torsdag

TORSDAG DEN 6 APRIL

Den andra missuppfattningen
rupeba.se fyllde nio år den första april i år. Det firar vi med att varje dag under veckan publicera en artikel från den första tiden.
I går skrev jag utifrån Matteus 7 om Två vägar, två hus och två missuppfattningar.

Inlägget i går handlade om missuppfattningen om de två vägarna. I dag handlar det det om missuppfattningen om de två husen.

Jesus berättar i Matteus 7 om två män som bygger varsitt hus. Den ene kallas för en vis man och den andre för dåre. Den vise mannen byggde sitt hus på en klippa och den andra byggde sitt hus på sand. Sedan kom vinden och stormarna. Det blåste lika mycket på bägge husen. Att bygga sitt hus på klippan innebär inte att vi slipper stormar.

Resultatet av stormarna, blåsten, störtfloden och regnet var att huset på sand föll samman, medan huset som var byggt på klippan stod fast.

Detta är en typisk söndagsskolberättelse och det finns en mängd sånger för barn om den här berättelsen.

Men vad är då skillnaden mellan den vise mannen och dåren? Bägge två tog emot Guds ord. Bägge två läste lika mycket i Bibeln eller hörde lika många predikningar. De kanske till och med hörde till samma församling. Det var ingen skillnad på om de hörde Guds ord eller inte.

Skillnaden är att den vise mannen gjorde något med det han hörde. Han omsatte ordet i sitt liv. Han både hör och gör Guds ord. Dåren däremot hörde Guds ord men gjorde inte efter dem. Han hör men gör inte.

Meningen med att ta emot Guds ord är inte att stimulera vårt intellektuella tänkande. Meningen är att förvandla våra liv. Att låta ordet "bli kött". I samma kapitel säger Jesus: "Inte skall var och en som säger ´Herre, Herre´ till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske faders vilja." (Matt 7:21)

Det räcker tydligen inte att säga ´Herre, Herre´, man måste göra det också.

I Hebreerbrevet kan vi läsa samma budskap:
"Ty evangeliet har predikats för oss liksom för dem. Men för dem blev ordet de hörde till ingen nytta, eftersom det inte genom tron hade smält samman med dem som hörde det" (Hebr 4:2)
Två grupper av människor hör samma predikan. För den ena gruppen blev det till ingen nytta. Tänk vilket slöseri med tid.

Guds ord vill göra nytta i våra liv!

"Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen och sanningen skall göra er fria" (Joh 8:32)

I liknelsen om såmannen, där utsädet är Guds ord, berättar Jesus om människors olika mottaglighet för Guds ord. Fyra människor tog emot Guds ord. För tre av dem blev ordet av olika orsaker till ingen nytta. Om den fjärde står det: "Men en del föll i god jord. Det sköt upp och växte och gav skörd." (Mark 4:8). Den fjärde måste vara den vise mannen som byggde sitt hus på klippan.

___________________
 
Nyhetsflödet torsdag den 6 april
Propagerade för äktenskapet – får medhåll av läsarna
- Världen idag - "Gift dig – om du vill att kärleken ska hålla". Det är rubriken på den debattartikel som psykologen Alf B Svensson skrivit på Aftonbladets hemsida. I skrivande stund är det drygt 80 procent av läsarna som håller med honom.
Samborelationer spricker i högre grad än äktenskap, den som gifter sig för andra gången löper större risk att skilja sig än den som gifter sig för första gången och hållbara relationer får oss att må bättre. Det är några av slutsatserna som psykologen Alf B Svensson drar i en debattartikel som publicerades på Aftonbladets hemsida i söndags."
Läs mer HÄR.


Luther förändrade världen: Luther som bibelteolog
- Claphaminstitutets hemsida - "Exakt varför Luther valde att gå in i just ett augustinerkloster vet vi inte. Två detaljer är dock viktiga ur ett bibelperspektiv. Munkarnas vardag var genomsyrad av bibelläsning: varje vecka sjöng man vid de sju dagliga tidebönerna igenom hela Psaltaren. Dessutom överlämnades vid hans inträde i klostret en Bibel i rött läder till honom, vilken han flitigt läste i. Därmed startade hans livslånga och intensiva bibelläsning på allvar.
   Luther utvecklades till en flitig bibelläsare. Enligt egen uppgift läste han under senare delen av sitt liv igenom Bibeln ett par gånger per år. Som munk sjöng han igenom Psaltaren 52 gånger per år. Luther förklarade sitt sätt att utforska Bibeln med följande ord: ”Om du föreställer dig Bibeln som ett mäktigt träd och varje ord som en liten gren, så har jag skakat på var och en av dess grenar för att få veta vad den stod för och vad den betydde.”
Läs mer HÄR.


Frågan om evangeliets väsen fortsatt viktig
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Som författare vet jag att kommunikation är svårt, men sällan har jag upplevt det så konkret som under den senaste veckan. I onsdags hade jag en debattartikel införd, där jag med utgångspunkt i den populära sången ”Du vet väl om att du är värdefull” lyfte frågan om vad vi menar när vi talar om ”evangelium”.
   Det dröjde bara några timmar så fullkomligt kokade det på Dagens Facebook-sida. Men till min förvåning var det bara ett fåtal som ville diskutera det som för mig var den centrala frågan. Desto fler uttryckte sin indignation över att jag hade analyserat, och i viss mån kritiserat, en av deras favoritsånger. ”Hur kan du ge dig på Ingemar Olssons låt.” ”Den har betytt jättemycket för mig.” ”Vem är du att komma med synpunkter på vad som är evangelium för mig?”
Läs mer HÄR.


På norsk: Steg 1: Maktesløshet. Lengter du etter balanse og helhet?
- Perleportalen -

Det finnes en lengsel lengst inne i hvert eneste menneske. Det er lengsel etter balanse og helhet, en lengsel etter å komme i kontakt med Gud. Den lengselen er innebygget i alle mennesker og til alle tider. Om man ikke har lært å kjenne Gud, driver denne lengselen en til å lage seg en «gud» i form av en stein, et tre eller hva som helst.
   Alle mennesker er ikke villige til, eller i stand til, å innrømme at denne lengselen finnes i ens indre. Det kan til og med være slik at de ikke har oppdaget lengselen selv.
   Man kan fylle livet med så mange aktiviteter at man holder lengselen på avstand. Men før eller senere får den tak i oss. Vi kan ikke springe ifra den, for den er en del av oss selv, og vi kan ikke springe fra oss selv, om vi aldri så gjerne ville iblant.
Les mer HER.

___________________
 
6 april - 3 Mos 11
ETT HELIGT FOLK
Bibelläsning: Tredje Moseboken 11
"Ty jag är HERREN, som har fört er upp ur Egyptens land, för att jag skall vara er Gud. Så skall ni nu vara heliga, ty jag är helig"  (3 Mos 11:45 FB)

Herren var den som hade räddat folket från slaveriet i Egypten. Herren var nu deras Gud. Som ett resultat av detta förväntade Gud att folket skulle vara heliga, eftersom Gud är helig.

Du som är kristen tillhör Guds folk. Vi har blivit räddade och befriade: "Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike." (Kol 1:13)

Som ett resultat av frälsningen förväntar Gud att vi ska ha Jesus som Herre (Rom 10:9) och att vi ska återspegla det som finns i Gud. Gud är helig och den heligheten vill Gud också se hos oss.

Heligheten innebär att vara avskild för ett speciellt ändamål. Att vara kristen innebär att vara avskild för att tjäna Gud.

Heligheten innebär också en strävan att leva i renhet, att låta Guds avbild bli mer och mer synlig i våra liv. "Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden." (2 Kor 3:18)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Ett heligt liv.

_________________
 
Ord för dagen den 6 april - Psalm 41 och 42
 
DELA GUDS OMSORG - Psalm 41

Dagens bibelläsning: Psalm 41

"Salig är den som tar sig an den fattige, HERREN skall befria honom på olyckans dag. HERREN skall bevara honom och hålla honom vid liv. Han skall prisas lycklig i landet"
(Ps 41:2-3 FB)

Det innebär alltid välsignelse att göra Herrens vilja. Här talas det om att dela Herrens omsorg om den som är fattig. De som lider finns ständigt i Guds tankar och han vill sträcka sig ut till dem genom de människor som lyssnar på honom.

Men även om det innebär välsignelser att göra Herrens vilja, blir vi inte besparade från allt ont i livet. Vi lever i denna världen och kan drabbas av det som händer runt oss. Men dagens bibelord talar om att även på olyckans dag ska vi uppleva Herrens närvaro, beskydd och befrielse.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bön: Herren hjälp mig att idag ta mig an den som lider på det sätt du leder mig.


Läs mer HÄR.
_________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar