onsdag

ONSDAG DEN 5 APRIL

Två vägar, två hus och två missuppfattningar

Bibelläsningsplanen på rupeba.se uppehåller sig nu i Bergspredikan. I Matteus evangelium kapitel sju talas det om två vägar och två hus.

I berättelsen om de två vägarna berättar Jesus om att det finns två vägar. En smal väg som leder till livet och en bred väg som leder till fördärvet.
Den smala vägen verkar vara trång och besvärlig, medan den breda vägen är betydligt lättare att ta sig fram på.

Många kristna lever i den missupppfattningen att det skulle finnas tre vägar:
1/ En smal och besvärlig väg, fylld av självuppoffringar. Den är till för missionärer, pastorer, frälsningsofficerare och speciellt andliga kristna. Den vill vi inte gå!
2/ En bred och behaglig väg utan restriktioner. Problemet är att den leder till fördärvet. Den vill vi inte gå!
3/ Mitt emellan de två finns en kompromissens väg, för allmänt hyggligt kristenfolk där man kan få med sig det bästa från de två andra vägarna.

Problemet är att den vägen finns inte. Det finns bara två vägar. Många kanske invänder att man inte ska se livet i svart-vitt. Men i den här bilden som Jesus berättar är det verkligen svart-vitt som gäller.

Risken är att vi accepterar att vi alla ska leva i gråzonen och anpassa oss till den tid vi lever i. Till slut blir kanske den enda skillnaden mellan kristna och icke-kristna blir att de kristna samlas i kyrkan en gång i veckan för att sjunga kristna sånger, medan de som går på den breda vägen inte går i kyrkan på söndagarna.

(Bibelläsningsplanen 13/1)
Den andra missuppfattning skriver jag om i morgon. 

___________________
 
Nyhetsflödet onsdag den 5 april
”Låt pojkar få vara pojkar och flickor vara flickor”
- svt Nyheter/Opinion - ”Stoppa experimentet som motarbetar skillnaderna mellan könen. Kvinnor och män är olika”, skriver en psykiatriker i en debattartikel på SVT Opinion som fått stor spridning.
David Eberhard reagerar på ett inslag i Lilla Aktuellt där två barn berättar varför de vill kallas för hen i stället för han eller hon. Han menar att det är ett ”sorgligt exempel på hur barn indoktrineras”. Kvinnor och män är biologiskt olika, och med det kommer också olika intressen, resonerar Eberhard som tillägger att det inte är ett resultat av könsmaktsordningen.
”Låt oss avsluta detta religiöst präglade ovetenskapliga nonsens och låt barnen vara som de är. Låt pojkar få vara pojkar och flickor vara flickor.”
Läs mer HÄR.


Bönemöten samlade tusentals vid Kairo
- Världen idag - "Kristna från hela världen hade rest till Kairo för att under helgen stå i bön och lovsång tillsammans med sina egyptiska trossyskon. – Det är fantastiskt att få uppleva hur människor som levt med terror och våld så länge bara tackar Gud för allt, och får se många nya människor komma till tro, säger svensken Per-Olof Eurell, som deltog i konferensen med sin hustru Nancy."
Läs mer HÄR.


Augustinus om flyktingkrisenNär kyrkofadern Augustinus
- Anders Piltzt i Signum - "411 talade till en församling i Karthago (nuvarande Tunisien) hade han intervjuat flyktingarna från Italien, som alla vittnade om raserade stadsdelar, bränder, våldtäkter, tortyr, kidnappningar och massmord (Sermo 397, 2). I en rad predikningar och brev (som han visste skulle bli offentliga) använde han sin retoriska kompetens till att ge röst åt migranterna och tröst inför deras osäkra framtid. Han påpekade att Roms grundare Aeneas själv var flykting undan trojanska kriget och började sin karriär som hemlös på irrfärd över Medelhavet. Som biskop ville Augustinus sporra alla kristna att låta sin gästfrihet överflöda (abundet hospitalitas) över alla dessa betungade, medellösa och hungriga främlingar och låta dem mötas av nya vänner. Mottagandet måste omfatta alla medlemmar av människosläktet, också barbarer."
Läs mer HÄR

På norsk: Ti steg mot tro
- Perleportalen - "Grubler du litt over den kristne troen og er nysgjerrig på å finne ut mer? Lurer du kanskje på om du kan kalle deg kristen? Funderer du på hvordan du finner Gud og får et personlig forhold til ham? Her inviterer vi deg med på en spennende vandring, der vi tar «Ti steg mot tro» - ett for ett.
Les mer HER.
Les mer om Samtale/studieprogrammet Tio steg framåt HER

____________________
5 april - 3 Mos 9 + 10
HÄNFÖRELSE - 3 Mos 9

Bibelläsning: Tredje Moseboken 9
"Och Mose och Aron gick in i uppenbarelsetältet. Sedan gick de ut igen och välsignade folket. Då visade sig HERRENS härlighet för allt folket. Eld gick ut från HERREN och förtärde brännoffret och fettstyckena på altaret. När allt folket såg detta, jublade de och föll ner på sina ansikten."  (3 Mos 9:23-24 FB)

Offret låg på altaret. Eld gick ut från Herren. Folket jublade och föll ned och tillbad.

Detsamma skulle man kunna säga om den första pingstdagen.
-Offret låg på altaret, lärjungarna gav sig själva till Herren.
-Eld gick ut från Herren (Apg 2:3), och de blev alla fyllda av den Helige Ande.
-Fruktan ersattes av hänförelse och de gick ut och förkunnade evangelium.

Förutsättningen för att elden ska falla är att det finns ett offer på altaret. Då vi överlämnar oss helt och fullt i Guds händer, svarar Gud med eld. Löftet om en pingst i ditt liv gäller också idag (Apg 2:17).

Förutsättningen för en ny skördetid för Guds rike är att Guds folk blir tända av Guds eld.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Sänd din eld över mig.

_________________

URSKILLNING - 3  Mos 10

Bibelläsning: Tredje Moseboken 10
"Ni skall skilja mellan heligt och oheligt, mellan orent och rent"  (3 Mos 10:10 FB)

Herren befallde att man skulle skilja mellan heligt och oheligt, mellan rent och orent.

Vår tid har en tendens att sudda ut alla gränsdragningar.

I stället för att tala om vad som är rätt och fel, gör man gränsen personlig eller beroende av situationen. Men Bibelns budskap är kompromisslöst då det gäller att skilja mellan rätt och fel. Se bara Tio Guds bud eller Bergspredikan.

I stället för att kalla synd för synd, säger man "det är väl inte så farligt." Men Bibelns budskap är att synd är katastrofalt farligt. Det är så farligt att Fadern var tvungen att sända sin egen son för att dö på ett kors för att sona vår synd!

Det är viktigt att vi inför oss själva skiljer det ena från det andra. Synd är synd även om vi kallar det för andra namn. Och det finns ett fantastiskt botemedel mot synden: "Jesu blod som renar från all synd" (1 Joh 1:7). Men det finns inget botemedel för undanflykter eller bortförklaringar. Därför är det viktigt att skilja det ena från det andra.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att se allvarligt på synden  mitt liv.
__________________
 
Ord för dagen den 5 april - Psalm 40
 
EN NY SÅNG

Dagens bibelläsning - Psalm 40
"Han lade i min mun en ny sång, en lovsång till vår Gud. Många skall se det och frukta, och de skall förtrösta på HERREN" (Ps 40:4 FB)

I mötet med Herren skapas en ny sång. Någon kanske frågar vad det är fel på de gamla sångerna. Varför måste man hitta på en ny sång?

Jag tror att svaret är att kärleken finner alltid ett nytt sätt att uttrycka sin kärlek. Den som har mött Jesus fylls av en ny lovsång. Den nya sången kanske uttrycks i en gammal sång som i det ögonblicket blir helt ny för mig. Därför att i mötet med Guds kärlek blir även gamla ord nya och sjungs på ett nytt sätt.

Då vi lever i kärleksrelationen till Jesus kan till och med orden i den gamla bönen "Fader Vår" bli "en ny sång"

Hur låter min sång idag? Hur låter din?

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Han lägger i min mun en ny sång, en lovsång till Gud. Han gör det idag!

____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar