lördag

LÖRDAG DEN 8 APRIL

Religionssammanblandning
Rupeba.se fyllde nio år den första april i år. Det firar vi med att varje dag under veckan publicera en artikel från den första tiden:
Religionssynkretismen breder ut sig i dag. Det vill säga att man blandar samman religionerna. Man tar det man tycker om från de olika religionerna och låter det smälta ihop till sin egen blandning.

Många religionssociologer påstår att sekulariseringen är en myt. Det är inte så att religionens betydelse har minskat, det är bara det att den flyttat från kyrkorna till den privata sfären.Se bara hur det ser ut i bokhandeln (som säljer det människor efterfrågar). Du kan hitta många hyllmeter med alternativa ockulta religioner, men det kan vara svårt att hitta en Bibel (som är världens mest lästa bok). Det är som i snabbköpet. Var och en går omkring bland religionerna och plockar ihop sin egen matkorg, sin egen blandning.

Bibelns Gud hatar religionssynkretism. Stora delar av Gamla Testamentet handlar om hur folket ständigt går vilse och börjar tillbe andra gudar. Det är inte så att man slutar att tillbe Gud. Det är bara det att man dyrkar andra gudar vid sidan av Gud. Då Israels barn övergick från att vara nomader till att bli ett fastboende jordbrukande folk, tyckte man det var praktiskt att vid sidan av Gud även tillbe fruktbarhetsgudar som Baal och Astarte (se Domarboken).
Läs mer HÄR.
_________________
 
Lördagsgodis: Det finns fler kvinnor än män
Jag fick ett mejl från en god vän under veckan med rubriken "Det finns fler kvinnor än män". Därefter kom det ett antal bilder som min vän tycker kan säga något om varför det finns fler kvinnor än män.

Här kommer några av bilderna. Döm själv:


Se fler bilder HÄR.
_________________
 
8 april - 3 Mos 13
REN ELLER OREN
Bibelläsning: Tredje Mosebolen 13
" Den som är angripen av spetälska skall gå med sönderrivna kläder. Han skall ha sitt hår ovårdat och skyla sitt skägg och ropa: "Oren! Oren!" Så länge han är angripen av spetälska skall han vara oren."  (3 Mos 13:46-47 FB)

Spetälska är en fruktansvärd sjukdom. Den ansågs på Gamla Testamentets tid vara ett resultat av synd. Vid flera tillfällen drabbas människor i det Gamla Testamentet av spetälska på grund av direkt synd. Här är det Gud som sänder spetälskan. Till exempel till Mirjam (4 Mos 12:10), Gehasi (2 Kung 5:25-27) och Ussia (2 Krön 26:21).

Idag är spetälskan inget stort problem i vårt land. Men synden kan också i vår tid vara som en spetälska. Den är smittsam på samma sätt som spetälskan.  Men den andliga spetälskan kan vara mer förrädisk än den fysiska eftersom den inte syns utanpå lika tydligt.Vi kan dölja bitterhet, avund, hat och annan synd inom oss, utan att det är synligt för andra människor

Prästen kunde inte rena från spetälskan då, och prästen kan inte rena från synd idag. Han kan möjligtvis ställa diagnosen och ge receptet. Den enda som kan rena från synd är Gud genom Jesu blod.

Är du ren? Jesus kan rena!

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet." (1 Joh 1:9)
_________________
 
Ord för dagen den 8 april - Johannes 2
"GÖR VAD HAN ÄN SÄGER TILL ER"
Dagens bibelläsning: Johannesevangeliet 2
 "Gör vad han än säger till er" (Joh 2:5 FB)

Det var Bröllop i Kana. Jesus skulle snart göra sitt första under där han förvandlade vatten till vin. Maria säger till tjänarna: "Gör vad han än säger till er".
Varje gång Jesus gör ett under, också i våra dagar, verkar det behövas en lydig människa som "gör vad han än säger till er".

-Hälp mig i dag att göra vad du säger och låta din kraft, kärlek och närvaro manifesteras.
==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att lyssna så jag kan höra vad du säger till mig idag.
Läs mer HÄR.
_____________________
 
På norsk: Å vite at vi er sammen – et skritt på reisen
Fra Jostein Nielsens blogg:
Jeg har holdt ord og har blitt værende i den «søte fiskehistiorien» i et par dager. Det er fordi den har en del poeng som det kan være nyttig å tenke på hver for seg. Peter fikk tydelig beskjed om hva han skulle gjøre med sølvmynten han fant i munnen på fisken:
«Den skal du gi til dem for meg og deg.»
Matt 17:27b
Les mer HER.
___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar