tisdag

TISDAG DEN 4 APRIL

Till alla "hopp-lösa" människor

I söndagens text från Gamla Testamentet möter oss orden från Jeremia: "Det finns hopp för din framtid" (Jer 31:17 FB).

Det är det Jesus handlar om. Gång på gång möter Jesus människor som förlorat allt hopp, som är "hopp-lösa" och ger dem nytt hopp. Detta händer både i Bibeln och i vår tid.

Jag hörde under julhelgen en morgonandakt där någon jämförde jultomten och Jesus. Andaktshållaren sa ungefär så här: "Då tomten kommer frågar han om det finns några snälla barn, men då Jesus kommer frågar han om det finns några hopplösa barn."

På samma sätt som butikskedjan Myrorna återvinner kläder och prylar som har förlorat sitt värde för ägaren, återvinner Jesus människor som har förlorat sitt värde.

Jesus möter en kvinna som har blivit gripen på bar gärning för äktenskapsbrott (Johannes evangelium kapitel 8). Man var på väg att stena henne. Tydligen ansåg man att hon förlorat sitt människovärde. Att hon var värdelös. Att hon inte längre var värd att få leva vidare. Kvinnan hade inte längre något hopp om morgondagen. Allt hopp var ute. Hon var "hopp-lös".

Då kommer Jesus. Han säger inte att det hon gjort var rätt. Han kallar det till och med för synd. Men han ger tillbaka kvinnan hennes människovärde. Han återvinner hennes värde. Och hon som inte hade haft någor hopp för morgondagen, kunde nu börja planera för sitt fortsatta liv. Hon var inte längre "hopp-lös".

Senare hänger Jesus på korset tillsammans med två rövare (Lukasevangeliet 24). Rövarna ansågs inte längre värdiga att leva vidare. De ansågs värdelösa. De ansåg till och med själva att det var rätt att de blivit korsfästa. En av dem säger: "Vår dom är rättvis. Vi får vad vi förtjänat." De ansågs värdelösa. De var "hopp-lösa". Om några ögonblick skulle allt vara slut. Det fanns inget hopp. En av rövarna var ångerfull och började samtala med Jesus. Jesus slutar konversationen med orden: "I dag skall du vara med mig i paradiset."

Jesus sa inte att det rövaren gjort var rätt, men han gav honom trots det löftet om ett liv i paradiset. Hopplösheten förvandlades till hoppfullhet. Rövaren som trodde att slutet var nära började kanske förstå att detta inte var slutet utan början på något nytt.

Jesus återvinner förlorade hopp. Både i den nuvarande tillvaron och inför evigheten.

Du som har förlorat allt hopp. Du som är "hopp-lös". Ge inte upp. Det kommer en ny tid. Det kommer ett nytt år.

DET FINNS HOPP FÖR DIN FRAMTID!
___________________________
Bloggpredikan söndagen den 28 december 2008
Dagens text från Gamla Testamentet: Jer 31:15-17 

_________________
 
Nyhetsflödet den 4 april
Gunnar Hyltén-Cavallius: Tal om skuld och förlåtelse saknas i ”Du vet väl om att du är värdefull”Vår tidsepok är narcissistisk brukar det sägas; vi kretsar kring vårt eget självförverkligande.
- Dagen - "Olof Edsinger har en god poäng, när han hävdar (29/3) att psalmtexten ”Du vet väl om att du är värdefull” visserligen har förtjänster men att den saknar ett befriande evangelium, att Jesu frälsningsgärning inte tycks behövas. Liknande tankar har jag själv haft, som i samband med dop då denna psalm inte sällan önskats."
Läs mer HÄR.


"Dags att vakna upp inför extremismen i förorterna”!
- Världen idag - "Kan du tro att det i vissa områden i Sverige finns personer som frågar dig vad du gör där eftersom området är muslimskt?! Men så är det! skriver Merzek Botros, arabisk pastor i Stockholm som manar till ett uppvaknande i svensk debatt....
   Under de senaste tio åren fram till dagens datum har vi hört hur kristna dödas och tvingas fly sina hem och länder. Under Saddam Husseins tid bodde två miljoner kristna i Irak, i dag bor mellan 200 000 och 300 000 kristna kvar i landet. Även kristna i Syrien har gått igenom samma sak, och de kristna i Bethlehem, platsen där Jesus föddes, utgör endast 15 procent. I Egypten har vi fått följa hur kyrkor bränns ner och kristna förföljs och dödas. Och för bara några veckor sedan hörde vi om 150 familjer som fick fly sina hem i Sinai. Här har jag bara nämnt vissa länder.
   Detta får mig att ställa en fråga och svara på den samtidigt: Är de kristna i Mellanöstern gäster i länderna de bor i, eller äger de marken de bor på? Mitt svar är att de kristna äger marken de bor på, och att muslimer kom till dessa kristna länder och tog över. Det finns många händelser i detta ämne som tar lång tid att förklara och det gör att jag lyfter blicken till Europa och specifikt Sverige, och till det som sker här."
Läs mer HÄR

____________________
 
4 april - 3 Mos 8
HAN GJORDE SOM HERREN BEFALLT HONOM
Bibelläsning: Tredje Moseboken 8
"Mose gjorde som HERREN hade befallt honom"  (3 Mos 8:4 FB)

Gud talade med Moses. Moses hörde och gjorde som Herren befallt. Det påminner om den förståndige mannen som Jesus talar om i Matt 4:24. Han som hörde Guds ord och gjorde efter dem.

Det finns många som hör och vet vad de borde göra, men inte gör det.

Moses goda föredöme förde med sig att många fler började göra det Gud befallt. "Och Aron och hans söner gjorde allt som HERREN hade befallt genom Mose." (vers 36)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det står skrivet om Moses liv att han gjorde vad Herren befallt honom. Vad kommer det att stå efter mitt liv?

___________________
 
Ord för dagen den 4 april - Lukas 24
MED ÖPPNADE ÖGON OCH BRINNANDE HJÄRTAN
Bibelläsning: Lukasevngeliet 24
´Då öppnades deras ögon, och de kände igen honom, men han försvann ur deras åsyn. Och de sade till varandra: "Brann inte våra hjärtan när han talade med oss på vägen och öppnade Skrifterna för oss?"
 (Luk 24:31-32 FB)


Lärjungarna hade mött den uppståndne Jesus utan att känna igen Honom. Men resultatet av samvaron med den uppståndne var öppnade ögon och brinnande hjärtan.

Vi kan aldrig åstadkomma detta av oss själva. Det är endast då vi personligen har ett möte med den uppståndne Jesus som våra ögon kan öppnas och våra hjärtan blir brinnande.

Världen behöver verkligen människor med öppnade ögon och brinnande hjärtan. Låt oss söka gemenskapen med den uppståndne så att vi kan bli de människorna.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Med öppnade ögon och brinnande hjärtan. Var finns jag i detta?
Läs mer HÄR.
____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar