fredag

FREDAG DEN 7 APRIL

Jesus säger att porten är trång, medan kyrkan försöker göra den så bred som möjligt
Rupeba.se fyllde nio år den första april i år. Det firar vi med att varje dag under veckan publicera en artikel från den första tiden.
Detta är det första inlägget i en bloggserie, där jag reflekterar över strömningar i nutida kristenhet. De närmaste veckorna räknar jag med att publicera ett nytt inlägg i serien varje onsdag .

Då jag skriver kyrkan, menar jag inte Svenska kyrkan eller något annat samfund, utan kristenheten som helhet.

Jesus säger att porten till livet är trång (Matt 7:14) och att det är få som finner den. Kyrkan, å andra sidan, gör allt vad den kan för att sänka trösklarna och göra porten bred.

Naturligtvis gör kyrkan det med de bästa avsikter. Man strävar efter att uppfylla missionsbefallningen och har en iver att så många som möjligt skall finna vägen till livet.

Det talas i dag mycket om att kyrkan ska vara relevant. Det är viktigt att predika evangelium på ett språk som blir förstått. Det är kyrkans uppdrag att ständigt söka efter vägar att kommunicera budskapet om Guds rike på ett trovärdigt och förståeligt sätt.

Men vi måste fråga oss om det inte finns en risk att vi tillrättalägger budskapet i så hög grad att det blir ”ett annat evangelium”? (Gal 1:6)

Finns det en risk att vi, i vår iver att vinna andra för Jesus, tar bort udden i evangeliet och presenterar ett urvattnat budskap som inte stöter sig med något eller några?

Finns det risk att vi predikar ett må-bra-budskap i stället för ett omvändelsebudskap? Finns det risk att våra kyrkor då blir fulla av människor som mår bra medan man är på väg mot fördärvet?

Det kanske inte räcker med att vi försöker få med oss så många som möjligt på vägen. Vi måste kanske fundera över vilken väg vi vill få med dem på och vart den vägen leder.

Finns det en risk att Williams Booths (Frälsningsarméns grundare) farhågor inför framtidens kristendom blir verklighet i våra dagar?:
-Religion utan den helige Ande
-Kristendom utan Kristus
-Förlåtelse utan omvändelse
-Frälsning utan pånyttfödelse
-Politik utan Gud
-Himmel utan helvete

Läs mer HÄR.
___________________
 
Nyhetsflödet fredag den 7 april
 
Religiösa friskolor kan bli stridsfråga på S-kongress
- Världen idag - "I helgen samlas Socialdemokraterna till kongress i Göteborg. En stridsfråga kan bli frågan om konfessionella friskolor. Efter att Kalla fakta visat ett inslag där en muslimsk friskola delar upp pojkar och flickor på skolbussen har flera röster inom S höjts om ett förbud av de religiösa skolorna. Samtidigt visar en undersökning att en majoritet av svenskarna vill förbjuda religiösa friskolor."
Läs mer HÄR.


Att vara blind för sin egen indoktrinering
Ruben Agnarsson i Inblick - "Det ligger i sakens natur att de som förespråkar totalitära idéer inte ser sin egen maktfullkomlighet. Den som är övertygad om att man har svaren på alla livets frågor, kan ofta inte tolerera motsägelser. Det är därför diktaturer, när de sakliga argumenten tryter, ger sig hän till tvång, åsiktsstyrning och manipulering av verkligheten.
   De socialdemokratiska skolprofilerna Stellan Arvidsson och Brita Stenholm ville från 1960-talet och framåt – med den dåvarande kommunistdiktaturen DDR som modell – skapa en svensk skola som indoktrinerade svenska barn i en ateistisk livsåskådning. Regelrätt hjärntvätt, alltså. Nu vill Jonas Sjöstedt (V), efter Kalla faktas program om missförhållanden i muslimska friskolor, gå i Stellan Arvidssons fotspår och stänga alla religiösa friskolor."
Läs mer HÄR.

Evangelium enligt "den sunda läran"
Sven Nilsson i Hemmets Vän - "I den kris som kristenheten i Sverige lever med, pågår ett sökande i olika riktningar för att hitta ett meningsfullt uttryck för det kristna livet. Mysticism, meditation och det ”sakrala livet” är inte svaret på vårt behov av förnyelse. Vi måste ta oss an livet som det är. Då kan verkligen den helige Ande vara vår hjälpare. Där behöver vi all den kraft som endast den helige Ande kan och vill ge. Då kan Bibeln bli mer än en andaktsbok – en handbok för livet.
   Frälsningen är en upprättelse till ett äkta mänskligt liv på alla livsområden. Det är evangeliet enligt den ”sunda läran”.
Läs mer HÄR.


På norsk: Steg 2: Tro. Hvor mye må jeg tro?
 - Perleportalen - "Det første skrittet på troens vei handlet om å innrømme sin lengsel og sin maktesløshet. Når man våger å erkjenne at man ikke klarer seg på egen hånd, kan man kanskje føle seg tom og oppgitt. Hva skal jeg gjøre med min lengsel?
   Mennesker har til alle tider forsøkt å fylle dette tomrommet med et innhold: Karrière, alkoholmisbruk, dagdrømming, eller at de kanskje håpet at alt skal bli bra av seg selv.
   Men ingen ting av alt dette har vært til varig hjelp. Det hindrer meg bare fra å kunne ta imot virkelig hjelp, og det holder min befrielse på avstand. Det hjelper ikke å håpe på hjelp, når det man setter sin lit til, ikke er troverdig eller ikke har mulighet til å hjelpe."
Les mer HER

______________________
 
7 april - 3 Mos 12
OFFER
Bibelläsning: Tredje Moseboken 12
"Detta är lagen om en barnaföderska, både när hon har fött en pojke och när hon har fött en flicka.
Men om hon inte har råd med ett får, skall hon ta två turturduvor eller två unga duvor, en till brännoffer och en till syndoffer.
"  (3 Mos 12:7-8 FB)

Då man hade fått en son eller en dotter skulle man gå till prästen för att offra. Det var ett sätt att visa sin tacksamhet. Det normala var att man offrade ett får, men hade man inte råd med det fick man offra två duvor i stället. Jesu föräldrar tillhörde inte de rika. De offrade två duvor, "De skulle även offra ett par turturduvor eller två unga duvor, enligt Herrens lag." (Luk:24).

Idag visar vi inte vår tacksamhet genom att offra djur till Gud. Vi visar vår tacksamhet på andra sätt. Ett sätt är tacksägelse. Tacksägelse och lovprisning benämns till och med som ett offer i Bibeln: "Låt oss därför genom honom alltid frambära lovets offer till Gud, en frukt från läppar som prisar hans namn." (Heb 13:15).

Har du något att vara tacksam för? Gör en lista på sådant som du är tacksam för och frambär sedan lovets offer i tacksamhet till Gud. Gud är alltid värd vår lovsång. Och då vi lyfter vår blick och prisar Herren händer det också något med oss själva.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill idag frambära "lovets offer" till Gud för det han är, det han gör och det han ar gjort.

_________________
 
Ord för dagen den 7 april - Johannes 1
NÅD OCH SANNING
 
Bibelläsning: Johannes 1
"Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning"
(Joh 1:14 FB)

Jesus kom med nåd och sanning. Många betonar bara det ena: nåd eller sanning. En del betonar sanningen om rätt och fel utan att ta med nåden. Då hamnar man i lagiskhet. Andra betonar nåden som en självklarhet, precis som om det inte fanns någon sanning, eller som om sanningen vore relativ.
Om det inte fanns någon sanning om rätt och fel, då kan ju ingen göra fel, och då behövs det ingen nåd. Kan vi inte göra fel behöver vi ingen förlåtelse och då dog ju Jesus på korset helt i onödan.

-Tack Jesus att du kom med både och: Nåd och sanning.


==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Nåd och sanning. Vad betyder nåden för mig idag? Vad betyder sanningen för mig idag?

Läs mer HÄR.
__________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar