torsdag

TORSDAG DEN 27 JULI

Nyhetsflödet torsdag den 27 juli
 
Haveriet borde vara en större fråga för kristna
- Frida Park i en ledare i Dagen - "Svenskens, även kristnas, förtroende för myndigheterna är världsledande. Vi har fostrats till att lita på att staten vet bättre – och alltid vill oss väl. Därför protesterar vi heller inte något vidare när patientjournaler digitaliseras och säkerhet behandlas styvmoderligt.
   Inte ens när rikspolischefen bara härom veckan föreslog utökad kameraövervakning, datalagring och inbyggda spionprogram för att kunna bekämpa terrorism förekom några särskilt livade invändningar om integritet. Detta trots att Transportskandalen redan hade börjat brisera.
   Frågor om övervakning och integritet borde vara mycket större, inte minst inom kristenheten. Efter den här skandalen kommer inte förtroendet för storebror staten klara sig undan smärtfritt.
Läs mer HÄR.


Är du kristen skall du dö
- Ruth Nordström i ledare i Världen idag - "I mitten på juni släppte Open Doors sin rapport som visar hur kristna flyktingar förföljs i Sverige. Enligt rapporten har asylsökande kristna utsatts för förföljelse, diskriminering och hot i Sverige på grund av sin kristna tro. Av de flyktingar som deltagit i undersökningen har 53 procent svarat att de utsatts för våldshandlingar minst en gång på grund av sin kristna tro. Nästan hälften, 45 procent, har blivit dödshotade och 6 procent har utsatts för sexuella övergrepp på grund av sin tro. Förövarna är i många fall andra flyktingar eller immigranter men även översättare och tolkar har utsatt de kristna asylsökande för övergrepp och hot."
Läs mer HÄR.


 ”Erkänn folkmordet på kristna och jezidier i Irak”
- Lars Adaktusson på DN debatt - "Sex till tolv månader. Därefter kan en flertusenårig kaldeisk/syriansk/assyrisk närvaro i Irak vara till ända. Kyrkklockor som ringt i 1 700 år kan komma att tystna för alltid. En ursprungsbefolkning som under århundraden varit utsatt för förtryck, fördrivning och folkmordet Seyfo kommer en gång för alla att försvinna från uråldriga bibliska kulturbygder.
   Prognosen kommer från den kaldeisk-katolska kyrkan, störst bland de kristna samfunden i Irak. Uppgifterna är på intet sätt tagna ur luften, antalet kristna i landet har minskat från 1,5 miljoner 2003, till ett par hundratusen i dag. Ett decennium av brutalt islamistiskt våld i spåren av den amerikanska invasionen har tvingat de kristna att fly. När Islamiska staten 2014 erövrade Mosul och fortsatte marschera mot den omgivande Nineveslätten med dess kristna städer och byar blev situationen akut; i praktiken ställdes befolkningen inför valet att konvertera till islam eller dö."
Läs mer HÄR (Betallänk)


Förnöjsamhet och en enkel livsstil
- Olof Edsingers hemsida - "Juli är den månad då de allra flesta svenskar har semester. För vissa kan det här vara en tid för extravagans – till exempel om vi är på resa där vi bor på hotell och äter frukost, lunch och middag på restaurang. Men för de flesta är det nog ändå så att semestern är en tid att skala ned. Kanske till och med att våra veckor utan lönearbete innebär en spartansk tillvaro på ett torp eller en sommarstuga – ibland utan vare sig TV, internet eller rinnande vatten.

   I det senare fallet kan semestern vara en möjlighet att öva sig i två av den kristna trons mest underskattade dygder, nämligen förnöjsamhet och en enkel livsstil.

Läs mer HÄR.

_________________
 
27 juli - Dom 11
VEM ÄR HUVUDET I DITT LIV? - Dom 11

 Bibelläsning: Domarboken 11
"De äldste i Gilead svarade honom: "Just därför har vi kommit tillbaka till dig. Kom nu med oss och strid mot ammoniterna. Du skall bli huvud över oss alla som bor i Gilead." Jefta svarade de äldste i Gilead: "Om ni för mig tillbaka för att strida mot ammoniterna och HERREN ger dem till mig, så skall jag sedan vara ert huvud." Då sade de äldste i Gilead till Jefta: "HERREN är vittne mellan oss, om vi inte gör som du har sagt." (Dom 11:8-10 FB)

Folket hade på nytt blivit förtryckt och behöver en frälsare. De ber Jefta att leda dem ut i frihet och lovar att han ska bli deras herre och huvud.

Här kan vi se Jefta som en förebild till Jesus. Vi behöver en frälsare och vi ber Jesus bli Herre i vårt liv. Förutsättning för att bli frälst är att tro på Jesus och bekänna honom som Herre i vårt liv. Ingen kan bli frälst utan att bekänna Jesus som Herre (Rom 10:9).

Men då vi har blivit frälsta och räddade undan mörkrets makt, är det lätt att vi gradvis tar tillbaka herraväldet i vårt liv.

För att leva i min frälsning är det viktigt att jag fortsätter att dagligen bekänna Jesus som Herre i mitt liv. Inte bara med min mun, utan också med mitt liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus är Herre! Vilka konsekvenser för det med sig för mig idag?

_______________
 
Ord för dagen den 27 juli - Psalm 89 och 90
ETT JUBLANDE FOLK - Psalm 89
Dagens bibelläsning: Psalm 89
"Saligt är det folk som vet vad jubel är, Herre, i ditt ansiktes ljus vandrar de. I ditt namn gläder de sig alltid, genom din rättfärdighet upphöjs de" (Ps 89:16-17 FB)

Psalm 89 uttrycker stor tacksamhet till Herren för vem han är och vad han gör: "I evighet vill jag sjunga om Herrens nådegärningar, jag vill låta min mun förkunna din trofasthet från släkte till släkte" (vers 2)


Psalmen beskriver också ett saligt folk och kriterierna på detta saliga folk:





1/ De vet vad jubel är. (vers 16)
Många människor har lärt sig att klaga, men det saliga folket vet vad det innebär att jubla.




2/De vandrar i Herrens ansiktes ljus. (vers 16)
De behöver inte vandra i mörkret för Herrens närvaro lyser upp vägen.
3/De gläder sig alltid i Herrens namn. (vers 17)
Herrens namn är alltid värt vår lovsång och vår glädje, för han förändrar sig inte.

4/De har Herren som sin styrka och prydnad. (vers 18)
De är inte beroende av sin egen förträfflighet utan är ständigt beroende av Guds styrka.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tack att jag får glädja mig i dig.



ANVÄND DAGARNA VÄL - Psalm 90
 Dagens bibelläsning: Psalm 90
"Lär oss hur få våra dagar är, då vinner vårt hjärta vishet." (Ps 90:12 Bibel 2000)

Vår tid på jorden är inte obegränsad. Det gäller att ta väl vara på tiden. Varje dag är en ny gåva, men den kommer inte tillbaka. Varje dag kan bara levas en enda gång.

Varje dag har sina speciella möjligheter som vi får förvalta. Hur använder vi de 24 timmar vi får under ett dygn? Hur investerar vi de 1.440 minuter vi får under ett dygn?
Slösar vi bort dem eller använder vi dem väl?

Psalmen säger att vi får visa hjärtan då vi förstår hur få våra dagar på jorden är.

Hur vill jag använda de minuter jag får idag?

Vår tid på jorden är begränsad. Hjälp oss att investera i den tid som är obegränsad. Evigheten.
_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar