onsdag

ONSDAG DEN 26 JULI

Med Jesus kom friden
-Från Stridsropet -
Hanna fascinerades av kristnas tro men hade ingen tanke på att själv bli kristen. Men via en kör fick hon kontakt med Frälsningsarmén där hon kände sig hemma från första stund. Efter att hon tagit emot Jesus kom en frid över hennes liv som hon inte visste att hon saknade och hennes kontrollbehov har minskat, något som hon är oerhört tacksam för.
    Hanna Smedjegård. Foto: Privat
Hanna Smedjegård hade en väldigt vanlig, trygg och kärleksfull uppväxt i Västerås med en lillebror och akademiskt utbildade föräldrar. Hon lät konfirmera sig även om det inte gav något direkt avtryck i hennes liv.

Samtidigt beskriver hon sig själv som en reflekterande person som funderade mycket kring liv och död och godhet och ondska. Visst hände det också att hon bad någon form av bön till högre makter när hon hamnade i jobbiga situationer men hon hade inte klart för sig om det verkligen finns någon Gud.


Läs mer HÄR.
________________

26 juli - Dom 9 och 10
LAGEN OM SÅDD OCH SKÖRD - Dom 9

Bibelläsning: Domarboken 9
"Så lät Gud Abimelek få igen det onda som han hade gjort mot sin far, då han dödade sina sjuttio bröder. Och allt det onda som Sikems män hade gjort, lät Gud komma tillbaka över deras egna huvuden."(Dom 9:56-57 FB)

Här är det ondskan som regerar. Efter Gideon tar en av hans söner, Abimelek, makten och låter sig utropas till kung. För att säkra sin maktposition dödar han alla sina sjuttio bröder. Och han fortsätter att härska genom våld och ondska.

I detta kapitel ser vi historien som gång på gång upprepar sig. En nation som är uppbyggd på ondska. Även om ondskans makt gör ofattbar skada på många människor så kommer, förr eller senare, ondskan att hinna ifatt sig själv.

Mitt i alla ondska som Abimelek orsakar är det en kvinna som kastar ned en kvarnsten från ett torn som spräcker skallen på Abimelek (vers 53). Vilken död för en krigare som trånar efter ära och makt.

Igen besannas orden "Det människan sår skall hon också skörda." (Gal 6:7)

Låt oss så ut det som är gott: kärlek, omsorg och tjänande.

Guds rike består inte av våld, tvång och förtryck. Guds rike består av kärlek och frihet. Varje människa erbjuds ett evigt liv i gemenskap med Jesus. Ingen människa tvingas följa Jesus, men varje människa är inbjuden att delta i festen.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Det människan sår skall hon också skörda."
 
 
 
 
HUR MYCKET KAN GUD UTHÄRDA? - Dom 10
 
Bibelläsning: Domarboken 10
"Då sade Israels barn till HERREN: "Vi har syndat. Gör du med oss det som är rätt inför dina ögon. Men befria oss denna gång." Därefter skaffade de bort ifrån sig de främmande gudarna och tjänade HERREN. Då kunde han inte längre uthärda att se Israels nöd." (Dom 10:15-16 FB)

Guds barn hade vänt sig bort från Gud och börjat tillbe avgudarna. Guds vrede vilade över folket och folket blev ockuperat av främmande makter. Då omvände sig folket till Gud och började tjäna Honom av hela sitt hjärta. Då kunde inte Gud längre uthärda att se folkets lidande och Gud ingrep och förändrade världshistorien.

Det finns tydligen gränser för vad Gud kan uthärda. Det hade hänt tidigare i historien. Guds folk var slavar i Egypten. De fick lida hårt och Gud kunde inte längre se sitt folk lida. Han säger att han har sett hur de lider och deras rop har stigit upp till honom och han har beslutat att stiga ned och föra sitt folk till ett annat land (2 Mos 3:7-8). Ett land i frihet.

Gud är kärlek. Han lider då han ser sitt folk lida. Även om lidandet beror på deras egen synd. Han hör ropen från människor i nöd och Gud skapar en utväg.


==> Mannkorn att tugga på under dagen: Gud lider då han ser sitt folk lida
______________
Ord för dagen den 26 juli - Psalm 88



NERE I HÅLAN
Dagens bibelläsning: Psalm 88
"Men jag ropar till dig, Herre, om morgonen kommer min bön till dig." (Ps 88:14 FB)

Psalm 88 är ett rop om hjälp i mörkaste förtvivlan. Psalmisten ser inget ljus. Han känner sig som om han förpassats "ned i hålan".

I fotnoten till den bibelversen kan vi i Folkbibeln läsa om hålan: "Det hebreiska ordet används om hålrum i marken, som kunde användas som fängelsehålor eller som Silos" (jfr. 1 Mos 37:24 om Josef).

Ibland kan man känna sig "slagen till marken", men här når man inte ens upp till marknivån. Psalmen är skriven i djupaste förtvivlan. Det finns inget positivt i psalmen. Den enda räddningslinan som kan finnas är bönen, ropet, som sänds upp nedifrån hålan: "Men jag ropar till dig, Herre, om morgonen kommer min bön till dig."

Det enda hopp som finns är att Gud ser mig och hör mitt rop.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud ser och Gud hör.
______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar