söndag

SÖNDAG DEN 26 MARS

HERRENS EGEN

Bibelläsning: Andra Moseboken 39
"Den skinande plattan till det heliga diademet gjordes av rent guld, och på den skrev man på samma sätt som man graverar sigill: Helgad åt HERREN. Man satte fast den upptill på turbanen med en mörkblå snodd, så som HERREN hade befallt Mose." (2 Mos 39:30-31)

Kapitlet beskriver alla små detaljer i prästernas kläder Och överst på huvudet skulle det finnas en skylt med texten "Helgad åt Herren" (vers 30).

Det är så lätt i beskrivandet av alla detaljer i tabernaklet att man glömmer bort vad det hela handlar om. För att ständigt påminnas om kallelsen och uppdraget gick prästerna med denna skylt i pannan.

Också i våra liv, så många år efter Moses, kan våra liv vara fyllda av detaljer och plikter som måste utföras. Man kan lätt hamna i en heltidstjänst för Gud där man blir så upptagen av detaljer att man glömmer bort vad det hela handlar om. Även om vi inte går omkring med en skylt i pannan, borde vi leva i det medvetandet hela tiden. Helgad åt Herren betyder att jag är avskild, överlåten till Herren. Glöm aldrig det!

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Helgad åt Herren!
__________________
Översikt kapitel 39:
Vers 1-31
Beskrivning av prästdräkterna

Vers 32-43
Arbetet på uppenbarelsetältet fullbordas (vers 32) och Mose välsignar det fullbordade verket (vers 43)

__________________
Till eftertanke:
Runt fållen på prästdräkten skulle man fästa bjällror och granatäpplen. De skulle placeras växelvis: en bjällra, ett granatäpple, en bjällra.....

   Detta kan påminna oss om balansen mellan Andens frukt och Andens gåvor i våra liv.
Bjällrorna hörs och syns och väcker uppmärksamhet. Så är det också med Andens gåvor (1 Kor 12:7-11). Den uppmärksamhet som bjällrorna drar till sig balanseras av frukten mellan varje bjällra. Du kan läsa om Andens frukt i Gal 5:22. Andens frukt är Jesus sinnelag.
Vi uppmanas både att ha samma sinnelag som Jesus (Fil 2:5), och att göra samma gärningar som Jesus (Joh 14:12).
   Det handlar inte om antingen-eller. Det handlar om både-och.
- Vi möter ibland helgade kristna som bär Andens frukt men som inte åstadkommer så mycket i den andliga kampen.
- Vi möter ibland kristna som med buller och bång manifesterar andliga nådegåvor, men saknar Jesu sinnelag, Anden frukt.
   Gud vill se en balans mellan dessa två i våra liv. prästdräkten kan påminna oss om detta.
- Hur är det i mitt liv? Finns det en balans mellan Andens gåvor och Andens frukt?

___________________

 VAR ÄR GUDS RIKE?

Bibelläsning: Lukasevangeliet 17 
"Då Jesus blev tillfrågad av fariseerna när Guds rike skulle komma svarade han dem: "Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen. Inte heller skall man kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Ty se, Guds rike är mitt ibland er." (Luk 17:20-21 FB)

Var är Guds rike och när kommer det, är två frågor som kommenteras i bibelverserna. Guds rike är mitt ibland er, svarar Jesus.

Guds rike är den plats där Jesus är Herre och Kung.

Guds rike är inne i er. Guds rike är mitt ibland er. Guds rike är mellan er. Jesus ber oss i bönen Fader vår att be "Låt ditt rike komma".

-Låt Guds rike manifesteras ibland oss i våra kårer och församlingar.
-Låt Guds rike manifesteras mellan oss i våra relationer.
-Låt Guds rike manifesteras i mig.

Varför blir så få människor frälsta i västvärlden idag? Är det för att Guds rike inte får bli synligt i våra församlingar eller i mitt liv?

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Låt ditt rike komma, låt din vilja ske - i mitt liv.


Översikt - Kommentar - Till eftertanke

Ge oss mer tro
Då apostlarna ber Jesus om mer tro, svarar Jesus att den allra minsta tro räcker för att göra stora mirakler (vers 5-6).
Till eftertanke:
Betyder det att det inte beror på mängden tro, utan mer på att vi använder den tro vi har? Eller vad tänker du?

Din tro har frälst dig!
 Jesus frågar om det inte var tio som blev rena. Jesus säger till mannen "Din tro har frälst dig!" (vers 19).
Först kan vi konstatera att Jesus säger att det var mannens tro som åstadkom resultatet. Vi kanske skule säga att det var Jesus som gjorde det, men Jesus säger att det var mannens tro. Det sägs ingenting här om mannens tro var stor eller liten, utan bara att han använde den tro han hade för att ge Jesus äran.

Jesu ord "Din tro har frälst dig" översätts på många olika sätt i olika bibelöversättningar. I Bibel 2000 står det "Din tro har hälpt dig". Hjälpt dig till vad, kan man kanske fråga. Alla tio blev ju rena. I den engelska översättningen, King James, översätts det med "Din tro har gjort dig hel"
___________________


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar