fredag

FREDAG DEN 10 MARS

Nyhetsflödet fredag den 10 mars
Religiöst samfund flyttar högskoleprovet
- Sveriges radio - "Nästa år kommer högskoleprovet kunna skrivas inte bara på lördagar utan också på söndagar. Anledningen är det kristna samfundet Sjundedagsadventisterna, vars medlemmar inte kunnat göra provet då de firar sabbat och ser lördagen som vilodag. Det rapporterar P3 Nyheter.
Samfundet har tidigare fått skriva ett hemligt reservprov på en veckodag, men efter en överenskommelse med Universitets- och högskolerådet, UHR, kommer vartannat högskoleprov i framtiden att förläggas till söndagar.
– Denna kompromiss tyckte vi var bra, säger Göran Hansen, missionsföreståndare på Sjundedagsadventisterna, till P3."
Läs mer HÄR.


Onyanserade Israelbilder
- Ledare i Hemmets Vän - "Bilden av Israel-Palestinakonflikten i svenska medier presenteras oftast alltför svartvitt och ensidigt. Det menar teologen och skribenten Annika Borg i en rapport beställd av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Det är en mycket mer förenklad bild än medier i andra länder ofta framför. Annika Borg har gjort nedslag i svensk mediarapportering tillbaka till början av 2000-talet och ger ett antal intressanta exempel.  Hennes slutsatser om denna svartvita presentation av Israel stöds av den brittiske professorn Alan Johnson, som tillhör den politiska vänstern i Storbritannien. Han noterar att komplexiteten i Mellanösternkonflikten sällan tas fram.
   Nästan allt när det skrivs om Israel-Palestinakonflikten i svenska medier handlar om Israels förtryckande behandling av palestinier och ord som ”ockupation” och ”bosättningar” förekommer ofta. Men sällan finns något exempelvis om positiva israeliska ageranden. 20 procent av Israels befolkning består av araber som inte speciellt ofta delar denna ensidiga bild. När terrordåd inträffar i Europa eller i andra länder kallas de oftast för vad de är. Men sällan sker så när Israel bemöter raketangrepp från Hamas eller terrorhandlingar begås av palestinier mot israeler. De får andra förklaringar, menar Annika Borg i rapporten."
Läs mer HÄR.


När maktfrågan ersätter sanningsfrågan
Ledare i Världen idag - "Vår tid kallas ofta för postmodern, och med detta syftar man på ett antal olika fenomen. Ett av de mest uppenbara är att begrepp som sanning och objektivitet har kommit i ett dramatiskt annorlunda ljus jämfört med några decennier sedan. De postmoderna filosoferna ifrågasätter alla objektiva sanningar, och tron på såväl vetenskap som religion har ersatts av en relativistisk syn på tillvaron. Mångfald och fragmentisering är orden för dagen, och var och en har sin egen sanning – eller ingen sanning alls."
Läs mer HÄR

___________________
 
10 mars - 2 Mos 22
FRÄMLINGAR, ÄNKOR OCH FADERLÖSA

 
Bibelläsning: Andra Moseboken 22
"En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Änkor och faderlösa skall ni inte behandla illa. Om ni behandlar dem illa, skall jag sannerligen höra deras rop när de ropar till mig."
(2 Mos 22:21-23 FB)

Gud bryr sig om de som lider och blir illa behandlade. Det var därför Han ingrep i världshistorien och befriade israels folk från slaveriet i Egypten (2 Mos 3:7-8).

Det nämns speciellt tre grupper i kapitlet. Främlingar, änkor och faderlösa. Kort tid tidigare hade israels folk själva varit främlingar i ett annat land, så de borde veta bättre än att förtrycka invandraren i sitt eget land.

Gud förväntar sig av sitt folk idag att de ska ha samma omsorg om de svaga och lidande som Gud själv har. Även om vi behandlar dem illa i smyg, kommer deras rop på hjälp att nå fram till Gud.

Gud bryr sig om dem som lider och han förväntar sig att vi ska göra detsamma. "Allt vad ni har gjort mot en av dessa min minsta bröder, det jar ni gjort mot mig." (Matt 25:40).

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Gud bryr sig om dem som lider och han förväntar sig att jag ska göra detsamma

_____________
 
Ord för dagen den 10 mars - Lukas 5
"LÄGG UT ERA NÄT TILL FÅNGST"

Bibelläsning: Lukasevangeliet 5

"Simon svarade: "Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten." De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder."
(Luk 5:5-6 FB)

Petrus var professionell fiskare. Fiska var hans yrke. Men nu hade han försökt fånga fisk hela natten och missyckats. Nu hade han gett upp och höll på att skölja näten. Då ber Jesus honom att lägga ut näten på ett ställe där det normalt inte skulle finnas någon fisk. Det blir en stor fångst. Berättelsen slutar med att Jesus talar om för Petrus att han från och med nu ska fånga människor i stället för fiskar.

I gamla tider gick frälsningssoldaterna omkring i avslutningen av mötena för att "fiska" bland människorna. Det vill säga man frågade mötesbesökarna om de inte ville bli frälsta. Efter hand blev det kanske så att det inte blev någon "fångst" så man gav upp fiskandet och började skölja sina nät i stället.

Om vi lyssnar till Jesus kanske han säger till oss att fiska på ett annat sätt eller på ett annat ställe. Tänk om det är så att det finns en massa människor i Sverige som längtar efter att någon ska fråga dem om de inte vill bli frälsta. Tänk om alla "fiskare" har gett upp för att de har försökt hela natten utan att få någon fångst.

"De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder"

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tänk om det är så att det finns en massa människor i Sverige som längtar efter att någon ska fråga dem om de inte vill bli frälsta.

Läs mer HÄR.
___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar