onsdag

ONSDAG DEN 8 MARS

Nyhetsflödet onsdag den 8 mars
Låt inte sekulär vetenskap styra över Bibelns budskap
- Världen idag - "Det är viktigt att både teologer och andra kristna, som tror att Bibeln är Guds Ord, inte låter sin förståelse av Skriften formas av en vetenskap som utgår från sekulära antaganden. Annars riskerar vi att få en kyrka som låter naturvetenskapsmän med sekulära arbetsmetoder diktera villkoren, skriver matematikprofessor Ola Hössjer.
   Den senaste månaden har en debatt förts i tidningarna Världen idag, Dagen och på andra håll om hur skapelseberättelsen i Bibelns tre första kapitel ska tolkas. Bland annat har Stefan Swärd och Anders Gerdmar försvarat den klassiskt kristna synen att Adam och Eva existerat, samtidigt som flera andra evangelikala teologer och bibellärare ifrågasätter denna bibeltolkning. Jag delar Swärds och Gerdmars synsätt att det av flera skäl är viktigt att hålla fast vid den klassiska tolkningen av Bibeln."
Läs mer HÄR.


Invandringsfrågan och kristen tro: Välstånd växer inte fram i ett vakuum
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I centrum av de senaste årens invandringsdebatt har stått kollisionen mellan två olika solidaritetsideal. Det ena av dessa utgår från nationalstaten, där man som medborgare arbetar och betalar skatt, för att på så sätt – i alla fall som huvudregel – förtjäna sina sociala rättigheter. Det andra idealet utgår från mänskliga rättigheter (MR), och säger att solidariteten inte kan begränsas av nationsgränser. Enligt detta sätt att tänka har vi precis samma förpliktelser mot en somalier eller syrier på flykt som mot en svenskfödd pensionär. Annars låter vi påskina att olika människor har olika värde."
Läs mer HÄR.


 Israel börjar porta sina fiender
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I förra veckan fick Omar Shakir, chefen för ”Israel/Palestina-avdelningen” på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), avslag på sin ansökan om arbetsvisum i Israel, med hänvisning till hans konsekvent fientliga inställning till Israel. Shakir har varit aktiv i BDS-rörelsen som förespråkar bojkott, avinvestering och sanktioner mot Israel och har jämfört Israel med den sydafrikanska apartheid-regimen. Efter avslaget uppgav Israels ambassad i Washington D.C. att Shakir kunde överklaga beslutet och tills vidare besöka Israel på ett turistvisum, men när Shakir i torsdags anlände till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv nekades han även turistvisum och därmed inträde i landet. Beslutet togs av flygplatsens ansvarige för gränskontoll med hänvisning till det tidigare avslaget på arbetsvisumet. ”Vi finner inga speciella omständigheter som motiverar ett godkännande av hans inträde i landet”, konstaterades det. Omar Shakir sattes sedan på första bästa flyg tillbaka till USA."
Läs mer HÄR.

___________________
 
8 mars - 2 Mos 19 + 20
UPPE PÅ BERGET 2 Mos 19
Bibelläsning: Andra Moseboken 19
"Israel slog läger där mitt emot berget, och Moses steg  upp till Gud." (2 Mos 19:2-3 FB)

Mose gick upp på berget för att vara i avskildhet inför Herren. Där talade han med Gud, men framför allt kunde Mose lyssna till Herren.

Gud talade om för Mose villkoren för att kunna leva ett liv i Guds välsignelse. "Om ni nu hör min röst och håller mitt förbund" (vers 5)

Visst kan vi höra Herren tala till oss mitt i vardagsbruset. Men även vi behöver dagligen gå in i avskildhet och bli stilla inför Herren och låta Honom tala in i våra liv. Det är viktigt att vi finner tid och plats för vår stund tillsammans med Herren. Vi kanske kan finna avskildhet i ett speciellt rum. Eller för någon kan kanske en promenad tillsammans med Herren vara det bästa sättet att lyssna.

Men det är viktigt att vi försöker bli stilla i vårt inre och lyssna. Herren har något att säga oss, och om vi hör hans röst...

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad vill Herren säga till mig idag?
________________


                               AVGUDAR - 2 Mos 20

Bibelläsning: Andra Moseboken 20
"Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig."
(2 Mos 20:3 FB)

I detta kapitel talar Gud och ger folket de tio budorden. Uppräkningen av de tio budorden börjar och slutar med samma uppmaning, att inte ha andra gudar vid sidan av Gud (vers 3 och 23).

Samma uppmaning gäller för oss idag. Det verkar som om Gud tänker att den största frestelsen för oss är inte att överge Gud och i stället börja tillbe andra gudar, som till exempel Islams gud eller någon av de hinduiska gudarna. Gud varnar specifikt mot att ha andra gudar vid sidan av Gud.

Det betyder att samtidigt som vi fortsätter våra gudstjänster där vi tillber Gud, finns det en risk att vi samtidigt tillber andra gudar/saker.

Vilka är dina avgudar? Vad är det som du värderar så högt att det kan bli en avgud? Jesus ber oss att lägga märke till var vi har vår skatt. För där vi har vår skatt, kommer också vårt hjärta att vara. "Ni kan inte tjäna både Gud och mammon" (Matt 6:24)


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad är det som riskerar att bli "avgudar" i mitt liv? 

_______________
 
Ord för dagen den 8 mars - Psalm28
VILKA ÄR DINA STARKA SIDOR?
Bibelläsning:
"HERREN är min styrka och min sköld, på honom förtröstade mitt hjärta." (Ps 28:7 FB)

På anställningsintervjuer får den arbetssökande ofta svara på frågan "Vad är dina starka sidor?"

Nu var David inte på antällningsintervju då han skrev psalm 28, men han deklarerar klart var han har sin styrka:
-HERREN är min styrka (vers 7)
-HERREN är sitt folks styrka (vers 8)

Herren var Davids styrka och på Honom förtröstade han.

Det är gott att ha sin styrka förankrad i något utanför mig själv. Något som inte förändras med mina känslor eller min dagsform. Något som är fast och pålitligt och som jag verkligen kan förtrösta på.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herren är min styrka!

Läs mer HÄR.
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar