onsdag

ONSDAG DEN 1 FEBRUARI

Ord för dagen den 1 februari - Psalm 13
GRUNDEN FÖR FÖRTRÖSTAN
Dagens bibelläsning - Psalm 13
"Jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta jublar över din frälsning. Jag vill sjunga till HERRENS ära, ty han är god mot mig." (Ps 13:6 FB)

Psalm 13 är en av de kortare psalmerna i Bibeln. Psalmen uttrycker en djup ångest och ställer frågan "Hur länge..." ska det dröja innan Gud griper in.

Men psalmen slutar ändå med lovsång. Den uttrycker förtröstan på Gud och ett hjärta som jublar över Guds frälsning.

Men förtröstan och jublet är inte hämtat ur tomma intet. Det finns en orsak att psalmisten kan förtrösta. Det finns en orsak för jublet. Orsaken är att att Gud är god.Det är grunden för tillit och förtröstan. Gud ändras inte. Han är god. Och förvissningen om Guds godhet gör att vi kan förtrösta - även de dagar då vi inte ser något ljus.

==>Mannakorn att tugga på under dagen:  Gud är god
_________________
Översikt/kommentar
Fyra gånger ropar psalmisten ut sin förtvivlan och frågar "Hur länge!" (vers 1-3)
Han upplever:
-sig vara bortglömd av gud
-att Gud döljer sitt ansikte för honom
-dagligen oro och ängslan
-att fienderna triumferar över honom
Sedan går de förtvivlade ropen över i bön (vers 4-5)
För att till sist sluta i förtröstan och jubel (Vers 6) 

_________________
 
1 februari - 1 Mos 33
LYFT BLICKEN
Bibelläsning: Första Moseboken 33
"Jakob lyfte blicken" (1 Mos 33:1 FB)

Kapitlet handlar om då Jakob möter sin bror Esau efter många år och bröderna försonas med varandra. Men kapitlet börjar med orden "Jakob lyfte blicken". Det står inte vad han tittat på tidigare, men det är helt klart att då han lyfte blicken fick han se något han inte sett tidigare.

Vi kan ha lätt att fastna i olika slag av problem och prövningar. Och då vi ältar dessa problem kan de växa sig större och större och bli övermäktiga. Men då vi lyfter blicken....

Att lyfta blicken kan vara 
-att förundras över Guds storhet
-att se tillbka hur Gud välsignat och löst problem tidigare
-att se problemen i ett större sammanhang som kan hjälpa oss inte fastna i min tankebanor

Då vi lyfter blicken kan vi befrias från det tankemöster som fångat oss...

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Lyft blicken
_______________
Översikt kapitel 33
Vers 1-4
Esau och Jakob möts. Men istället för fiendskap möts Jakob av en öppen famn. Och de grät.

Vers 5-16
Jakob överlämnar sina gåvor till Esau och Esau vänder tillbaka hem,

Vers 17-20
Jakob bosätter sig i landet och reser ett altare med namnet "El är Israels Gud".

________________
 
Nyhetsflödet onsdag den 1 februari
Marcus Birro: ”Jag ska inte sabba det”
- Dagens Media - "Marcus Birro har släppts in i värmen igen. För Dagens Media berättar han om de tunga åren när han stängdes ute från alla mediala sammanhang och om det nya uppdraget för SVT – ett kvitto på att han blivit tillräckligt ”rumsren”.
– Jag ska ju inte bli julvärd liksom. Det handlar om ett inlägg var sjätte vecka under ett års tid. I det läge jag befinner mig i är jag jätteglad att få det här uppdraget, säger Marcus Birro till Dagens Media.
Marcus Birro ska börja videoblogga om samhällsfrågor och dagsaktuella händelser för SVT Opinion.
– Jag tycker det ska bli kul att få jobba med en redaktion igen, även om det är i det lilla. Förutsatt för mig, i det läge jag är i nu, är det stort nog. Jag får chansen att överraska folk som bara tror att jag kommer skriva om militant islamism. De kommer bli positivt överraskade."
Läs mer HÄR.


Dags för svensk självrannsakan
- Elisabeth Sndlund i Dagen - "Asylsökande stängs ute, konvertiter skickas tillbaka.
   Kritiken mot Donald Trumps dekret om inrese- och flykting­stopp är med all rätt hård. Amerikanska storföretag som Google, Starbucks och Ford protesterar, inte bara därför att reglerna hindrar deras verksamhet utan också därför att de strider mot grundläggande värderingar. Människor demonstrerar på flygplatserna i USA. En miljon britter skriver på namnlistor där de kräver att den amerikanska presidenten inte välkomnas i Storbritannien.
   I kören av proteströster ljuder även sådana från Sverige. Skamligt vore det annars. ”Allt annat än bra”, som statsminister Stefan Löfven uttryckte det på tisdagen, är faktiskt i mildaste laget."
Läs mer HÄR.


Stödde barnmorskan - mötte hatvåg på nätet
- Samuel Teglund i Världen idag - ”Idioti", ”Jag studsar av ilska”, ”Kvalificerat skitsnack”, "Tur att ni är så försvinnande få som tycker så här". Det är bara några av många hårda kommentarer i anslutning till en debattartikel i Expressen, där debattören Frida Park ger stöd åt barnmorskan Ellinor Grimmark som vill ha samvetsfrihet. Ett tecken på åsiktsnorm, menar Frida Park.
I veckan var det dags igen för barnmorskan Ellinor Grimmark att i rätten få sin önskan om samvetsfrihet prövad, denna gång i Arbetsdomstolen. Och precis som när ärendet varit uppe tidigare har det i media och på sociala medier varit ett högt tonläge emot Ellinor Grimmark, som alltså hänvisar till internationella deklarationer där rättigheten om samvetsfrihet finns inskriven."
Läs mer HÄR

___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar