onsdag

ONSDAG DEN 22 FEBRUARI

Nyhdetsflödet onsdag den 22 februari
Applåder från det egna sammanhanget
 - Stefan Gustavsson i Samtid och Sanning - "Vårt sammanhang – vår kontext – påverkar oss och skapar hemmablindhet och skygglappar. Det gäller oss alla. Därför behöver vi tänka igenom både egna och andras argument i de stora frågorna, så vi inte blir vilseförda av vårt sammanhang. Ett svagt argument förblir svagt även om det egna sammanhanget applåderar.
    Det är ofta frustrerande att läsa modern teologi, eftersom det övernaturliga som regel utesluts redan i utgångspunkten. Mycket av den moderna universitetsteologin har en sådan begränsande kontext. Detta skapar en mentalitet som ger en teolog plus-poäng för kritik av kristen tro. För att generalisera; det känns bättre att framföra kritik av evangelierna än att bekräfta dem."
Läs mer HÄR.


Läkare: ”Yoga är religion”
- Världen idag - "Biverkningar av yoga och mindfulness borde redovisas tydligt inom sjukvården. Det menar Albertus Magnus Sterner, specialist i allmänmedicin och diakon. "Be din läkare att redovisa vad det här står för", säger han, starkt kritisk till dagens situation.
Vågen av yoga och mindfulness – två metoder sprungna ur hinduism och buddism – har hittat långt in i svensk sjukvård. Albertus Magnus Sterner möter dem i sitt dagliga värv. Patienter frågar honom om yoga är lämpligt för dem, om det kan hjälpa mot deras stress eller kanske mot ortopediska besvär. Han är skeptisk."
Läs mer HÄR.


Barn behöver skärmfri tid
- Alf B Svensson i Dagen - "Skärmen gör barn vana vid omedelbar respons­ och snabba belöningar­.Nu har vi fått ännu en revolution som förändrat vårt liv – skärmrevolutionen. Hälften av alla treåringar använder nu internet varje dag. Var tredje 13-åring sitter minst fyra timmar framför skärmen en vanlig dag. Drygt 70 procent av 16-åriga pojkar kollar på porr minst en gång i veckan. Hälften av alla tonåringar pratar aldrig med sina föräldrar om sitt liv på nätet. Även vi vuxna påverkas. En av tre ägnar sig mer åt skärmen än åt sin partner. Många avstår hellre från sex än från mobilen. Skärmen skapar därför i dag många konflikter mellan föräldrar och barn och makar emellan."
Läs mer HÄR

____________________
 
22 februari - 2 Mos 4+5
Undanflykter - 2 Mos 4
 
Bibelläsning: Andra Moseboken 4:
"Då sade Mose till HERREN: "Men Herre, jag är ingen talför man. Jag har inte varit det tidigare, och jag är det inte heller nu sedan du har talat till din tjänare. Jag är trög att tala och har en trög tunga."
 (2 Mos 4:10 FB)
I 2 Mos 4 finner vi en provkarta på undanflykter för den som inte vill följa Herrens uppmaningar.
-Jag är ingen talare (vers 10)
-Ingen kommer att lyssna till mig ( vers 1)
-Skicka någon annan i stället (vers 13)

Vilka är mina undanflykter, då jag inte vill följa Herrens uppmaningar?

Vi kanske tycker att vi inte har något att komma med. Att vi saknar resurser att utföra Guds verk. Då säger Herren till Moses, och kanske till oss: "Vad är det du har du i handen?" (vers 2). Moses hade bara en enkel stav i handen. Då säger Herren till honom att kasta den på marken, och plötsligt förvandlades staven till en orm (vers 3).

Då vi använder det vi har, det vi har i handen, och lägger det i Guds händer, kan Gud använda det till att göra underverk. Men vi måste våga använda det för att Gud ska kunna använda det till ett underverk.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud vill använda det jag har och det jag är.

 
_________________
"SLÄPP MITT FOLK!" - 2 Mos 5
 
Bibelläsning: Andra Moseboken 5:
"Därefter gick Mose och Aron till farao och sade: "Så säger HERREN, Israels Gud: Släpp mitt folk, så att de kan hålla högtid åt mig i öknen!" (2 Mos 5:1 FB)
Mose och Aron gick till till Farao och krävde att Farao skulle släppa folket ut ifrån slaveriet.

Idag lever många människor i slaveri för att de inte kunnat förlåta någon, i slaveri under alkohol eller andra droger, i slaveri under hopplöshet eller i slaveri under självupptagenhet.

Gud behöver människor idag, som likt Moses och Aron, vågar gå ut och kräva frihet för dessa människor. Då Mose och Aron vågade gå ut på Guds befallning, åtföljdes deras ord av tecken och under.

Då vi vågar gå ut på Guds befallning kommer Guds kraft att följa vår tjänst.

Många människor lever i slaveri i dag. Någon måste våga kräva: "Släpp mitt folk!"

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Då vi vågar gå ut på Guds befallning kommer Guds kraft att följa vår tjänst.
______________
 
Ord för dagen den 22 februari - Psalm 22
 
"...DU SVARAR INTE..."

Dagens bibelläsning - Psalm 22
"Min Gud, jag ropar om dagen, men du svarar inte, och om natten, men jag får ingen ro." (Ps 22:3 FB)

Ibland kan vi kanske uppleva det som om våra böner faller platt ned. Det kan kännas som om det inte finns någon som bryr sig eller ens lyssnar på vad jag ber. Många av psalmerna uttrycker detta med ord som "Varför?" eller "Var finns du Gud?"

Men Jesus vet vad du går igenom. Han har själv varit där. Jesu förtvivlade rop "Min Gud, min Gud varför har du övergivit mig?", finns även med i denna psalm (vers 2).

Men det är inte bara så att han har varit där. Jesus finns hos dig också idag i de mörkaste stunderna - även om du inte känner det så.

Vi kan också få uppleva detsamma som psalmisten. Bönen för med sig resultat. Psalmen avslutas i en helt annan sinnesstämning än den börjar: "Han föraktade inte den förtrycktes elände och såg inte på honom med avsky. Han dolde inte sitt ansikte för honom, när han ropade lyssnade han till honom. Från dig kommer min lovsång i den stora församlingen." (vers 25-26) 

==>  Mannakorn att tugga på under dagen:  Herren är här. I mörka dagar och i ljusa.

______________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar