onsdag

ONSDAG DEN 15 FEBRUARI

Nyhetsflödet onsdag den 15 februari
Vinsttak – nej / Kvalitetskrav – ja
Viktig tid har gått till spillo i välfärdspolitiken.
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Redan innan remisstiden på utredningen om vinster i välfärden har gått ut vågar man konstatera att det knappast blir någon proposition från regeringen i linje med Ilmar Reepalus förslag om ett generellt vinsttak för alla privata aktörer inom vård, skola och omsorg.
    Kritiken är förödande. Och den kommer inte enbart från de allra närmast sörjande, det vill säga företag verksamma inom sektorn.
   Tydliga varningar ges av tunga socialdemokrater och miljöpartister inom kommuner och landsting med god insyn i vad det skulle innebära om privata aktörer kastar in handduken.
   Det är bra att det drakoniska och grovt tillyxade förslaget hamnar i papperskorgen. Men det är illa att viktig tid gått till spillo, tid när genomtänkta kvalitetskriterier för alla aktörer hade kunnat arbetas fram."
Läs mer HÄR.



Har vi samvete att neka samvetsfrihet?
"Gunnar Hyltén-Cavallius och Anna Emdenborg på Claphamsinstitutets hemsida -"Ett bärande inslag i vår svenska samtid är att vi bör stötta främst de svaga grupperna. I samvetsfrågor liksom i annat som rör svensk självbild verkar det dock finnas ett djupt gap mellan de vackra parollerna och de faktiska handlingarna. Kanske har de rätt som hävdar att de ofödda barnen är de allra svagaste. Inte många slåss för dem i debatten dag. I dagarna har debatten åter seglat upp rörande samvetsfrihet för barnmorskor. Frågan tycks extra känslig för just den här yrkesgruppen, eftersom den också berör möjligheten till abort. Just nu bearbetas barnmorskan Ellinor Grimmarks fall i Arbetsdomstolen. Grimmark anser att hennes tilltänkta arbetsgivare Jönköpings landsting diskriminerat henne, då hon inte kan medverka i abortingrepp på grund av sin kristna tro. Hon menar att samvetsfriheten är reglerad i EU-rätten och är en del av Europakonventionen, vilken Sverige har förpliktigat sig till att följa. Även en annan barnmorska, Linda Steen, slåss för sin samvetsfrihet."
Läs mer HÄR.

 Yttrandefrihet är självklart – när alla tycker lika
- Ruth Nordström i Världen idag - "Det är när en normbrytare utmanar den politiskt korrekta eliten som den verkliga toleransen prövas."
Läs mer HÄR

______________ 

15 februari - 1 Mos 47
ETT LIV I TILLBEDJAN
Bibelläsning: Första Moseboken 47
"...och Israel tillbad böjd mot bäddens huvudgärd." (1 Mos 47:31 FB)

Jakob hade levt ett långt liv, 147 år (vers 28). Han hade upplevt dagar av glädje men även mött många motgångar i livet. Förlusten av sin älskade son Josef präglade mycket av hans liv. Mot slutet av sitt liv fick han dock tillbaka sin son och fick leva med alla sina söner och deras familjer.

En händelse som också präglade hans liv var mötet med Gud, då Gud gav honom ett nytt namn och en ny start. (1 Mos 32). Efter det mötet gjorde sig Jakob av med sina avgudar och byggde ett altare åt Gud (1 Mos 35). Den upplevelsen följde med honom och formade hans liv till ett liv i tillbedjan.

147 år gammal, stödd mot sin huvudgärd, ser vi Jakob i tillbedjan av Herren. Ett liv i tillbedjan. Många människor har även idag en upplevelse av Gud som har följt dem och format deras liv. Alltför ofta kan den upplevelsen falna och våra liv blir då bara en minnesstod över vad Gud en gång gjorde.

Gudsupplevelsen och gudsrelationen måste hållas levande i ett liv i ständig tillbedjan för att den inte bara ska bli ett minnesmärke över vad Gud en gång gjorde.

==> Mannakorn at tugga på under dagen: Ett liv i tillbedjan.

__________________
Översikt kapitel 47:
Vers 1-12

Josefs bröder och far möter Farao
Vers 13-26
Josef gör hela Egypten och dess inbyggare till Faraos egendom. En femtedel av all framtida avkastning från åkrarna skulle sedan tillfalla Farao
Vers 27-31
Josefs sista önskan var att få bli begravd i sina fäders grav  och inte i Egypten.
________________

Ord för dagen den 15 februari - Psalm 19

 KUNSKAP OM GUD
Dagens bibelläsning - Psalm 19
"Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk." (Ps 19:2 FB)

Psalm 19 talar om kunskap om Gud på tre nivåer.

1/ Vi kan uppleva Gud i naturen (vers 1-7). Men även om naturen vittnar om att det finns en Gud, kan vi inte i naturen få kunskap om vem Gud är, bara att han finns.

2/ I Bibeln kan vi förstå mycket mer om vem Gud är (vers 8-12). Bibeln avslöjar vad som finns i Guds hjärta och lär oss om Jesus.

3/ Personlig relation till Gud (vers 13-15). Även om vi vet allt om Gud genom naturen och genom Bibeln, har vi ingen nytta av det förrän vi öppnar vårt hjärta för Gud och går in i en personlig relation med honom

-->  Mannakorn att tugga på under dagen:
Låt min muns tal och mitt hjärtas tankar behaga dig

*************************

Översikt/kommentar
Psalm 19 talar om vad Guds ord kan göra med oss:
- Det ger själen nytt liv (vers 8)
- Det gör enkla människor visa (vers 8)
- Det ger glädje åt hjärtat (vers 9)
- Det upplyser ögonen (vers 9)
- Det varnar för att gå fel (vers 12)
- Det för med sig stor lön att följa Guds ord (vers 12)

Till eftertanke:
Hur är dina erfarenheter av att läsa Guds ord? Vad gör Guds ord med dig?

Den personliga relationen med Gud
Vi felar många gånger och ofta märker vi det inte själva. Vi får också be att Gud ska förlåta våra hemliga brister (vers 13).
Psalmisten ber inte bara om förlåtelse, han ber också att hans liv ska behaga Gud. Inte bara vad han gör eller säger, utan till och med vad han tänker.
Till eftertanke:
Gud bryr sig till och med om vad jag tänker. Upplever jag det som ett hot eller en välsignelse? 

______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar