lördag

LÖRDAG DEN 25 FEBRUARI

Nyhetsflödet lördag den 25 februari
IS hotar kristna i Egypten
- Världen idag - "I en ny video riktar en IS-grupp i Egypten hot mot landets kristna minoritet.
 – Att det sker i just Egypten har ett stort symbolvärde, säger Peter Paulson, som leder Open Doors i Sverige. Bara några dagar efter att videon släpptes, sköts två kristna ihjäl av misstänkta islamister på Sinaihalvön.
   Enligt nyhetsbyrån AP handlar det om en 65-årig man som skjutits ihjäl, medan hans 45-årige son bortförts och bränts ihjäl. Deras kroppar dumpades sedan vid sidan av en väg på onsdagen."
Läs mer HÄR.


Tona inte ner religionens roll
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Tolerans, respekt och hänsyn är enda vägen framåt
   Den svenska staten är och ska vara sekulär. Det svenska samhället är ett av världens mest sekulariserade. Det är ovedersägliga fakta.
   Lika ovedersägligt är att Sveriges samhällsordning och kulturella­ arv vilar på kristen grund. Och att vi nu mer än någonsin tidigare lever i ett land där många olika trosuppfattningar måste samsas sida vid sida."
Läs mer HÄR.


Peter Jonasson: Kristna vill inte heller gömma sig i garderoben
- Dagens Nyheter. Åsikt - "Medan vissa grupper uppmanas att uttrycka sina åsikter uppmanas kristna att hålla sin övertygelse privat. Vi kristna måste sluta att gömma oss – istället får andra återigen vänja sig vid att vår tro märks.
   I årtionden har de kristna i Sverige blivit ifrågasatta. När andra i vårt samhälle har uppmuntrats att ”komma ur garderoben” så har just de kristna i vårt land uppmanats att ”gå in i garderoben”. Vore vi riktigt förnuftiga skulle vi välja den innersta garderoben på vinden så att ingen av misstag råkade öppna just den garderoben. Men, så här i Mello-tider; ”Sverige, vi har ett resultat”! Garderoben är full! Ja, den är faktiskt överfull, det ryms inte en enda liten kristen till."
Läs mer HÄR
.

På norsk: Jeg trenger inspirasjon
- Fra Jostein Nilsens blogg - "Det er fort gjort å gå vill i ord. Jeg gjør det selv mange ganger til dagen. Det er kanskje ikke så rart ettersom jeg må forholde meg til veldig mange språk, men det blir ikke så mye bedre når kvelden kommer og vi kan snakke norsk. Antakelig er hjernen for trøtt eller fortsetter å jobbe med det som har skjedd om dagen."

Les mer HER
___________________
 
Ett gott skratt förlänger munnen
 
Två bråkiga bröder
Ett par hade två bråkiga söner, 8 och 10 år. De hamnade alltid i trubbel och föräldrarna visste att om något hände på stan, så fick deras söner alltid skulden. Pojkarnas mamma fick höra att en präst i stan var bra på att disciplinera bråkiga barn, så hon frågade om han ville prata med pojkarna. Prästen tackade ja och bad att få träffa dem en i taget. Så, mamman skickade först iväg hennes 8-årige son.

   Prästen, som var storväxt och hade en mullrande kraftig röst, satte ner den unga pojken och frågade strängt, ”Var är Gud?”
Pojken tappade hakan, men gav inget svar, utan bara satt där med en gapande mun.
Prästen upprepade frågan, ”Var är Gud?”
Pojken gav inget svar, utan satt där med gapande mun och nu med ögon stora som golfbollar.
   Prästen höjde då rösten och viftade med pekfingret mot pojken och vrålade, ”Var är Gud!?”
Pojken skrek till och rusade ut från rummet. Vettskrämd sprang direkt hem och kastade sig i sängen och smällde igen dörren bakom sig.

   När den äldre brodern, som fann honom gömd under täcket, och frågade, ”Vad hände?”
Den lilla pojken kippade efter andan och sa, ”Nu ligger vi riktigt RISIGT till! Gud är borta, och dom tror vi har gjort det!” 

_________________
 
25 februari - 2 Mos 8
KAMPEN MELLAN DET GODA OCH DET ONDA
Dagens bibelläsning: Andra Moseboken 8
"Mose gick ut från farao och bad till HERREN, och HERREN gjorde så som Mose hade begärt. Han tog bort flugsvärmarna från farao, från hans tjänare och hans folk, så att inte en enda fluga fanns kvar. Men farao stängde till sitt hjärta också den här gången och släppte inte folket." (2 Mos 8:30-32 FB)

Kampen böljar fram och tillbaka mellan det goda och det onda. Farao vägrar att släppa Guds folk ända tills han är besegrad. Då ber Mose om lindring för Egypten och då lindringen kommer ändrar sig Farao och håller inte sitt löfte. "Men farao stängde till sitt hjärta också den här gången och släppte inte folket" (vers 32).

Så kan kampen mellan det goda och det onda vaja fram och tillbaka även i våra dagar. Inte minst inne i oss. Paulus beskriver kampen som rasar i honom med orden: "Ty jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag." (Rom 7:13).

I nödens stund är det lätt att ge löften till Gud. Men då Herren har hjälpt oss och nöden inte längre är där är det lätt att glömma vad vi lovade Gud.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Kampen mellan det goda och det onda finns både omkring mig och i mig.

_______________
 
Ord för dagen den 25 februari - Markus 12

DET STÖRSTA BUDET
Bibelläsning: Markusevangeliet 12
"...du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft" Mark 12:30)


En skriftlärd som, antagligen tyckte att det fanns väl många bud att hålla reda på,kommer till Jesus och frågar vilket av buden som är det viktigaste. Jesu svar är tydligt. Det största budet är att älska Herren. Sedan kommer på andra plats vår kärlek till våra medmänniskor. På dessa två bud vilar hela lagen och profeterna.


Om vi lever i uppfyllelsen av dessa två bud kommer vi automatiskt att uppfylla de andra buden. Lever vi så kan de andra buden vila.

Ibland kan vi bli så upptagna att följa alla små bud att det skymmer det största budet. De små buden kan vara viktiga de också, men det finns bara ett som är det viktigaste. Om vi missar det blir också de andra meningslösa.
 

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Helhjärtad kärlek till Herren. Vad får det för konsekvenser för mig idag?

Läs mer HÄR.
_________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar