söndag

SÖNDAG 15 OKTOBER

Tidig söndagsmorgon den 15 oktober
Veckorevy från min högst personlig utkikspunkt på livet

På väg hem från bilsemester i Europa...

Den gångna veckan har Rut och jag skickat in våra bidrag till "365 raske". Vad är då "365 raske"? Jo det är en andaktsbok för tonåringar i konfirmationsåldern som ska ges ut av Frälsningsarmén i Norge. Ett antal personer har ombetts att skriva trettio andakter på ett speciellt tema. Dessa teman kommer sedan att återkomma utspritt över hela året.

Det temat Rut och jag fått är "Å lese bibelen". I onsdags sände vi in våra trettio miniandakter om att läsa Bibeln och  nu ber vi om Guds välsignelse över andaktsboken, alla som arbetar med att få den färdig och framför allt alla konfirmander och andra som kommer att läsa den. Konfirmationen är en starkt växande verksamhet inom Frälsningsarmén i Norge.

Under veckan var jag inne i en Jysk-butik. Till min förvåning såg jag en hel vägg fylld av Buddha-statyer. Och jag funderade: Hur i all världen är det möjligt att man i en heminredningsbutik lanserar en symbol för Buddismen som en heminredningsprydnad, då man samtidigt är paniskt förskräckt för att något som påminner om kristendomen syns i det offentliga rummet. Det är till och med så att det finns en utbredd oro för att sjunga "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningen.

Är det så att man tänker sig att en Buddha-bild är något ofarligt, medan den minsta antydan om Gud och Jesus kan påverkar hela livet?

Jag tänker vidare: För inte så länge sedan var det straffbart att smuggla in en Bibel i det som då var Sovjetunionen. Man kunde till och med hamna i fängelse om man försökte smuggla in Biblar. Det ateistiska Sovjetunionen måste ha varit livrädda för att släppa in Biblar i landet. De måste verkligen ha haft en stor tro på kraften i Guds ord.

Tänk om vi kristna kunde tro lika mycket på kraften i Guds ord som man gjorde i det ateistiska/kommunistiska Sovjetunionen?

Men vi har inte bara besökt Jysk under semestern. Vi har också besökt några Guds hus. Vi har bland annat besökt detta gudshus som byggdes för länge sedan.

Kyrkan ligger på en höjd över staden och från kyrkan har man en milsvid utsikt över den stora staden och den stora flodensom rinner genom den.

Här kommer en fråga till alla läsare: Är det någon som känner igen kyrkan på bilden? Frågan är: I vilken stad återfinner man denna kyrka?

Den första som svarar rätt på frågan utlovas ett pris! Ditt svar kan du lägga ut som en kommentar på vår facebok-sida HÄR.

Nu är det bara sista etappen kvar på hemresan. I morgon är det måndag oc en ny vecka. Jag kommer att skicka ut hel del böcker som har beställts de senaste veckorna.

Ha en välsignad ny vecka!
Peter Baronowsky 

_______________
 
15 okt - 1 kung 18
HALTA PÅ BÅDA SIDOR

Bibelläsning: Första Kungaboken 18

"Elia trädde fram för allt folket och sade: "Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är HERREN som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom."  (1 Kung 18:21 FB)

Kapitlet handlar om uppgörelsen på Karmel mellan Elia och Baalsprofeterna.

Problemet var inte att folket hade slutat tro på Gud. De trodde på Gud, men de dyrkade också andra gudar. Nu var det dags att bestämma sig predikade Elia. Man kan inte halta på bägge sidor. Man måste välja mellan Baal och Gud.

Kan det vara så att många kristna haltar på båda sidor idag? Man vill gärna tro på Gud och vara med i församlingen, men en stor del av vår tillbedjan står till makt, pengar och ett "världsligt" liv. Det är dags att bestämma sig!

Elia ordnade mötet mellan Baal och Gud och den gud som svarade med eld var den rätta guden (vers 24).

Baalsprofeterna misslyckades trots ihärdiga försök. Då det blev Elias tur gjorde han det så svårt som möjligt och hällde vatten på altaret och på offret. Men Gud sände elden på offret och folket fick se vem som verkligen var Gud.

Även om de yttre förutsättningarna saknades för att det skulle komma eld på Elias altare, fanns den enda nödvändiga förutsättningen. Det fanns ett offer på altaret.

Vill du uppleva Guds eld och kraft över ditt liv? Vad har du lagt på altaret? Då vi överlåter oss själva helt och fullt till Gud finns förutsättningen för att elden ska falla även över vårt liv.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad har jag lagt på altaret?
________________
 
Ord för dagen den 15 oktober - Hebreerbrevet 2
 
GUDS VITTNESBÖRD

Bibelläsning: Hebreerbrevet 2
"...hur skall då vi kunna fly undan, om vi inte bryr oss om en så stor frälsning? Den förkunnades först av Herren och bekräftades för oss av dem som hade hört honom. Gud gav också sitt vittnesbörd genom tecken och under och många slags kraftgärningar och genom att dela ut den helige Andes gåvor efter sin vilja." (Hebr 2:2-4 FB)



Kapitlet börjar med en uppmaning att vi måste ta fasta på det vi hört så att vi inte driver bort med strömmen (vers 1). Det vi har tagit emot är tillförlitligt:
1/ det förkunnades av Jesus
2/ de som hade hört honom bekräftade ordet
3/ även Gud ger sitt vittnesbörd till förkunnelsen

Vad innebär då Guds vittnesbörd?
Guds vittnesbörd beskrivs här som tecken och under, kraftgärningar och den helige Andes gåvor (vers 4).

Guds vittnesbörd lyfter budskapet till en helt annan nivå. Det bekräftar vårt vittnesbörd. "Och de gick ut och predikade överallt, och Herren verkade tillsammans med dem och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det" (Mark 16:20 FB)

-Låt det ske igen!

 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Guds vittnesbörd i mitt liv.
_________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar