lördag

LÖRDAG DEN 14 OKTOBER

Vi behöver varandra
Steg  i serien Tio steg i det kristna livet
Läs mer om de tio stegen HÄR.


Bilden: Från den norska publiceringen av Ti Steg mot Tro

Cykelhjulet


Tänk dig ett cykelhjul med fyra ekrar. Om inte navet sitter i centrum av hjulet, eller om en av ekrarna är för lång, så kommer hela cykeln i obalans och kommer att skumpa upp och ned bortöver vägen.

Så är det också i det kristna livet. Navet, centrum i det kristna livet, är Jesus Kristus. Om inte han får vara centralgestalten som genomsyrar allt annat i livet kommer det kristna livet i obalans.

Av de fyra ekrarna, som måste stå i balans med varandra, handlar två om kommunikationen uppåt: bön och bibelläsning. De två andra har att göra med kontakten till dem vid vår sida, våra medmänniskor: gemenskap och tjänst.

Detta steg och de två återstående stegen i tiostegsprogrammet handlar om dessa fyra ekrar:

-förhållande till andra/gemenskap – steg 8

-bön – steg 9

-bibelläsning – steg 9

-uppgift/tjänst – steg 10


Kristi kropp

Att bli född på nytt innebär att bli född in i ett nytt sammanhang, in i en ny familj. För att beskriva denna nya familj, församlingen/kåren, använder Bibeln flera olika bilder:

-en kropp (Kristi kropp), där varje person är en lem, en del av kroppen.

-ett vinträd, där varje person är en gren i vinträdet.

Bägge bilderna skildrar en levande, fast sammanknuten enhet, där varje del är beroende av helheten.

-det är svårt för en tumme att överleva om den inte är förenad med resten av kroppen

-det är svårt för en gren att överleva om den inte sitter fast vid trädet
-det är svårt för en kristen att överleva om han eller hon inte är fast förenad i en kristen gemenskap.
Läs mer HÄR.
________________
 
14 okt - 1 Kung 17
GUDS ÖVERFLÖD

Bibelläsning: Första Kungaboken 17
"Ty så säger HERREN, Israels Gud: Mjölet i krukan skall inte ta slut, och olja skall inte fattas i kannan fram till den dag då HERREN låter det regna på jorden."  (1 Kung 17:14 FB)

Det var hungersnöd i landet och änkan hade bara ett mål mat kvar att leva av för sig själv och sin son. Därefter återstod bara väntan på döden i brist på mat (vers 12).

Då ber profeten Elia att hon ska tillaga måltiden med det sista hon hade av mjöl och olja och ge det till honom i stället för att äta det själv.

Det enda änkan hade var lite mjöl och olja samt ett löfte från Gud. Men hon litade mer på löftet från Gud än på sina sinande resurser. I stället för att hålla fast det lilla hon hade gav hon det i tro på Guds löfte.

Resultatet blev att hon inte behövde sakna mat under två år mitt under en svår hungersnöd. Gud belönade hennes tro med sitt överflöd.

Hur ofta håller vi inte fast på det som är vårt eget? Våra tillgångar, vår tid och vår bekvämlighet i stället för att ge villigt till Gud?



==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga." (Matt 6:33-34) 
_______________
 
Ord för dagen den 14 oktober - Hebreerbrevet 1
GUD TALAR – Hebreerbrevet 1
Bibelläsning: Hebreerbrevet 1
"Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden." (Hebr 1:1-3)

Gud har talat många gånger på många sätt. Genom skapelsen, profeterna, historien och i mitt eget liv.

Men Gud har framför allt talet till oss genom Jesus. Om vi inte förstår alla texter i Bibeln och vad Gud vill säga till oss, får vi se på Jesus.

- Är det svårt att förstå vad Bibeln säger om kärlek, se på Jesus så bli det tydligt.
- Är det svårt att förstå vad Bibeln säger om omsorg, se på Jesus så bli det tydligt.
- Är det svårt att förstå vad Bibeln säger om att förlåta sina fiender, se på Jesus så bli det tydligt.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig, Jesus, att lära känna dig bättre.

_________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar