måndag

MÅNDAG DEN 30 OKTOBER

Från Nyhetsflödet den 30 oktober
Skev syn på sex och manlighet

- Debattartikel i Hemmets Vän av tre Fellows i Claphaminstitutet -

En lavin med tillkännagivanden av sexuella trakasserier har skapats av hashtagen ”#metoo”. Det är mycket illavarslande och sätter fingret på ett stort samhällsproblem. Kampanjen synliggör ett fenomen som i hög grad bottnar i en förvirrad syn på manlighet och sexualitet.

Vi lever i en njutningsorienterad och narcissistisk era där vi alla är marinerade i underhållning, där jag kittlas, samt konsumtion, där jag servas. Då är det lätt hänt att hela vårt varande som människor, också könsidentitet och sexualitet, präglas av liknande kategorier. Från maktens perspektiv blir då ”man vill ha kvinna” liktydigt med ”man konsumerar kvinna”. Lägg till detta den enorma flod av helt laglig våldsglorifierande sex som finns en knapptryckning bort i var mans ficka.

Pornografins huvudprodukt är mäns objektifiering av kvinnor. Utifrån denna horisont blir sex då en väg till sensation istället för relation. När ”jag” fått ut vad jag kan av ”dig”, söker jag vidare efter ett nytt objekt. Just detta – mäns konsumering av kvinnor – ligger nära kärnan av problemet.


Läs mer HÄR.

__________________
 
30 okt - 2 Kung 12
PRÄSTENS UNDERVISNING

Bibelläsning: Andra Kungaboken 12

"Joas gjorde det som var rätt i HERRENS ögon, så länge prästen Jojada undervisade honom."  (2 Kung 12:2 FB)

Det gick bra för kungen och för landet så länge kungen tog emot prästens undervisning (vers 2). Slutet blev inte lika bra. Kung Joas tjänare anstiftade en sammansvärjning och dödade honom (vers 20).

Men, det gick bra så länge han lät sig undervisas av dem som lyssnade på Gud. Hur är det med dig? Vem leder dig? Leds du av "prästerna" som lyssnar på Gud? Eller bryr du dig inte om den ledning du kan få från "prästerna"?

Och vad händer med ditt liv och med hela församlingens liv då "prästerna" inte längre lyssnar på Gud? Idag hör vi många präster, pastorer och andra förkunnare som förkunnar något annat än det Gud säger i sitt ord.

Vi behöver verkligen urskillningens gåva i våra dagar. Vi behöver förstå vad det är Gud säger och vad vissa "präster" själva har tänkt ut.

Först och främst måste vi själva vara människor som lyssnar på Gud. Människor som läser Guds ord och förstår Guds tankar. Du kan vara en av dem. 



==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Jag vill vara en människa som läser Guds ord och lyssnar på Gud.
_____________
 
Ord för dagen den 30 oktober - Hebreerbrevet 13
FÖREBILDER
Bibelläsning: Hebreerbrevet 13
"Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig.
Därför kan vi frimodigt säga: Herren är min hjälpare, jag skall inte frukta. Vad kan en människa göra mig?"
(Hebr 13:5-6 FB)

- Varför
kan vi frimodigt säga att Herren är min hjälpare och att jag inte ska frukta?
- Därför att Gud själv har sagt att han aldrig ska lämna mig eller överge mig.

Det skapar trygghet och stabilitet om jag kan bygga mitt liv på vad Gud har sagt och inte bara hur jag känner mig idag.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herren är min hjälpare - jag skall inte frukta
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar