måndag

MÅNDAG DEN 23 OKTOBER

Om Herren dröjer...
I sommar har jag läst en bok av Per Olof Enquist som heter "Lewis resa". Den handlar om den stora pingstväckelsen i Sverige under Lewi Petrus dagar.

Ett uttryck som återkommer i berättelser från den väckelsetiden är "Om Herren dröjer". Det repeteras i tid och otid. Man kunde annonsera att det blir möte på söndag "Om Herren dröjer".

Uttrycket är inte hämtat från Bibeln, men hela Nya Testamentet skrivs i en förväntat att Jesus snart skulle komma tillbaka. Vid Kristi himmelsfärd såg lärjungarna uppåt mot skyn och fick  höra orden "Han skall komma tillbaka" och nästan varenda bok i hela Nya Testamentet talar på olika sätt om Jesu återkomst. Det var väckelsetider även då. Utvecklingen gick från en handfull vettskrämda lärjungar till statsreligion i det stora romarriket.

Så var det också under väckelsen i Stockholm på sjuttiotalet, då Rut och jag blev "drabbade" av Gud och fick våra liv totalt förvandlade. Då sjöng vi i en ungdomskör som hette "Det nya livet" och många av sångerna handlade om att Jesus skulle komma tillbaka.

Det finns fortfarande många sånger i vår sångbok som handlar om att Jesus ska komma tillbaka, men jag hör dem sällan sjungas nu för tiden.

Fokus på Jesu tillkommelse hör ihop med väckelse. I väckelsetider lyfts blicken i förväntan uppåt, och i perioderna mellan väckelsevågorna ser man gärna nedåt.

Så här kommer en fråga att fundera över: Är det väckelsen som gör att vi ser uppåt, eller kommer väckelsen av att vi ser uppåt?

/PB 

_________________
 
23 okt - 2 Kung 5
 
FELAKTIGA FÖRVÄNTNINGAR

Bibelläsning: Andra Kungaboken 5

"Men Naaman blev vred och for sin väg och sade: "Jag trodde att han skulle gå ut till mig och träda fram och åkalla HERRENS, sin Guds, namn och föra sin hand fram och åter över stället och så ta bort spetälskan." (2 Kung 5:11 FB)

Naaman var den arameiske kungens högste befälhavare. Han var en modig stridsman men spetälsk (vers 1).

En tjänsteflicka som hade rövats bort från Israel under ett tidigare strövtåg berättade att det fanns en profet i Samaria som kunde befria Naaman från spetälskan (vers 2).

Naaman gav sig då iväg med mängder av gåvor till Elisa. Elisa sände då bud till Naaman att han skulle doppa sig sju gånger i Jordan och att han därmed skulle bli fri från sin spetälska. Naaman blev då arg och vände tillbaka i vrede (vers 11-12). Naaman hade räknat med att Gud skulle möta honom på ett speciellt sätt, och då Elisa föreslog ett annat sätt kunde Naaman inte ta emot det. Naaman sa "Jag trodde att han skulle..." (vers 11).

Till slut övertalades Naaman av sina tjänare att göra som Elisa sagt, och han blev frisk (vers 14).

Naaman var nära att missa mötet med Gud för att han på förhand hade bestämt sig för hur Gud skulle möta honom.

Kan det vara så att vi begränsar Guds verk i och genom våra liv därför att vi förväntar oss att Gud ska verka på ett speciellt sätt? Är vi öppna för att Gud ska få verka i våra liv på det sätt han önskar och inte bara på det sätt vi förväntar?


==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Var beredd. Gud kanske vill överraska även dig idag! 
_______________
 
Ord för dagen den 23 oktober - Hebreerbrevet 8
VAD FINNS I DITT HJÄRTA?
Bibelläsning: Hebreerbrevet 8
"Detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk." (Hebr 8:10 FB)



Det som finns i våra hjärtan påverkar i stor utsträckning hur vi lever. Vårt hjärta kan vara fyllt av många negativa saker som kan förstöra både vårt eget och andras liv: bitterhet, hat, hämndbegär, avundsjuka.

Men vårt hjärta kan också vara fyllt av det som är gott. Gud vill att hans folk ska ha Guds ord skrivet i sina hjärtan. Guds ord är uttrycket för vad Gud tänker.

Om vårt hjärta är fyllt av det som är gott kommer det att välsigna inte bara oss själva, utan också de människor som vi möter.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad vill Gud skriva i mitt hjärta idag?
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar