söndag

SÖNDAG DEN 24 SEPTEMBER

Tidig söndagsmorgon på semester den 24 september
Veckorevy från min helt personliga utkikspunkt på livet
Så var det söndag igen och dessutom semester. Det ger tid att skriva.
Jag har tidigare berättat att jag håller på att skriva "Psalmboken" som är del 3 i serien GT-boken. Den kommer att ges ut som en andaktsbok över de 150 psalmerna i bibeln. Den beräknas bli färdig lagom till jul, om det är någon som behöver ett julklappstips.

Under den kommande våren räknar jag med att börja skriva en bok som jag länge längtat att skriva. Jag har dessutom under en längre tid  uppmanats av andra att skriva den boken. Den kommer att heta ANKOMSTBOKEN - Jesus ska komma tillbaka.

Jag har ofta frågat mig själv varför vi talar så lite om det som Bibeln talar så mycket om. Det finns nog inget ämne som behandlas så mycket i Nya Testamentet som den sista tiden och Jesu återkomst. 
Jesus håller ett av sina längsta tal i det ämnet
Paulus har det som huvudtema i flera av sina brev

Petrus har det som huvudtema i ett av sina brev
Johannes skriver Uppenbarelseboken som handlar om den sista tiden och Jesu återkomst
Jakob skriver m det
Judas skriver om det
Alla som är med att skriva Nya Testamentet skriver om det, så frågan kvarstår: Varför talar vi så lite om det som Bibeln talar så mycket om?

Ett svar är förmodligen att det har spekulerats så mycket om Jesu återkomst. Många har pekat ut en dag då Jesus skulle komma tillbaka och sedan visar det sig att inte stämma. Det resulterar i att många människor drar slutsatsen att man inte kan veta något om den sista tiden och bryr sig inte om ämnet längre.

Kan man tala om Jesu återkomst utan spekulationer? Ja, det kan man verkligen göra. Jesus spekulerade inte, inte heller Paulus och de andra. 

Min utgångspunkt i Ankomstboken kommer att vara att skriva om Jesu återkomst utan spekulationer. 

Under vårterminen kommer jag säkert att ge några glimtar från boken efterhand som jag skriver den.

Vad har hänt den gångna vecka i övrigt? Jo diskussionen om att förbjuda tiggeri har blossat upp igen. På rupeba.se har vi haft ett par läsvärda inlägg under veckan:
- Leif Öberg och Larisa Lacatus skrev på Nyheter24.se. Läs HÄR.
- Olof Edsinger skrev i Världen idag. Läs HÄR.

I morgon räknar jag att återkomma med mina egna reflektioner i frågan.

Ha en välsignad kommande vecka
Peter Baronowsky 

________________
 
Från nyhetsflödet söndag den 24 september
- Frälsningsarmén i Norge skriver på Perleportalen -

Frelsesarmeen anerkjent i Kina
Etter 30 års iherdig arbeid har Frelsesarmeen blitt registrert og offisielt anerkjent av kinesiske myndigheter i to provinser.
   Dette innebærer at Frelsesarmeen i provinshovedstedene Kunming (Yunnan-provinsen) og Chengdu (Sichuan-provinsen) nå har juridisk godkjennelse til å drive og utvide arbeidet med blant annet nødhjelp, sosialt arbeid og utdanning – og ved invitasjon fra Provincial Christian Councils – til å samarbeide med lokale menigheter om religiøse aktiviteter og tilbud.

30 års arbeid
Anerkjennelsen er et resultat av 30 års åpent og tålmodig arbeid på tvers av departementer og kristne råd, samt et samarbeid med ikke-statlige organisasjoner. Oberstløytnant Ian Swan, leder for territoriet Hong Kong og Macau, sier det har vært mange involverte og at det er mange å takke.


Läs mer HÄR

_______________
 
24 sep - 2 Sam 20
VAR HAR DU DIN TILLIT? 

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 20

"Där var nu av en händelse en illasinnad man vid namn Seba, Bikris son, en benjaminit. Han blåste i hornet och sade: "Vi har ingen del i David, ingen arvslott i Isais son. Var och en till sitt tält, Israel!" Då övergav alla Israels män David och följde Seba, Bikris son. Men Juda män höll sig till sin kung, från Jordan ända till Jerusalem"  (2 Sam 20:1-2 FB)
Den ena prövningen efter den andra mötte David. Människor han litat på går plötsligt emot honom. Gång på gång händer det. David fick med dyrköpt erfarenhet lära sig att inte sätta sin tillit till massorna eller till enskilda människor. Den enda som David kunde sätta sin tillit till var Gud, som förde honom genom alla prövningar till den plats som Gud själv hade utsett.

Var har du din tillit? Litar du på materiella tillgångar, människor eller andra yttre ting? Lär av David och sätt din tillit till Gud.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också" (Matt 6:33)

___________________
 
Ord för dagen den 24 september - 1 Tim 1



FALSKA LÄROR OCH DEN SUNDA LÄRAN
Bibelläsning: Första Timoteusbrevet 1
 "...förmana somliga där att inte förkunna falska läror. (1 Tim 1:3) "...för alla som står emot den sunda läran." (1 Tim 1:19)

Här uppmanar Paulus Timoteus att förmana församlingarna att hålla fast vid den sunda läran. Han talar både om människor som lever på ett felaktigt sätt (v.9-19), och mot människor som tappat fokus och ägnar sig åt struntprat och ändlösa släktregister (v.4).

Uppmaningen är lika aktuell idag. Det är viktigt att hålla fast fokus, som Paulus uttrycker så här: "Det är ett ord att lita på och värt att på allt sätt tas emot, att Kristus Jesus har kommit till världen för att frälsa syndare - och bland dem är jag den störste" (v.15).

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus  har kommit för att frälsa syndare.

________________



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar