onsdag

OSDAG DEN 6 SEPTEMBER

”Dödshjälp – en potentiell katastrof för läkarkåren”
 
- Debattartikel i Dagens Medicin  av Anne-Berit Ekström, Johan Holmdahl och Mikaela Luthman. Alla tre är överläkare och Fellows i Claphaminstituet -

"Det är lätt att gå i fällan och tro att avhumaniserande ideologier bara är produkter av totalitära och antidemokratiska regimer. Men Kanada – en parlamentarisk demokrati med stora likheter med vår egen – genomgår nu ett paradigmskifte i synen på människovärdet. I ultraliberalismens namn framhålls individens autonomi så starkt att det raserar grunden för det medmänskliga samhället samtidigt som stora delar av läkarkåren ser sin yrkes­identitet hotad. Det skulle vara djupt oansvarigt om Sverige inte tar Kanadas erfarenheter på största allvar och landar i att en legalisering av dödshjälp i vilken form det än må vara är oförenlig med ett civiliserat samhälle."

Läs mer HÄR

__________________
 
Vill du vara med att läsa Bibeln?
Nu är ett bra tillfälle att börja. Idag börjar vi läsningen av Andra Samuelsboken..

De flesta kristna vill gärna läsa Bibeln, men många har svårt att få något system i bibelläsningen. Om du vill kan du få vara med oss i bibelläsningen. Just nu håller vi på att läsa Gamla Testamentet på två år.

Vi läser ett kapitel om dagen och varje morgon får du ett mejl med några tankar från det kapitel vi läser den dagen. Vi är nu många som är med i den här bibelläsningsplanen.


Om du vill vara med behöver du bara skicka ett mejl till info@rupeba.se och skriva UTMANINGEN. Då får du ett mejl varje morgon och tillgång till bloggen där vi sparar alla tidigare inlägg.

Välkommen med du också! (Det kostar naturligtvis inget och du kan avbryta prenumerationen när du vill)

/Peter
____________________

6 sep - 1 Sam 31 + 2 Sam 1
ÄRA AV GUD ELLER MÄNNISKOR - 1 Sam 31

Bibelläsning: Första Samuelsboken 31

"Saul och hans tre söner, hans vapenbärare och alla hans barn dog på samma dag"  (1 Sam 31:6 FB)

Här slutar en epok i förskräckelse. Saul hade blivit avsatt som konung av Gud. Men han klamrade sig fast vid makten och försökte döda den nya smorde konungen, David.

Första Samuelsboken börjar med att Samuel föds och slutar med att Saul dör. Två människor med olika inriktning. Samuel gjorde vad han kunde för att behaga Herren. Saul gjorde vad han kunde för att bli accepterad och omtyckt av människor.

Vem av dem vill du ha som förebild i ditt liv? 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad är viktigast i mitt liv: ära av människor eller ära av Gud?

 
 
VÄNTA PÅ GUD - 2 Sam 1


Bibelläsning: Andra Samuelsboken 1
"Saul och Jonatan, de älskvärda och ljuvliga, i liv och död ej skilda, snabbare än örnar var de, starkare än lejon. Ni Israels döttrar, gråt över Saul, han som klädde er i scharlakan och praktskrud och prydde era kläder med smycken av guld."  (2 Sam 1:23-24 FB)


David hade blivit smord till kung av Samuel. David tvingades leva sitt liv på ständig flykt undan Sauls försök att döda honom. Flera gånger får David tillfälle att döda Saul, så att han själv kunde bestiga tronen, men David tog inte tillfället.

Han kunde mycket väl ha sett dessa tillfällen som möjligheter att få Guds vilja att bli verklighet, genom att döda Saul. Men i stället för att ta saken i egna händer visade David sådan tillit till Gud att han fortsatte att leva som en flykting till dess att både Saul och Jonatan hade blivit dödade i ett krig.

David visade sådan tillit till Gud att han kunde vänta på att Guds tid var inne.

Även om vi känner Guds vilja, kanske det är så att vi inte ska tvinga fram den med makt, utan vänta på Guds perfekta timing.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Har jag tålamod och tro nog att våga vänta på Herren?
__________________

Ord för dagen den 6 september - Psalm 106
 
DET BÖRJADE BRA

Dagens bibelläsning: Psalm 106
"Men snart glömde de hans gärningar, de väntade inte på hans råd"
(Ps 106: 13 FB)


Psalmen är en historielektion om Israels barns historia. Hur Gud gång på gång frälste sitt folk, men hur folket snart därefter avvek från Herrens vägar:
"De glömde Herren, sin frälsare, som hade gjort så stora ting i Egypten" (vers 21) "Sin härlighet bytte de bort mot bilden av en oxe som äter gräs" (vers 20)
Hur kunde de glömma Herrens gärningar och i stället börja tillbedja materiella ting? Förmodligen berättas inte detta i Bibeln för att vi ska kritisera dem, utan för att vi ska känna igen oss själva och ta varning.

Paulus skriver till de kristna i Galaterbrevet: "Jag är förvånad att ni så hastigt avfaller från honom..." (Gal 1:6).

Jesus säger: "Hos andra faller ordet bland tistlar. Det är de som har hört ordet, men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt." (Mark 418-19).

Vad kommer det att stå över våra liv?

"De tog emot Jesus med glädje och inspiration, men sedan blev det inte så mycket mer av det?" 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig, Herre, att trofast hålla mig till dig och ditt ord.
______________



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar