fredag

FREDAG DEN 1 SEPTEMBER

Reformationens slagord – del 4: Solus Christus (Endast Kristus)

- Olof Edsinger i Efter Kristus -

Det finns ett starkt och befriande fokus på Jesus Kristus i den reformatoriska teologin. Precis som i ovanstående citat ur Filipperbrevet har man från protestantiskt håll – och allra mest i de många väckelserörelserna – varit mån om att ingenting ska börja skymma talet om Jesus och hans försoningsdöd.

Det här ligger också väl i linje med Nya testamentets budskap. ”Alla Guds löften har i honom fått sitt ja”, skriver Paulus (2 Kor 1:20). Den mest uppenbara tillämpningen av detta är att Jesus är vår enda föreskrivna väg till frälsning. ”Jag är vägen och sanningen och livet”, säger Jesus. ”Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6). Men Jesus är också nyckeln till allt annat som Nya testamentet talar om i fråga om Guds välsignelser över sitt folk. För att än en gång citera Paulus: ”Honom har ni att tacka för att ni är i Kristus Jesus, som Gud för oss har gjort till vishet, rättfärdighet, helgelse och återlösning” (1 Kor 1:30).


Läs mer HÄR.

__________________
 
1 sep - 1 Sam 26
ÅTERFALL

Bibelläsning: Första Samuelsboken 26
"Sifiterna kom till Saul i Gibea och sade: "David håller sig nu gömd på Hakilahöjden mitt emot ödemarken."  Då bröt Saul upp och drog ner till öknen Sif med tretusen utvalda män ur Israel för att söka efter David där i öknen"  (1 Sam 26:1-2 FB)

Det händer igen. Saul ger sig på nytt iväg för att döda David. Än en gång skonar David Sauls liv.

Förra gången gick Saul in i grottan för att uträtta sina behov. Inne i grottan fanns David och hans män gömda. Då Saul förstod att David räddat hans liv slutade han förfölja David och återvände hem (1 Sam 24:23).

Men nu gör Saul det igen. Han återfaller i sitt gamla hat, som han gav upp då David skonade hans liv förra gången.

Det är lätt att återfalla i gamla vanor och i gamla synder. Vi kanske lovar Gud att det nu ska bli bättre. Vi kanske förlåter någon för att senare återfalla i oförlåtenhet. Vi kanske har en vana som vi lovar Gud att ge upp och som vi sedan återfaller i.

Saul återföll gång på gång till sitt hat, även om han vid flera tillfällen var beredd att ge upp sitt hat. Återfaller du i sådant som du trodde att du lämnat bakom dig?

Det kanske inte hjälper med goda föresatser och mänsklig ansträngning. Vi måste låta Herren förändra oss på djupet. Vi måste leva så nära Herren så att vi i tid kan avslöja de gamla dåliga tendenserna i vårt eget liv.
 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva så nära Herren så att jag i tid kan avslöja de gamla dåliga vanorna i mitt liv.
_________________
 
Ord för dagen den 1 september - Efesierbrevet 6
 
ÄR DU RUSTAD?
Bibelläsning: Efesierbrevet 6
"Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp." (Ef 6:11 FB)
"Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt" (Ef 6:13 FB)

 

Är du rustad? Det pågår en andlig strid och du behöver vara beskyddad. Den andliga vapenrustningen består bland annat av:

-att hålla sig till sanningen (v.14)
-att vara villig att lyda Herren (v.15)
-att hålla fast vid tron (v.16)
-att hålla fast vid Guds ord (v.17)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att i dag sätta på mig Guds vapenrustning "under ständig åkallan och bön" (v.18)
___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar