tisdag

TISDAG DEN 17 JANUARI

Ska du gå bort på middag?
Då kommer genast frågan: Vad ska vi ha med oss?
- Blommor? Problemet med blommor är att de vissnar.
- Choklad? Problemet med choklad är att den blir uppäten.
- Dagboken? Den vissnar inte och blir inte uppäten.
Ge bort en gåva med mening och som kan berika livet.
Dagboken kostar 150:- + postens porto. Dagboken finns på svenska, norska och engelska. Skriv ett mejl till info@rupeba.se och beställ Dagboken så får du den hem i brevlådan.
Läs mer om DAGBOKEN här.

_______________
 
Nyhetsflödet tisdag den 17 januari
Journalisten och programledaren Siewert Öholm tar farväl på Facebook efter beskedet att hans levercancer har förvärrats.
- Dagens Media - "Innan semestern till Israel i förra veckan hade journalisten och programledaren Siewert Öholm fått ett positivt besked kring cancern, skriver Aftonbladet.
   Men när Siewert Öholm kom tillbaka från semestern möttes han av beskedet att levercancern förvärrats.
– Beskedet innan har varit helt fel. På måndagskvällen nåddes vi av att det var försent med behandling och att cancern i levern var fullt utvecklad. Det är bara nedräkning, det är ingenting mer att göra. Det var chockartat: sorg och gråt. De har gjort vad de har kunnat. Vi får hoppas att han har timmarna till morgonen, sa hans fru, Gitten Bolin Öholm, till Aftonbladet i natt.
   Efter att hälsningar kommit in på Siewert Öholms Facebooksida bestämde han sig för att skriva ett farväl."
Läs mer HÄR.
Siewert Öholm: ”Jag har gjort en deal med Gud” - Aftonbladet
Familjen taer förväl av familjen - Expressen
Siewert Öholm tar ett sista farväl - Dagen


Vi behöver kristna som riskerar sin bekvämlighet
- Markus Birro i Världen idag - "Jag har under sju, åtta år rört mig mellan den sekulära och den kristna världen. Aldrig tidigare har den sekulära världen visat ett större förakt för allt som har med kristen tro att göra. Den mediala ordningen är skoningslös. Är du öppet kristen hånas du, i bästa fall. Det är långt mycket vanligare att du förföljs eller till och med avskedas om du envist håller fast vid din kristna tro som en naturlig del av din vardag.
   Att ”komma ut” som kristen har ett högt pris, kanske särskilt i de kretsar som annars skryter om sin öppenhet och tolerans.
   Den toleransen brukar ta slut ungefär i höjd med en medmänniskas kristna bekännelse.
   Det sätts i sekulär media ett värde i att vara okunnig om kristen tro eftersom denna anses som något förlegat, något gammalt, något som okunniga människor från förr kunde ha lyxen att hemfalla till."
Läs mer HÄR.


Kravlöshet som skapar terror och diktatur
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Medan Israel skyddar sin arabiska befolkning uppmuntrar den palestinska myndigheten till att begå terrordåd mot civila israeler.
   Totalt betalar den palestinska myndigheten närmare 3 miljarder kronor per år i terroristrelaterade löner och ersättningar, vilket motsvarar sju procent av den totala budgeten eller närmare 30 procent av det utländska biståndet, som till största delen går till den allmänna budgeten.
   Denna förvrängda situation kan fortgå eftersom det internationella samfundet ensidigt ställer krav enbart på Israel. Den palestinska ledningen vet att de slipper att ställas till svars för korruption, terrorism, stöd till terrorhandlingar och brott mot mänskliga rättigheter. Därför frodas terrororganisationen Hamas och därför har det inte varit fria demokratiska val på de palestinska områdena på tio år."
Läs mer HÄR.


 Ökad förföljelse av Asiens kristna
- Sändaren - "Förtrycket mot kristna ökar snabbast i södra och sydöstra Asien, inte minst i Indien. Det visar årets World Watch List från Open Doors. En lista som återigen toppas av Nordkorea.
World Watch List (WWL) ges ut en gång om året, och listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst.
– Totalt beräknas 215 miljoner kristna i de 50 listade länderna möta förföljelse på grund av sin kristna övertygelse, säger Peter Paulsson, generalsekreterare Open Doors Sverige.
Fem av sex länder, där poängen steg som mest, finns i Asien: Indien, Bangladesh, Laos, Bhutan och Vietnam.
– Den religiösa nationalismen driver förtrycket i de asiatiska länderna. Det är en långvarig trend som pågått sedan mitten av 1990-talet, utan att hittills ha dragit till sig någon uppmärksamhet, säger Ron Boyd-MacMillan, chef för den strategiska forskningsavdelningen inom Open Doors International."
Läs mer HÄR

__________________
 
17 januari - 1 Mos 17
                         MEN SÅ KOM GUD...

Bibelläsning: Första Moseboken 17

”Därför skall du inte mer heta Abram, utan ditt namn skall vara Abraham, ty jag har gjort dig till fader för många folk”  (1 Mos 17:7 FB)

Gud ingår ett nytt förbund med Abraham. För att markera det nya skedet ger han Abam ett nytt namn, Abraham, som betyder ´fader till många´. Samtidigt får Saraj ett nytt namn, Sara, som betyder furstinnan (vers 15).

Abraham var 99 år och Sara var 90. De hade levt ett långt liv tillsammans med barnlöshet. Allt hopp var ute. Men så kommer Gud….

Det verkar inte som om Abraham riktigt trodde på Gud. Då han hörde nyheten kastade han sig ned på marken och log (vers 17). Abraham kanske tyckte att det var omtänksamt av Gud att önska att de skulle få en son, men att kanske inte Gud riktigt förstod hur barn blir till. Det lät kanske för bra för att vara sant. Men det var i själva verket för bra för att inte vara sant.

Många människor har upplevt situationer där det inte längre fanns hopp. De har kanske bett länge, och det har sett ut som om ingenting har hänt. Och så har Gud kommit. För att ge oss en ny start. För att ge oss ett nytt namn, en ny identitet, då den gamla kanske var hopplöst misslyckad.

Det är sådan Gud är. Han är den som kommer in i en hopplös situation och skapar en ny möjlighet, en ny chans. Det kan se hopplöst ut, men så kom Gud… 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Men så kom Gud...

Läs mer HÄR.
________________
 
Ord för dagen den 17 januari - Matteus 13
 
MEN EN DEL FÖLL I GOD JORD
Bibelläsning: Matteusevangeliet 13
"Men en del föll i god jord och bar frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt." (Matt 13:8 FB)

Liknelsen handlar om att så ut Guds ord. Människorna liknas vid åkrar med olika beredskap att ta emot budskapet.

Så är det också med vårt vittnesbörd om Jesus. Människor har olika beredskap att ta emot budskapet om Jesus. Några är inte speciellt mottagliga.

Några kristna har kanske slutat berätta eftersom de upplevt att människor inte velat höra. Men kom ihåg: "en del föll i god jord." Det kan gå flera år och så kommer någon och säger: "Kommer du ihåg vad du sa till mig för tio år sedan. De orden förvandlade mitt liv". Ibland kanske vi aldrig ens får veta vilken effekt våra ord har haft.

-Låt aldrig ditt vittnesbörd tystna
-Be Gud om de rätta tillfällena

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Hör, du som har öron" (vers 9).
Kapitlet talar mycket om vår mottaglighet eller icke mottaglighet för vad Gud säger. Ett liknande uttryck finner vi sju gånger i budskapen till församlingarna i Uppenbarelseboken 2-3: "Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!"

Läs mer HÄR.
_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar