fredag

FREDAG DEN 13 DECEMBER

Nyhetsflödet fredag den 13 januari
Ryska myndigheter till angrepp mot Frälsningsarmén
- Dagen - "De kallas "Yarovaya-lagarna" och har tillkommit för att stoppa islamistisk radikalisering. Men den senaste tiden har ryska myndigheter kritiserats för att ha gett sig på bland annat Frälsningsarmén
   I slutet av december blev Frälsningsarmén i Vladivostok bötfälld för att ha felmärkt sina biblar. Enligt tidningen Deutsche Welle handlar det om att det inte framgick tillräckligt tydligt att biblarna var distribuerade av just Frälsningsarmén. Böterna - 30 000 rubel (cirka 4 500 svenska kronor) - åtföljdes av ett krav på att förstöra biblarna.
   Men då ingrep ortodoxa kyrkan, och lyckades stoppa förstöringen av biblarna, 36 av dem på ryska och 4 på engelska."
Läs mer HÄR.


Förföljelsen mot världens kristna ökar
- Världen idag - "Fler än 215 miljoner kristna lider under allvarlig förföljelse på grund av sin tro. Det slår organisationen Open doors fast i samband med presenterandet av årets ”World watch list”. Värst är förföljelsen i Nordkorea, tätt följt av Somalia, Afghanistan och Pakistan.
– Förföljelsen mot kristna ökar, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för den svenska avdelningen av organisationen Open doors.
   I år är det 25:e året som organisationen släpper en lista över vilka 50 länder som har den allvarligaste förföljelsen av kristna. Listan – "World watch list" – bygger på ett gediget arbete som görs ute på fältet i länderna och leds av ett forskarteam i Holland."
Läs mer HÄR.


Församlingar växer!
- Hemmets Vän - "Samtidigt som Svenska kyrkan blir alltmer politisk verkar många frikyrkor glömma bort sin mission. De lokala församlingarna blir färre och mindre. Kyrkan i dess breda bemärkelse lever tyvärr en tynande tillvaro i Sverige. Men det finns undantag. Flyktingströmmen öppnade nya möjligheter för landsortsförsamlingarna. Pingstförsamlingen i Åsele i Västerbotten ökade med 30 procent förra året. Inte på många år har man haft så många troendedop. Likadant, i Holmsjö i Blekinge. Där har den lilla församlingen öppnat dörren för de nya svenskarna och fördubblats på två år.
   Nu är det inte bara små landortsförsamlingar som växer. I Stockholm finns Hillsong, som vuxit från noll till flera tusen på tio år. Idag vallfärdar ungdomar från hela Mälardalen för att delta i någon av församlingens sex söndagsgudstjänster. Vad är orsaken till tillväxten  hos Hillsong och i de små församlingarna? Finns det gemensamma förklaringar?"
Läs mer HÄR

_______________
 
13 januari - 1 Mos 13
BRYT UPP!
Bibelläsning: Första Moseboken 13
"Så bröt Abram upp från Egypten och begav sig till Negev med sin hustru och allt han ägde, och Lot var med honom." (1 Mos 13:1 FB)
"Bryt upp och drag igenom landet i hela dess längd och bredd, ty åt dig skall jag ge det." (1 Mos 13:17 FB)

Uppbrott! Abrams liv kännetecknas av det ena uppbrottet efter det andra, allt efter Guds ledning.

Våra liv kan också innebära uppbrott. Ibland kan Gud be oss lämna våra förhållanden och flytta till en helt annan plats och helt andra förhållanden.

Men uppbrott behöver kanske inte alltid vara att flytta. Gud kan kalla oss att bryta upp från det invanda för att gå in i nya uppgifter där vi finns. Vi har så lätt att fastna i det som är. Men Gud vill göra allting nytt.

Det kanske till och med finns ett uppbrott för varje dag. Att våga lämna vår bekvämlighet och våga bryta upp och gå in i "förberedda gärningar".

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad skulle ett uppbrott innebära för mig?
_______________

Översikt:
   Vers 1-4
Abram återvänder till Kanaan. Han kommer förbi det ställe där han förut rest ett altare åt Gud. Där åkallar han Herren
   Vers 5-13 
Abram och Lot delar landet mellan sig. Abram bosätter sig i Kanaan och Lot i städerna på Jordanslätten.
   Vers 14-18
Gud förnyar sitt löfte om ett stort folk och om landet till Abram.

Kortkommentar/Till eftertanke:
Abram får uppmaningen att se sig omkring (vers 14). Vi kanske också behöver ta till oss den uppmaningen. Vi har så lätt att se ned och fastna i de omständigheter vi lever i. Gud vill att vi ska se oss omkring och se de möjligheter som han vill öppna för oss.

______________

Ord för dagen den 13 januari - Matteus 9

TRONS KRAFT
 Bibelläsning: Matteusevangeliet 9
"Var vid gott mod, min dotter. Din tro har frälst dig."
(Matt 9:22 FB)
Då rörde han vid deras ögon och sade: "Som ni tror skall det ske med er." (Matt 9:29 FB)

Också i detta kapitel (jämför kommentar till kapitel 8) talar Jesus om trons betydelse. Vår tro frigör kraften i Guds löften. Vi kanske skulle ha sagt att det var Jesus som frälste kvinnan, men Jesus säger till kvinnan att det var hennes tro som frälste henne.

Jesus dog på korset för att alla mäniskor skulle bli frälsta. Men alla människor blir inte frälsta. Bara de som tror på hans löfte och tar emot honom i sina liv blir frälsta. Det är Gud som ger löftet, men det förverkligas bara då det finns någon som tar emot löftet. Vår tro gör Guds  löfte verkligt i vårt liv.

Vår tro kan i många tillfällen utgöra skillnaden på om Guds kraft blir utlöst i en situatioen eller inte: "Som ni tror skall det ske med er".

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: "Min tro påverkar hur min dag, och mitt liv, kommer att bli"

_____________


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar