söndag

SÖNDAG 15 JANUARI

Tidig söndagsmorgon på Jelöy
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Här på Jelöy har vi inte sett till någon snö ännu, men det kanske kommer lite senare.

I veckan som gått har vi haft en del vägledningssamtal och planeringsmöten. Ett av besöken förde oss till Halden nära den svenska gränsen. I Halden ligger också Fredrikstens fästning som belägrades av Karl XII 1718.

Frälsningsarméns officersbostad ligger högt uppe på en höjd, med utsikt över staden Halden, Fredrikstens fästning, Idrefjorden och en del av Sverige som man kan se på andra sidan fjorden. Det var här som Karl XII började invasionen av Norge med 35.000 soldater. På Fredrikstens fästning fanns det mellan 1.400 och 1.800 soldater. Som vi vet kom inte svenskarna så många meter in i Norge den gången. Karl XII blev skjuten då han stod i en skyttegrav och de krigströtta svenskarna vände då tillbaka hem still Sverige.
Läs mer HÄR.
______________
Mobilisering 2017 – Inn til Gud – ut til mennesker!
-Rut og Peter Baronowsky

Jesus er sårbar. Han er i en utsatt posisjon. Han vet at han snart skal gå en smertefull død i møte. Han har nettopp spist sitt siste måltid sammen med sine disipler. Han har fortalt dem at han skal forlate dem.


De hørte hva han sa, men det er som om de allikevel ikke forstod at han mente alvor. Innen kort ville han forlate dem. 


De har reist seg fra bordet nå, disiplene, og samtalen som nyss var så alvorlig, har gått over til en krangel om hvem som er den største iblant dem.


I denne situasjonen, når disiplene så tydelig viser sin selviskhet, sin stolthet og egenrettferdighet, sier Jesus de fantastiske ordene:
«Og nå overdrar jeg riket til dere, slik som min Far har overdratt det til meg,» (Luk 22.29)
Les mer HER.
______________

15 januari - 1 mos 15
"SE UPP MOT HIMLEN"
Bibelläsning: Första Moseboken 15
"Sedan förde han honom ut och sade: "Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan räkna dem", och han sade till honom: "Så skall din avkomma bli."  Och Abram trodde på HERREN.."   (1 Mos 15:5-6 FB)

Abram var en gammal man. Han var barnlös och utan hopp om att få barn. Abram klagar över att han inte har någon arvinge, utan måste lämna sitt arv till någon av husfolket (vers 3).

Då tog Gud Abram med på en kvällspromenad. Gud sa till honom att se upp mot himlen och räkna stjärnorna. Och Abram räknade och räknade och räknade ...och Gud sa: "Så skall din avkomma bli" (vers 5).

Så kan det vara för oss många gånger. Vi ser ned på alla problem vi möter och vi kan kanske inte se någon utväg. Ju mer vi betraktar det omöjliga, ju mer omöjligt blir det.

Då vill Gud ta oss med på en promenad och säga till oss: "Se upp mot himlen". Och plötsligt kan vi se nya möjligheter och persektiv som bara Gud kan öppna.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  "Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga" (Upp 3,8 FB)

Läs mer HÄR.
________________

Ord för dagen den 15 januari - Matteus 11

OCH BERÄTTA
 Bibelläsning: Matteusevangeliet 11
"Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap." (Matt 11:4-5 FB)

Johannes döparen, som satt i fängelse, sände sina lärjungar för att fråga om Jesus var den som skulle komma. Jesus svarade lärjungarna: "Gå och berätta"

Också idag är det många människor som inte vet vem Jesus är. Vi som har lärt känna Jesus har alla ett ansvar att "gå och berätta" vem Jesus är och vad han gör.

-->  Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, ge mig idag tillfälle att berätta för någon om vem du är och vad du gör.

Läs mer HÄR.
______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar