söndag

SÖNDAG DEN 1 JAnUARI

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 1 januari
Liten revy från min högst personliga utkikspunkt på livet (Bilden är från vår balkong på tolvslaget)

Så var det söndag igen och den här söndagsmorgonen vaknar vi upp till ett alldeles nytt år. Största delen av familjen är samlad för nyårsfirandet. De två äldsta barnabarn är på vinterläger tillsammans med kyrkan, men de övriga tretton har varit tillsammans i helgen.

Ett år har gått. Ett år med fantastiska möjligheter att undervisa i Guds ord. Vi ser med tacksamhet tillbaka på alla många tillfällen vi har fått. Stort tack till er alla som följt oss under året med omtanke och förböner.

Ett nytt år ligger framför. Vårterminen börjar bli fulltecknad med möjligheter att få undervisa och förkunna Guds Ord. Någon gång under sommaren räknar vi med att flytta tillbaka till Stockholm.

Hur kommer året att bli? Vad kommer vi att se tillbaka på nästa nyårsdag? Det är bara Gud som vet.

Men jag vill gärna önska dig som läser detta ett välsignat Gott Nytt År.
Peter Baronowsky 

_____________
 
1 Januari - 1 Mos 1
 
LÅT DET BLI LJUST

Dagens bibelläsning: Första Moseboken 1
"Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet. Gud sade: "Varde ljus!" Och det blev ljus." (1 Mos 1:2-3 FB)

Låt det bli ljust = Varde ljus. Det är Gud! Det är hans natur. Han är ljus. Genom hela Bibeln ser vi hur Gud kommer in i hopplösa situationer där det bara råder mörker. Och så säger han "Låt det bli ljust" och människorna släpper in ljuset och förvandlingen sker. På nästan varje sida i evangelierna kan vi läsa om Jesus som kommer in i människors liv med hopp, helande och nytt liv.

På samma sätt ser han oss idag. Han ser vår oro och säger till oss att inte oroa oss. Han ser vår fruktan och han säger till oss att inte frukta. Han ser vårt mörker och han säger varde ljus. Så får vi släppa mörkret och låta Guds ljus flöda in i våra liv.

==>Mannakorn att tugga på under dagen: Idag vill jag släppa in Guds ljus i mitt liv.

___________________

Översikt:
De första sex dagarna av skapelseberättelsen
- Den första dagen: Ljus
- Den andra dagen: Himmel och hav
- Den tredje dagen: Land och hav
- Den fjärde dagen: Sol, måne och stjärnor
- Den femte dagen: Fiskar och fåglar
- Den sjätte dagen: Djur av alla slag; Man och kvinna
(Den sjunde dagen kommer i kapitel två)

Till eftertanke:
Gud ger människan makt att härska över skapelsen (vers 26+28). Den som härskar har makt att välja att göra det som är gott eller det som är ont. Makt att göra Guds vilja eller den Ondes vilja. Hur tycker du vi människor lyckas i vårt uppdrag att härska?

_________________
 
Ord för dagen den 1 januari - Matteus 1
NAMNET JESUS
Bibelläsning: Mattesevangeliet 1 
"Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder. Allt detta skedde, för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten: Se, jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel, det betyder Gud med oss." (Matt 1:21-23 FB)

Namn i Bibeln är viktiga. De säger något om vem personen är. Redan i inledningskapitlet av Matteusevangeliet presenteras Jesus med tre namn för att beskriva hans uppdrag på jorden.

-Kristus (grekiska) och Messias (hebreiska) betyder "den smorde"
-Immanuel. Gud är med dig. Inte mot dig. Han vill ditt bästa och han vill att du ska leva i hans välsignelse.
-Namnet Jesus, som betyder "Herrens frälsning", "ty han ska frälsa folket från deras synder."

Låt oss inte tappa fokus. Jesus är inte bara en god man med en god etisk undervisning. Han kom för att frälsa människorna från deras synder.

Både ordet frälsning och ordet synd är ord som har förlorat mycket av sitt innehåll idag. Här har satan lyckats väl att underminera Guds plan. För om orden frälsning och synd har förlorat sitt innehåll för dagens människor, så kom Jesus förgäves.

Låt oss återerövra begreppen och predika att Jesus kom för att frälsa folket från deras synder.


Mannakorn att tugga på under dagen:
"Josef...gjorde som Herrens ängel hade befallt" vers 24
Vad skulle det innebära för mig om jag gjorde det Gud önskar av mig idag?
______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar