måndag

MÅNDAG DEN 23 JANUARI

Nyhetsflödet måndag den 23 januari
Den lokala församlingen är alltid svaret
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Inför 2017 kommer lokala församlingar över hela landet att behöva kliva fram tydligare. Visa att kristen tro är konkret och att Jesus Kristus gör faktisk, påtaglig skillnad i utsatta områden. Vi måste visa i ord och handling att ett kristet liv innebär omvändelse från ett sätt att leva som både bildligt och bokstavligt leder till döden. Det är i kyrkan vi tillsammans formulerar hur vi ska leva. Vi håller varandra ansvariga genom livet. Inte så att vi kontrollerar varandra, men i kärlek och omsorg ser vi till att ingen snubblar längs vägen. Vi sträcker ut en hand och hjälper tillbaka. Stödjer och bär. Ber och hoppas. Vi vandrar bredvid och skriver över varje ny dag att Gud är trofast. Det är så våldsverkarna stoppas.
Läs mer HÄR.


Historicitetens röda tråd genom Bibeln
- Stefan Swärd i Världen idag - "Efter min förra ledare i Världen idag har det uppstått en diskussion om Adam och Evas historicitet. Det intressanta är att Bibeln knyter ihop Adam och Evas historicitet med Jesu historicitet. Lukas, som grundligt efterforskat allt, skriver i sin släkttavla i Lukas kapitel 3 att Jesus var son till Josef, och så slutar den med Set, som var son till Adam, som var son till Gud. En hel lista med namn på personer som faktiskt existerat i historien.
   Det handlar inte som sagor, myter eller uppdiktade historier. Det handlar inte om händelser med bara en historisk kärna, och som bara innehåller en viktig lärdom eller ett viktigt budskap till oss. Det handlar om personer som faktiskt har existerat, som har en historia och är en del av historien.
   I Romarbrevet kapitel 5 knyter Paulus ihop Adam och Kristus. Genom en enda människa kom synden in i världen. Döden regerade från Adam till Mose. Nåden och rättfärdighetens gåva kommer genom en enda människa, Jesus Kristus. Både Adam och Kristus ställs fram som representanter för mänskligheten.
   Men poängen är att båda har existerat. Adam var en historisk person och Kristus trädde fram på historiens scen, som en människa av kött och blod.
Läs mer HÄR

__________________
 
23 januari - 1 Mos 23
ATT FÖRSTÅ OCH GÖRA SIG FÖRSTÅDD
Bibelläsning: Första Moseboken 23
”Min Herre, lyssna på mig. Ett stycke mark värd fyrahundra siklar silver, vad betyder det mellan dig och mig? Begrav du din döda.” (1 Mos 23:15 FB)

Sara hade dött efter ett långt liv. Abraham sörjde och begrät sin livskamrat (vers 2). Sedan skulle Abraham skaffa en lämplig gravplats för Sara bland hettiterna där de hade bott en längre tid.

Abraham ber hettiterna om att få köpa en gravplats mot full betalning (vers 9). Men hettiterna bedyrar att Abraham inte alls ska betala något. De vill gärna skänka både gravplatsen och åkern till Abraham (vers 11). Men Abraham säger igen att han ska betala vad marken är värd (vers 12).

I de flesta sammanhang och kulturer kanske köparen skulle ha tackat ja till erbjudandet. Det kanske hade varit rimligt att tro att då de gång på gång säger att de verkligen vill ge gravplatsen som gåva, att det var det de menade. Men Abraham hade lärt sig det kulturella mönstret. Det hade förmodligen ansetts som väldigt opassande om Abraham hade tackat ja till erbjudandet.

Vad hettiterna egentligen menade då de sa att de ville ge gravplatsen till Abraham var att det vore lämpligt att Abraham betalade vad den var värd. Men Abraham visste inte vad den var värd.

Då kommer prislappen i nästa kommentar. Genom att ännu en gång säga att Abraham inte behöver betala för gravplatsen, talar Efron om hur mycket han vill ha för gravplatsen (vers 15).

Abraham lyssnade inte bara på vad hettiterna sa. Han lyssnade på vad de menade. Han hade lärt sig det kulturella språket.


Det är viktigt då vi kommunicerar evangeliet att vi förstår kulturen och vad folk menar, och inte bara vad de säger.  Vi kanske ibland tror att vi säger något, fast det uppfattas på ett annat sätt än vad vi avsett. Ibland kan människor känna sig fördömda och nedvärderade av vårt vittnesbörd.

Det är också viktigt att vi kan höra vad människor menar och inte bara vad de säger. Den mest kritiska anmärkningen mot vårt vittnesbörd kan kanske till och med betyda: ”Jag önskar verkligen att det du sa vore sant. Berätta mer. Övertyga mig. Jag vill egentligen också ha en tro som din!”

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att förmedla evangeliet så att det väcker längtan och inte förakt.
____________________
Översikt kapitel 23:
Vers 1-3  Sara dör
Vers 4-18  Abraham förhandlar med hettiterna om att få köpa en gravplats

Vers 19-20 Abraham begraver Sara

________________
 
Ord för dagen den 23 januari - Matteus 17
 

VARFÖR KUNDE INTE VI?
Bibelläsning: Matteusevangeliet 17
"Varför kunde inte vi driva ut honom?" Han svarade:"Därför att ni har så lite tro" (Matt 17:19-20)

Då Jesus hade varit uppe på förklaringsberget och varit tillsammans med sin himmelske fader kommer han in i en situation där lärjungarna misslyckats hjälpa en man i nöd. Jesus löser situationen och lärjungarna frågar "varför kunde inte vi?"

Berättelsen kan ge två svar på den frågan:

1/ Jesus kommer in i situationen efter en tid i bön och avskildhet med Fadern. Tid med Gud är en viktig investering för att lyckas i det andliga livet och i den andliga tjänsten.

2/ Jesu svar på lärjungarnas fråga: "därför att ni har så lite tro".

De två svaren hänger ihop. Tid i tillbedjan inför Gud, där Gud får tala in i våra liv, skapar tro hos oss. Sedan får vi förvalta den tro vi fått till vara med och förlösa människor.

Mannakorn att tugga på under dagen: Tid i enrum med Gud

Läs mer HÄR.
_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar