fredag

FREDAG DEN 27 JANUARI

Nyhetsflödet fredag den 27 januari
Samvetsfrihet en mångfaldsfråga
- Joel Halldorf i Dagen - "I Europarådets resolution 1763 anges att ingen vårdpersonal ska tvingas att medverka vid aborter, eller diskrimineras för att man inte önskar göra det. Sverige väljer att ignorera detta, och utgör genom sin vägran att ge medborgarna rätten till samvetsfrihet ett europeiskt undantag.
    Varför? Det finns egentligen inga rationella argument.
Det påstås att det är schematekniskt krångligt, men som all information om yrket visar är detta en begränsad del av jobbet – något som Svenska barnmorskeförbundets ordförande också medgett.
Läs mer HÄR.


Ensidigt när Sveriges Radio tar sig an Grimmark-fallet
- Olof Edsinger i Världen idag - "Reportagen är som vanligt fyllda med skräckpropaganda. Till exempel talas det konsekvent om ”vårdvägran” snarare än samvetsfrihet, och som (skräck)vision av vad vi skulle ha att vänta i Sverige i händelse av ett domsutslag till Grimmarks fördel lyfts det katolska Italien fram, där hela 70 procent av alla barnmorskor sägs vara ovilliga att medverka vid abort. Att denna situation inte har några som helst likheter mellan den svenska nämns inte med ett ord.
    Vad som i stället lyfts fram är samtidigt intressant, för hela reportaget är ett skolexempel på hur man kan förvränga fakta genom en ensidig och till stora delar manipulativ beskrivning av verkligheten."
Läs mer HÄR.


RFSU-frilansare bakom Ekots nyhet
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Från tisdag till fredag denna vecka pågår förhandlingar i Arbetsdomstolen om barnmorskan Ellinor Grimmark, som nekades arbete som barnmorska vid flera sjukhus inom Region Jönköping för att hon, på grund av sitt samvete och sin övertygelse, inte vill utsläcka liv och utföra aborter.
   Grimmark blev bland annat lovad ett arbete vid en kvinnoklinik med beviljad samvetsfrihet, men löftet drogs tillbaka innan hon hunnit tillträda.
   Ellinor Grimmark – som sökte jobb på BB- och förlossningsavdelningar, inte på en gynavdelning – har stämt Region Jönköping på grund av det inträffade.
   Alla övriga EU-länder och i stort sett alla Europarådets medlemsstater, inklusive Norge och Danmark, har en generell samvetsklausul eller reglering om samvetsfrihet för sjukvårdspersonal när det gäller aborter."
Läs mer HÄR.


Otryggheten i Sverige tecken på värderingskris
- Hemmets Vän - "Det senaste årets nyheter om ökande otrygghet sträcker sig över ett stort antal områden. Allt­ifrån kvinnor som blir ofredade på kommunala badhus och öppen narkotikaförsäljning till ökande stölder, överfall och misshandel … I grunden handlar detta om värderingar. Vilka värderingar vi bygger vårt land på."
Läs mer HÄR.

_________________
 
27 januari - 1 Mos 28
                                 HERREN ÄR HÄR

Bibelläsning: Första Moseboken 28
"När Jakob vaknade upp ur sömnen, sade han: "HERREN är verkligen på denna plats och jag visste det inte." (1 Mos 28:16 FB)

Jakob var på flykt undan sin bror Esau. På natten hade han en dröm om en stege upp till himlen där änglar steg upp och ned.

Änglarna som klättrade upp har förmodligen till uppgift att ta med sig vår oro och våra bekymmer. Änglarna som stiger ned har förmodligen med sig Herrens välsignelse.

Då Jakob vaknade förstod han något som han inte förstått tidigare: Herren var närvarande på den platsen där han var!

Många gånger kan vi också glömma att Herren finns närvarande i våra vardagliga situationer och vi får säga som Jakob: "Herren är verkligen på denna plats".

De gånger då vi förstår och inser att Herren är närvarande förändras vår vardag. Och kanske skulle vi tänka, säga, handla annorlunda om vi var medvetna om Herrens närvaro i våra vardagssituationer.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herren är här!
_________________
Översikt kapitel 28:
Vers 1-5  Rebecka övertalar Isak att skicka bort Jakob till Laban som var Rebeckas bror.
Vers 6-9  Esaus reaktion på det som händer
Vers 10-19  Jakobs dröm på väg till Laban. I drömmen förnyar Herren förbundslöftet till Jakob om att bli ett stort folk.
Vers 20-22  Jakob ger ett löfte till Gud, reser en sten, och lovar att ge Herren tionde av allt han får.

Kortkommentar/Till eftertanke
Nu börjar det bli många namn att hålla reda på i vers 5. Det kan vara bra att repetera familjeträdet som vi såg på i kapitel 24.
-  Vilka löften gav Jakob till Gud i det nattliga mötet (vers 20-22)? Vilka löften är du beredd att ge till Gud? 

_____________
 
Ord för dagen den 27 januari - Matteus 19
FÖR MÄNNISKOR ÄR DET OMÖJLIGT
Bibelläsning: Matteusevangeliet 19
"Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett synålsöga än för en rik att komma in i Guds rike." När lärjungarna hörde det, blev de mycket förskräckta och sade: "Vem kan då bli frälst?" Jesus såg på dem och sade: "För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt." (Matt 19:24-26 FB)

Från Biblisk uppslagsbok (Saarisalo, Hedegård): "Man hör ofta förklaras att nålsögat betyder en liten och trång port i Jerusalem. Men i verkligheten har det aldrig funnits en port med detta namn."

Man kan ibland höra utläggningar i detta tema om att man måste falla på knä, ta av sig all packning, för att sedan kunna ta sig in i den trånga porten. Budskapet blir då att det är mycket svårt att komma in, men det går om man verkligen försöker. Men Jesu poäng är inte att det är svårt. Jesu poäng är att det är omöjligt.

Hur vi än tar i, hur vi än anstränger oss kan vi aldrig lyckas uppnå frälsning i egen kraft. Det är då vi förstår att frälsningen är av bara nåd som vi kan emot från Jesus. Ingen av oss blir någonsin värdig i vår egen kraft.


Guds rike uppnås inte genom att ta i, utan ta emot.

-->  Mannakorn att tugga på under dagen:
Tack att jag får lita på din nåd för min frälsning och för mitt liv idag.

Läs mer HÄR.
______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar