onsdag

ONSDAG DEN 2 AUGUSTI

Nyhetsflödet onsdag den 2 augusti
Kyrkor konfiskeras åter av den turkiska staten
- Robert Halef i Hemmets Vän - "Syrianer (araméer) är ursprungsbefolkning i Turkiet och har levt i regionen i över 3 000 år. Men sedan turkarna kom till Turkiet på 900-talet har den syrianska folkgruppen och andra kristna marginaliserats. Just nu bevittnar vi ännu en konfiskering av kloster, kyrkor och gravplatser.
   Genom historien har flera folkmord begåtts mot kristna folkgrupper i syfte att utplåna dem från sina områden. För drygt hundra år sedan, år 1915, massakrerades över 1,5 miljoner kristna invånare. Det var syrianer, armenier, assyrier och pontiska greker under det ottomanska rikets sönderfall. De dödades på grund av sin etniska tillhörighet och främst på grund av sin kristna tro. De fick ultimatum – konvertera till islam eller dö. Målet var att åstadkomma en turkisk etnisk nation med islam som enda religion. Folkmordet erkändes av Sveriges riksdag år 2010 och många andra nationella parlament har sedan erkänt folkmordet 1915 – det år som kallas SEYFO, svärdets år.
   Hundra år senare, år 2014 – 2015, sker ett nytt folkmord på ättlingarna till de som mördades under folkmordet 1915, denna gång i Irak och Syrien. De ställs inför samma ultimatum av terrorgruppen Islamiska staten som vill grunda ett islamistiskt samhälle, kalifat."

Läs mer HÄR.

Chip i handen blir betalmedel
- Världen idag - "Kan du tänka dig att få ett mikrochip insatt i handen av arbetsgivaren för att kunna logga in eller köpa godis på arbetsplatsen? Det erbjuder nu ett amerikanskt bolag sin personal. Leverantör av tekniken är svenska Biohax International.
   Omkring 50 av 85 anställda i bolaget Three Square Market, som tillverkar varuautomater, har gått med att få ett biologiskt chip implanterat i handen. Chippet påminner i storlek och form om ett riskorn.
   ´Vi vill att tekniken ska ersätta alla kort i framtiden så att man slipper gå runt med exempelvis medlemskort, rabattkort och betalkort.´ "

Läs mer HÄR.


Blir man farlig av att be bordsbön?
- Anders Piltz i Dagen - "Varför skulle då just kristen påverkan vara så riskabel?
Förskolan Krubban i Umeå, som drivs av Frälsningsarmén, fick för en tid sedan ett föreläggande från kommunen: det får vara slut med oskicket att be bordsbön med de små liven. Man får alltså inte lära barnen säga Amen, däremot går det bra att läsa ramsan ”Tack för allt som gror och växer på vår runda jord. Tack för solen. Tack för regnet. Tack för maten på vårt bord!”. Här tackas någon eller något, oklart vad, men troligen inte kommunen, som ju inte har solen och regnet i sin makt.
Med ursvensk följsamhet för myndigheternas beslut lovade förskolan att i fortsättningen hålla rent för konfessionella inslag. Med konfessionella inslag menas troligen det uttryckliga nämnandet av Gud eller Jesus eller den helige Ande."

Läs mer HÄR.

_________________
 
2 aug - Dom 17 och 18
VAR OCH EN GÖR SOM DEN ANSER RÄTT - Dom 17
Bibelläsning: Domarboken 17
"På den tiden fanns det ingen kung i Israel. Var och en gjorde vad han själv ansåg rätt."  (Dom 17:6 FB)

Mika visste mycket väl vad Gud ansåg om att ha avgudar. Men fastän Gud oräkneliga gånger talat om hur folket skulle förhålla sig till avgudarna, så skaffade sig Mika ett avgudahus med olika avgudabilder. Det var en "laglös" tid. Var och en gjorde sina egna lagar och vad var och en ansåg vara rätt, det var rätt, för honom eller henne.

Istället för att styras av Guds ord, lät man sig styras av sin egen hemfabricerade uppfattning om vad som var rätt och orätt.

Vi kan se samma tendenser i vår tid. Många ifrågasätter de värderingar som vi finner i Guds ord. Istället blir det ofta våra egna tankar och känslor som avgör vad som är rätt eller fel. Man säger "det känns rätt för mig."

Vi behöver på nytt komma tillbaka till Guds ord. Vi behöver en bibelväckelse där vi frågar "vad säger Gud" istället för att vara utlämnade till "vad känner jag är rätt".

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Gud?


UNDER HERRENS BESKYDD - Dom 18

 Bibelläsning: Domarboken 18
"Prästen svarade dem:´Gå i frid. Er resa står under Herrens beskydd´."  (Dom 18:6 FB)

Här talar Gud genom en levit som avfallit från tron och som tillber avgudar. Man kan verkligen ställa sig frågan: "Kan Gud tala genom så orena redskap".

Att Gud talar genom leviten är inget godkännande av hans liv. Och om Gud inte kunde använda orena redskap, vem skulle han då kunna använda? Vi kan inte kvalificera till, eller göra oss värdiga till, att Gud ska tala genom oss. Gud använder vem han vill. Av bara nåd.

Men det svar som Dans stam får är ett tillstånd som vi alla borde eftersträva. Att leva våra liv under Herrens beskydd. Det bör vara vår ständiga bön. Att låta Gud vara Herre över alla delar av våra liv. Vi kan inte gå fel om vi följer efter Jesus.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bön: "Herre låt mig idag leva under ditt beskydd. Hjälp mig, Herre, att vara lyhörd till din stämma så att jag inte går ut ur ditt beskydd."
_________________
 
Ord för dagen den 2 augusti - Psalm 91
BUREN AV ÄNGLAR
Dagens bibelläsning: Psalm 91
"Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig" (Ps 91:11 FB)

Psalm 91 uttrycker förtröstan och tillit till att Herren ska beskydda den som tar sin tillflykt till honom, till den som säger: "I Herren har jag min tillflykt och min borg, min Gud som jag förtröstar på." (vers 2)

Psalmförfattaren bortser inte från att problem och svårigheter kommer att komma: "Över lejon och huggormar skall du gå fram" (vers 13), men genom allt kommer Herrens änglar att "bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten." (vers 12).

Förtröstan bygger på en Gud som ser oss oss och hör oss och svarar på våra böner: "Han ropar till mig och jag skall svara honom" (vers 15)

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad ropar Herren till mig idag?
_______________________ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar