fredag

FREDAG DEN 4 AUGUSTI

Anna Sophia Bonde: Pridekulturen sätter stängsel mot de som inte håller med

Från bloggar och tidningar

- Dagen -

Faktum är att inte ens de som allra mest högljutt motsätter sig gränser i olika former skulle kunna leva i ett samhälle där deras visioner var helt förverkligade. Människan behöver gränser, behöver kunna generalisera, behöver kunna definiera sig gentemot andra. ”Vi och de” är inte bara en potentiell distans, ett främlingskap, det är jagets själva förutsättning, att jag är jag och inte någon annan.

Amerikanska damlandslaget i fotboll hade (åtminstone) i juni sina lagnummer i Prideflaggans färger.

Men tänk om det skulle komma en talangfull spelare som inte identifierar sig med Pridekulturen? Aftonbladet skrev faktiskt om en amerikansk, kristen spelare som lämnat återbud till en viktig junimatch ”av personliga skäl”. Vad säger landslaget om ”alla människors lika värde”, när det kommer till kristna spelare? Är de, ifall de skulle ha en annan uppfattning om äktenskapet, per automatik utestängda? Antas de få skylla sig själva om de hyser åsikter som så tydligt avviker från den liberala normen?

Jag, som arbetat länge i Svenska kyrkan, har vid det här laget sett många exempel på hur människor med en traditionellt kristen uppfattning av äktenskapet på alla möjliga vis diskrimineras – under förespegling att de som diskriminerar värnar ”alla människors lika värde”. Det kan handla om kyrkoanställda som inte kommer ifråga för vissa tjänster, inte får lov att föreläsa i vissa församlingar – ens om ämnet inte har något att göra med vare sig identitet eller sexualitet. De blir persona non grata och som sådana omfattas de inte längre av lagen om ”alla människors lika värde”. Det är, minst sagt, en paradox
.

Läs mer HÄR

______________________
 
4 aug - Dom 20+21
 
INBÖRDESKRIG - Dom 20

Bibelläsning: Domarboken 20
"Men Israels män vände tillbaka till Benjamins barn och slog dem med svärd, alla i staden, boskapen, ja, allt vad de träffade på. Dessutom satte de eld på alla städer som fanns där."  (Dom 20:48 FB)


Huvuddelen av Domarboken handlar om hur israeliterna får kämpa mot främmande folk runt omkring dem. Men här i slutet av Domarboken är det israeliter som förgör israeliter.


Hur sorgligt är det inte att höra om hur kristna kämpar mot varandra. Historiskt sett ofta med dödlig utgång. Till exempel kampen mellan katoliker och protestanter i Europa under 1600-1800-talen. Dopfrågan är en annan fråga där kristna har försökt kämpa ned varandra.


Också i våra dagar ser vi hur kristna står upp mot varandra och försöker förgöra varandra även om det inte sker genom att vi dödar varandra.


Det betyder inte att vi inte får ha olika uppfattningar. Paulus skriver: "Partier måste finnas bland er, för att det skall visa sig vilka det är som håller provet." ( 1 Kor 11:19). Vi måste ha olika uppfattningar. Det är viktigt att stå upp mot irrläror och bibeltexterna går verkligen hårt åt dem som försöker sprida falska läror i församlingen.


Men då kristna står upp emot varandra och försöker förgöra varandra, då är vi tillbaka i situationen från Domarboken kapitel 20. Man sa om de första kristna "Se, hur de älskar varandra". Man kan säga om olika kristna grupperingar idag: "Se hur de hatar varandra."


Då vi har kommit så långt, då har Satan verkligen fått oss dit han vill, att kämpa mot fel fiender. Vi har en gemensam fiende: allt ont som finns i denna värld. "Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna." (Ef 6:12)



==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna."


EN NY BÖRJAN - Dom 21

Bibelläsning: Domarboken 21
"Sedan vände de tillbaka till sin arvedel och byggde åter upp städerna och bosatte sig i dem. Samtidigt begav sig Israels barn därifrån, var och en till sin stam och sin släkt. De drog bort därifrån, var och en till sin arvedel."  (Dom 21:23-24 FB)

Efter en fruktansvärd period av stridigheter och dödande avslutas Domarboken med en ny början, en ny start.

Den nya starten är kännetecknande för det kristna livet. Det handlar om att återvända till källan för det kristna livet, Jesus. Det handlar om att börja på nytt.

Det kristna livet börjar med pånyttfödelsen. En ny början. Men det räcker inte med att ha börjat på nytt en gång i tiden för länge sedan. Vi måste fortsätta att leva i det nya livet. Så många saker i livet får oss att tappa fokus på vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt.

Men nu är det dags att börja på nytt. En ny början. En tid av återuppbyggnad av det som har fallit samman. Nu är Guds tid.

Så här brukade vi sjunga förr i världen: "Börja om än en gång i mitt liv, börja om än en gång i mitt liv. Jag vill formas av Dig, av Ditt heliga bud! Gör mitt liv,till ett redskap för Gud".


Nu är det kanske dags att sjunga det igen.



==> Mannakorn att tugga på under dagen: Börja om än en gång i mitt liv.
__________________
Ord för dagen den 4 augusti - Andra Korintierbrevet 5
 
VAD ÄR DET SOM DRIVER DIG?

Bibelläsning: 2 Kor 5
"Ty Kristi kärlek driver oss..."
(2 Kor 5:14 FB)

För att uppnå en god livskvalitet måste man ha en mening och ett mål med sitt liv. Man måste ha något som motiverar och driver oss framåt i livet.

För många människor kan det vara berömmelse eller rikedom. Vad gör man då när man uppnått den dröm som man varit driven av?

Paulus drevs framåt i livet av en passion att tjäna Gud och att vinna människor för Honom. Han fick utstå förföljelse och lidanden. Han fick försaka det mesta av det som många människor värderar högt. Familjeliv, hem, trygghet, förutsägbarhet.

Men han hade en vision som drev honom framåt.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det kan vara nyttigt att själv stanna upp för frågorna (välj en av dem som ditt manna för dagen):
- Vad är det som driver mig? 
- Vad vill jag uppnå med mitt liv? 
- Vad är som tänder ljuset i mina ögon? 

Läs mer HÄR.
____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar