fredag

FREDAG DEN 11 AUGUSTI

Nyhetsflödet fredag den 11 augusti
 

Ta hoten mot kristna på allvar!
- Jacob Rudenstrand i Hemmets Vän - "Rapporter om hot och våldsbrott mot kristna flyktingar på svenska asylboenden har avlöst varandra under de senaste åren. Sommaren 2015 rapporterade tidningen Östra Småland (18/7) hur en grupp kristna asylsökande med ursprung i Irak och Syrien hade flytt ett boende i Kalmar efter flera hot från andra boende. Bland annat hade de blivit tillsagda att inte bära kors runt halsen. Enligt en större kartläggning som Expressen gjorde förra våren berättade en kristen flykting från Syrien för tidningen att en muslimsk landsman på samma boende hotade att ”skära halsen” av honom."
Läs mer HÄR.


Dags att be om en ny våg av nasirer?
- Olof Edsingers blogg - "En del av själva poängen är dock att nasirerna ska sticka ut. Bara så kan de nämligen bli det vittnesbörd för omgivningen som de är kallade att vara. Låt oss alltså inte falla för samma frestelse som israeliterna, som under tider av förfall gav sina nasirer vin att dricka och satte munkavle på den profetiska tjänsten. Låt oss i stället be om fler nasirer också i vår svenska kristenhet – och om mod att ta emot dem, när de väl kommer till oss!"

Läs mer HÄR.


Polisen: Prostitutionen ökar under Pride
- Världen idag - "Människor kommer till Sverige för att sälja sex under Pridefestivalen. Det säger en polis med mångårig erfarenhet av arbete mot människohandel. Prideledningen i Stockholm säger att de tar avstånd från prostitution, men inför förra veckans festival lät de samtidigt ”Fuckförbundet”, som arbetar för en avkriminalisering av sexköp, hålla i ett seminarium."
Läs mer HÄR

________________
 
GT-boken
På samma sätt som förra året, då vi läste Nya Testamentet och Psaltaren på ett år, kommer vi också nu, då vi läser Gamla Testamentet på två år, att ge ut kommentarerna på tryck.

GT-boken del 1 och GT-boken del 2 är nu klara och kommer att publiceras efterhand som de blir färdiga. Det går att köpa dem då de kommer ut och det går också att prenumerera på GT-boken. Skriv bara ett mejl och tala om att du vill uppsatt på prenumerationslistan.
Då skickar vi automatiskt ut nya delar då de publiceras.

Du kan läsa mer om GT-boken och NT-boken HÄR. Utgivningstakten följer bibelläsningsplanen Gamla Testamentet på två år.

Preliminär lista för när de olika delarna kommer att bli färdiga:

GT-boken del 1 blev färdig i mars 2017. Innehåller en översikt över Gamla Testamentet samt Första och andra Moseboken.

GT-boken del 2 blev färdig i juli 2017. Från Tredje Moseboken till Ruts bok.

GT-boken del 3 beräknas bli färdig i december 2018. Den innehåller Psalmerna från Bibeln. Psalmerna ingår inte i den dagliga läsningen i GT på två år, utan ingår i bibelläsningsplanen NT och Psaltaren på ett år. Den kommer att tryckas och ges ut som andaktsbok under titeln "Psalmboken". Bra julklappstips!

GT-boken del 4 beräknas bli färdig i februari 2018. Från Första Samuelsboken till Esters bok.

GT-boken del 5 beräknas bli färdig i juli 2018. Från Jobs bok till Jesaja.

GT-boken del 6 beräknas bli färdig i december 2018. Från Jeremia till Malaki.

Varje del kostar 160 kronor. Postens porto tillkommer. 
______________
 
11 aug - 1 Sam 4
HÄRLIGHETEN ÄR BORTA

Bibelläsning: Första Samuelseboken 4
"Hon kallade pojken I-Kabod, och därför att Guds ark var tagen och hennes svärfar och man var döda, sade hon: "Härligheten är borta från Israel". Hon sade: "Härligheten är borta från Israel, för Guds ark är bortrövad."  (1 Sam 4:21-22 FB)


Filisteerna besegrade israeliterna (vers 2). Israel hämtade då förbundsarken för att tillförsäkra sig segern i nästa slag (vers 3). De räknade med att förbundsarken skulle garantera dem segern (vers 3). Men så blev det inte. Israelitterna blev slagna och led stora förluster. Då Eli, som varit ledare och domare i fyrtio år i Israel, fick beskedet om förlusten föll han baklänges och bröt nacken (vers 18).

Allt vad man hade satt sin lit till var borta. Människorna som man hade litat på fanns inte mer. Förbundsarken som man satt sin lit till var borta. Det var då man utbrast "Härligheten är borta" (vers 21-22).

Vi sätter gärna vår lit till vissa människor och till våra traditioner och symboler. Ibland kan vi uppleva att allt som var viktigt för oss i vårt kristna liv tas ifrån oss. Människor vi litat på. Yttre former och traditioner. Ibland måste till och med Herren ta bort dessa saker för oss, så att vi ska sätta vår lit till Honom och inte till något annat. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Härligheten finns hos Gud och inte i våra traditioner. I FaderVår ber vi om att Guds namn ska hållas heligt, Guds rike ska komma och att Guds vilja ska ske.
_______________
 
Ord för dagen den 11 augusti - Andra Korintierbrevet 10
 
KONSTEN ATT FÅNGA TANKAR

Bibelläsning: Andra Korintierbrevet 10
"De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus" (2 Kor 10:4-5 FB)

En tanke kan leva sitt eget liv. Någon säger något till oss eller gör något. Det behöver inte vara något märkvärdigt. Men ibland kan tanken komma tillbaka och analysera det som hände och fastna i ett tankemönster som kan förändra vår inställning till personen, eller till och med färga resten av vårt liv.

På samma sätt är det med synden. Varje synd börjar i vår tanke. Om vi ger tanken näring leder den ofta till att synden verställs.

Men vi behöver inte vara ett viljelöst offer för våra tankar. Vi kan göra "varje tanke till en lydig fånge hos Kristus." Och sedan låta den vara där.

Då kan vi leva ett liv i frihet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att utveckla den ädla konsten att fånga tankar.

___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar