torsdag

TORSDAG DEN 11 JANUARI

Ta Gud på orden - Del 3
Har Guds folk förlorat tilltron till Guds ord?

Detta är det tredje inlägget i serien. Här kan du läsa de tidigare inläggen:
1. Vad innebär det att ta Gud på orden? Läs HÄR.

2. Har Guds folk förlorat kontakten med Guds ord? Läs HÄR.

Hur ser vi egentligen på Bibeln idag? Ser vi på Bibeln som Guds ord? Eller ser vi på Bibeln som en bok som innehåller Guds ord? Eller ser vi på Bibeln som människors ord om Gud?


Detta är inte en oväsentlig fråga. Vårt svar på den frågan påverkar vårt kristna liv och vår relation till Jesus.
För hundra år sedan såg man nog inom kristenheten Bibeln som Guds ord, men idag har stora delar av kristenheten rört sig till vänster på skalan. Det är vanligt att man idag mer tänker sig att Bibeln innehåller Guds ord, men det finns också mycket som människor har hittat på själva i Bibeln. Men den ståndpunkten väcker nya frågor: Vad är det i Bibeln som är Guds ord? Vem är det som avgör vad som är Guds ord och vad som är mänskliga påfund?

Den ståndpunkten resulterar också till att vi alla har vår egen del av Bibeln som vi godkänner som Guds ord. En del har en väldigt tunn bok, medan andra fyller den med fler sidor.

Varför är det så viktigt hur vi ser på Bibeln?

Om vi inte tror att det är Guds ord kan vi inte bli frälsta. Löftena om frälsning finns i Bibeln. Tror vi att det är Gud som lovat det eller är det bara Paulus som lovat det? Vår frälsning är helt avgörande om vi tror att det är Guds ord som lovar det. Om vi är osäkra på det är vi också osäkra på vår frälsning.

Om vi inte tror att det är Guds ord kan vi inte ta emot förlåtelse från Gud? Vi tar emot förlåtelse i tron på att det är Gud själv som lovar det. Om vi bygger vår förlåtelse på att Johannes skriver det i sina brev vilar vår förlåtelse på en osäker grund.

Vi har idag en kristenhet som i stora delar har anpassat sig till en mer liberal tolkning av Bibeln. Mycket av vår kristendomsförståelse bygger mer på vår egen kunskap och vårt eget intellekt än på gudsuppenbarelse.

Vill du uppleva frälsningsvisshet? Vill du uppleva kraften i Guds löften? Då måste du ta Gud på orden.

William Booth lär på sin dödsbädd ha sagt till sin son Bramwell, som skulle ta över ledningen av Frälsningsarmén: Det finns kraft i Guds löften ....... om vi bara tror dem!
TA GUD PÅ ORDEN! 
__________________
 
Min glädje har jag i Herren, jag jublar över min Gud, ty han har klätt mig i segerns dräkt och skrudat mig i rättfärdighetens mantel, som när brudgummen sätter på sig turbanen och bruden pryder sig med sina smycken .”  (Jes 61:10)


Idag är temat för andakten ’rättfärdighetens mantel’. En mantel är något man skyler sig med, något som ger skydd och värme. Rättfärdigheten från Gud är en gåva som kommer av att vi tar emot Jesus i våra liv. Vi får byta ut vår synd och våra misslyckanden mot hans rättfärdighet. I Kolosserbrevet 3 talar Paulus om att vi ska klä av oss våra orena kläder och ikläda oss den nya människan som blir alltmer lik Jesus. (Kol 3:8 ff).

På sjuttitalet brukade vi sjunga en kör med orden: ”Jag är iklädd manteln av rättfärdighet som Herren Jesus ger till mig” och jag minns att jag njöt av sången. Den liksom strök ut min skuld och jag kunde ta till mig hela vidden av Jesu försoningsverk. Hans kärleksmantel skylde över all min skuld.

BÖN
Tack Jesus att vi varje dag får ikläda oss den rättfärdighet, som vi aldrig kan förtjäna, men som du ger åt alla dem som ärligt vill tillhöra dig.
__________________
Dagens andakt på norsk:
http://dagensandaktpanorsk.blogspot.com.
Daily Devotions in English:
http://dailydevotioninenglish.blogspot.com.
______________________


11 jan - 2 Krön 34
GUDS ORD ÅTERUPPTÄCKT

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 34
"När de tog ut pengarna som hade flutit in till HERRENS hus, fann prästen Hilkia HERRENS lagbok, som hade blivit given genom Mose. 15 Då sade Hilkia till skrivaren Safan: "Jag har funnit lagboken i HERRENS hus." (2 Krön 34:14-15 FB)


Josia blir kung i Juda och han gör det som är rätt i Guds ögon (vers 2). Han rensar bort avgudarna och och restaurerar Templet.

Då de arbetade med renoveringen av Templet fann de Herrens lagbok som hade varit bortglömd i många år. Skrivaren Safan läste högt ur lagboken för kung Josia, och kungen blev förtvivlad. Han såg att man hade inte på många år levt efter Guds ord (vers 19). Han utbrister: "Herrens vrede är stor... därför att våra fäder inte har hållit HERRENS ord och inte har gjort allt som är föreskrivet i denna bok."(vers 21)

Kung Josia bad om förlåtelse för sitt folk och Herren svarade: "Eftersom ditt hjärta veknade och du ödmjukade dig inför Gud när du hörde hans ord... har jag också hört dig, säger HERREN." (vers 27)

Josia ingår sedan ett förbund med Herren att de skulle hålla fast vid hans bud och följa hans vittnesbörd av hela sitt hjärta och av hela sin kraft (vers 31).

Det finns en Bibel i de flesta svenska hem idag. De flesta kanske är olästa och bortglömda. Står det en bortglömd Bibel i din bokhylla? Är det inte på tiden att du återupptäcker Guds ord och börjar läsa det?

Kanske måste du göra som Josia och be om förlåtelse för att du tagit så lätt på hans ord. Kanske ska du också gå in i ett förbund med Herren där du förbinder dig att hålla dig till hans ord av hela ditt hjärta.

Många kristna och många kyrkor i vårt land har medvetet gått emot Guds ord på flera punkter och anpassat sig till de värderingar som är politiskt korrekta idag.

Josias beslut att återupptäcka och återvända till Guds ord ledde till väckelse bland folket. Finns det någon i dag som vill stå upp och hjälpa folket att återupptäcka Bibelns sanningar?

Där finns löften om frälsning, förlåtelse, kraft genom den Helige Ande och befrielse. Löftena och kraften i Guds ord måste återupptäckas i varje generation så att kristendomen inte reduceras till en vacker kraftlös tradition. Vill du vara med och återupptäcka Guds ord?


==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Hur kan jag medverka till att Guds ord blir återupptäckt i min generation?
_________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar