söndag

SÖNDAG DEN 7 JANUARI

Tidig söndagsmorgon den 7 januar
 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och idag blickar vi framåt mot händelser som är planerade. Jag läste för inte så länge sedan boken "Lewis resa" om pingstväckelsens första tid. Ett vanligt talesätt då var att i tid och otid lägga till "om Herren dröjer". Man kunde till exempel annonsera att det blir bönemöte på torsdag "om Herren dröjer". Jag får väl säga detsamma om det som är planerat i vår kalender framöver.

Vi kommer under vårterminen att vara ganska mycket engagerade i arbetet på Riga första kår i Lettland. Vi kommer bland annat att inbjuda till en helt öppen soldatförberedelsekurs med tio samlingar under vårterminen. Det kommer att bli en "bred" inbjudan. Vi bjuder in den som funderar på att bli soldater,  den som varit soldat i många år men önskar fördjupa sig mer i vad Frälsningsarmén är och gör. Man kanske till och med har glömt vad det var man lovade i soldatlöftet. Men vi inbjuder också den som bara önskar vara med för att lära sig mer om vad Frälsningsarmén är. Vi börjar i slutet på februari och sista samlingen är i mitten av juni. Kursen heter "Soldat i Guds armé" (se bilden)

På Riga första kår har vi också lagt upp en predikoplan. Vi börjar i januari med att predika från Galaterbrevet och predikar sedan ett kapitel varje söndag tills vi är färdiga med Kolosserbrevet i juni. På så sätt kan de som vill läsa på i förväg och kanske vara lite mer förtrogna med det som ska predikas. Allt detta "om Herren dröjer".

På den "privata" fronten händer det också en del. Den första april fyller rupeba 10 år. För tio år sedan la vi ut de första inläggen på vår hemsida och sedan har det bara fortsatt. Vi har väl lagt ut i genomsnitt tre inlägg per dag under 365 dagar i tio år. Jag tror inte vi har missat någon dag. Det skulle bli närmare 11.000 inlägg, och sidan har haft närmare två miljoner besökare. Det borde vi kanske fira på något sätt.

Och på tal om att fira så bara några dagar före rupebas tioårsdag firar vi bröllopsdag. Då har vi varit gifta i 49 år "om Herren dröjer". Vi har normalt varit ganska noga med planerandet i vårt arbetsliv, men inte alltid lika duktiga med våra egna bemärkelsedagar. En gång sammanföll vår bröllopsdag med en föreståndarkurs på Lännersta som vi inbjudit till. Sent på onsdagskvällen då dagens kurs var färdig råkade jag tala om att vi hade bröllopsdag just den dagen. På vägen hem tänkte jag bjuda ut Rut på lite mat på något ställe. Det var sent så det blev korvkiosken i Orminge som fick servera varsin korv till oss. Många år efter den kursen var det föreståndare som påminde oss om den händelsen. Så om de inte lärde sig något annat så lärde de sig i alla fall vilken dag vi hade vår bröllopsdag. Men nästa år då vi har vårt femtioårsfirande av vårt bröllop kanske vi till och med kostar på oss en ännu längre resa än till Orminge Centrum.

Ha en välsignad vecka
Peter baronowsky 

_____________________
 
De ville gälla för visa, men blev till dårar De bytte ut Guds sanning mot lögnen; de dyrkade och tjänade det skapade i stället för skaparen…” (Rom 1:22,25)

Dagens bibelord talar om människor som ”håller sanningen fången i orättfärdighet” (Rom 1:18). Genom hela historien har det funnits människor som sökt efter sanningen. Dilemmat har dock varit att man velat finna sanningen utan att räkna med Gud, man har bytt ut Guds sanning mot lögnen. Det är vad som händer när man dyrkar och tjänat det skapade i stället för skaparen själv. När Jesus står inför Pilatus säger han: ”Jag har fötts och kommit till världen för denna enda sak: att vittna för sanningen. Den som hör till sanningen lyssnar till min röst” (Joh 18:37). 

Idag säger man ofta att det som är sant för dig behöver inte vara sant för mig.  Du får ha din sanning så har jag min. Men ingenting kan vara ”lite sant” eller ”ganska sant”. Sanningens natur är emellertid antingen eller. Det kan inte finnas ett mellanting. Antingen är kristen tro sann och då gäller den alla människor, eller också är den falsk och då har alla miljoner kristna människor, som funnits på jorden och som finns på jorden nu tagit fel.

Jag vill inte leva på en livslögn. Jag har valt att tro på sanningen, Jesus själv.

BÖN

Jesus jag tror på vad du har sagt i Bibeln och jag vill bygga mitt liv på dig. Du är den Sanning som både håller att leva för och dö för.
________________________
 
7 jan - 2 Krön 30
 
"MEN MAN SKRATTADE ÅT DEM OCH HÅNADE DEM..."

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 30
"Ilbuden for från stad till stad i Efraims och Manasses land och ända till Sebulon. Men man skrattade åt dem och hånade dem." (2 Krön 30:10 FB)

Kung Hiskia kämpade för att föra folkets hjärtan tillbaka till Herren. Han sände ilbud runt i både Juda och Israel med uppmaningen "Vänd om till Herren" (vers 6), men folket skrattade åt dem och hånade dem.
Men det fanns några i Israel som ödmjukade sig och kom till Jerusalem för att tillbe Herren.

Situationen idag är inte helt olik den på Hiskias tid. Den som går ut och uppmanar människor att vända om uppfattas ofta som mindre vetande och fanatisk, och blir bemött med hån och skratt. Är du beredd att utstå det offret? Det finns många idag som kompromissar med budskapet och gör udden evangeliet harmlös för att slippa mötas av hån och skratt. Vågar du stå rakryggad för Jesus i en kristendomsfientlig omgivning?

Men trots att budbärarna på Hiskias tid möttes av skratt och hån, var det ändå några som ödmjukade sig och kom till Herren. De hade säkerligen aldrig kommit till Herren om det inte funnits budbärare som var beredda att ta emot hån och skratt.

Paulus skriver att budskapet vi predikar är "dårskap för dem som går förlorade" (1 Kor 1:18).

Det gamla väckelsefolket i första hälften av 1900-talet sjöng med glädje: "Dåre för världen, men salig i Gud". De visste vad det kostade att följa Jesus. De var beredda att betala priset. Hur är det med oss idag? 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig Herre att stå upp för dig och ditt ord även om jag ibland får stå helt ensam.

_________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar