onsdag

ONSDAG DEN 17 JANUARI

Från Nyhetsflödet den 17 september
SVT-reporter och Palestina-vän bytte fot i Israelfrågan
- Världen idag -
Under många år var journalisten och författaren Bengt G Nilsson sympatiskt inställd till palestiniernas kamp för en egen stat, sida vid sida med Israel. I dag har han bytt fot, och ser bland annat hur arabvärlden utnyttjar de palestinska flyktingarna som brickor i ett politiskt spel.
Bengt G Nilsson förklarar bakgrunden till sin ändrade position i en längre text i Smedjan, tankesmedjan Timbros webbtidning.

"I 46 år har jag följt utvecklingen i Mellanöstern, under 36 av dessa år som journalist och författare. Som reporter anställd på bland annat SVT var det länge mitt jobb att rapportera om den politiska processen och den palestinska civilbefolkningens förfärliga levnadsvillkor i miserabla flyktingläger, eller i kamp med israeliska bosättare på ockuperad mark. Det var lätt att sympatisera med palestiniernas nationalistiska aspirationer, deras dröm om en egen stat", skriver han inledningsvis.

"I dag har jag tänkt om. Jag tror inte längre att det är möjligt för palestinierna att under överskådlig tid bygga en fungerande, demokratisk nationalstat. Jag anser att det i stället är Israels krav på säkra och erkända gränser som har högsta prioritet".


Läs mer HÄR.

___________________
 
17 jan - Esra 4
MOTSTÅND

Bibelläsning: Esra 4

"Men folket i landet gjorde judarna modfällda så att de avskräcktes från att bygga vidare. De lejde män som motarbetade dem och gjorde deras planer om intet."
(Esra 4:4-5 FB)
Då folket började återuppbygga Herrens tempel möttes de av motstånd på många olika fronter.

Motståndarna gjorde allt för att göra de hemvändande judarna modfällda.(vers 4)

De hyrde män för att göra judarnas planer om intet.(vers 5)

De skrev flera brev till härskaren i Persien med anklagelser mot judarna. (vers 6+)

Till slut upphörde arbetet på Guds hus (vers 24). I varje fall tillfälligt....

På samma sätt kan många kristna uppleva motstånd då de rör sig framåt i den andliga världen. Då de börjar att på nytt uppbygga Guds rike på jorden.

Motståndet kan komma i form av förtal eller öppet motstånd.

Då kan det vara viktigt att komma ihåg att motståndet är en naturlig del i den andliga kampen. Inga segrar vinns utan kamp. Motståndet kan till och med många gånger vara en bekräftelse på att man är på rätt väg. Det kan  vara så att bristen på motstånd kan vara ett tecken på att vi anpassat oss till den omgivande världens värderingar.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Motgångar gör oss beroende av Guds kraft.
___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar