söndag

SÖNDAG DEN 14 JANUARI

Tidig söndagsmorgon den 14 januari
 
Så var det det söndag igen efter en lugn vecka med lediga dagar. Lediga dagar betyder tid för återhämtning, eftertanke och förberedelser för kommande händelser.

I bibelläsningen "Gamla Testamentet på två år" är vi nu färdiga med krönikeböckerna och idag börjar vi med Esras bok. Om du inte redan är med i vår bibelläsning är detta ett bra tillfälle att börja. Du behöver bara skriva ett mail till info@rupeba.se och skriva ett enda ord UTMANINGEN så kommer du att få ett mail varje morgon med några tankar från dagens kapitel.  

I går (lördag) la jag ut ett inlägg av Olof Edsinger "Viktigt att återerövra kallelsetanken". Där skriver Edsinger: 
"...Även vi har kanske fattat avgörande beslut under tonårstidens konferenser. Även vi har kanske fått tilltal om att Gud vill göra bruk av oss för sitt rike. Men vilka konsekvenser får dessa erfarenheter här och nu? Lever vi i det som är vår Skapares dröm för våra liv, eller lever vi snarare i vad som kan beskrivas som vår egen dröm? Relaterar vi vår vardag till Guds ord och löften, och hålls frågan om Guds kallelse levande i vårt sätt att tänka och prioritera?"

I förbindelse med begreppet ´kallelse´ kom jag att tänka på en artikel som Rut skrivit i Bootheum.se om sin mormor:
"Axelina kvinnan som fyra gånger fick Silverstjärneorden
Min mormor Axelina, som jag själv aldrig träffat, hade sju barn. Flera av barnen emigrerade till USA i början av seklet, och jag har haft privilegiet att få läsa en del av skriftväxlingen som korsade Atlanten den gången. Mormor skrev
att det behövdes pengar här hemma, och emigranterna sände ständigt hem en del av sin inkomst. När hennes söner varit i USA i fem eller sex år, skriver hon till dem att huset behöver målas om, och att hon längtar efter dem och hoppas att de snart ska komma hem. Det var bekymmersamt för mormor.
Strax efteråt skriver en av mina morbröder att han fått ”kallelsen” till frälsningsofficer. Han ska stanna i USA och gå på officersskolan, Han skriver om sin överlåtelse till Gud, att ”han inte längre äger sig själv, allt tillhör Gud”. Han skriver att han var helt tillfredställd nu då han lagt allt i Guds hand. Jag tänker: Stackars Axelina! Nu skulle det dröja ytterligare åtta år innan
han kunde komma hem till Sverige igen. Men Axelina skriver tillbaka till sin son: ”Må Gud hjälpa och leda dig så att du får bli till stor välsignelse. En gång när vi höll på att förlora dig, bad jag att mina barn skulle få leva och bli till välsignelse. Nu tackar jag Gud och beder för dig.”
Och Gud hjälpte Axelina. Och hennes barn och barnbarn blev välsignade, och jag är ett av dem, och jag får leva i uppfyllelsen av hennes välsignelsebön.
Fyra av Axelinas barn blev frälsningsofficerare, tre i Sverige och en i USA. Det var Hertie Håkansson, Erik Håkansson, Gunnar Hawkinson och Mirjam Hanson f. Håkansson (min mor).

I den artikeln finns också ett brev som Axelina skrev till general Evangeline Booth. Du kan läsa hela inlägget HÄR.



Under veckan kom också inbjudan till femårsjubileum för kåren i Saldus, Lettland. Det väcker också minnen. Under våra sista månader i Lettland öppnade vi kåren i Saldus. Saldus ligger halvvägs från Riga till Liepaja på västkusten. 

Då vi hade det officiella öppnandet blev det i form av ett friluftsmöte på torget. Någon lokal hade vi inte fått utan vi var hänvisade till att ha mötet i det fria. En kvinna blev frälst under friluftsmötet.

Vi vet inte så mycket vad som hänt i Saldus sedan dess, men vi vet att kårledarna är Ilona och Janis som blev frälsningsofficerare vårt sista år i Lettland och att kåren just nu har en kadett under utbildning.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

____________________
 

ANDRA SÖNDAGEN EFTER TRETTONDEDAGEN - Livets källa
2 Mos 33:18-23, Ef 1:7-14, Joh 2:1-11, Ps 19:2-7
- Från http://www.kyrkoaretstexter.se/ -

Söndagens tema är livets källa. Jesus är livets källa, han är livets ursprung och det är genom honom allt existerar.
Läs mer HÄR.

____________________
 
Vidare såg jag under solen: orätt satt på rättens plats, orätt satt på rättfärdighetens plats” (Pred 3:16)

Temat för dagens andakt är rättfärdighetens plats. Rättfärdigheten har en av Gud given plats i skapelsen. En del skulle kanske kalla det för naturrätten. Men efter syndafallet har hela världen hamnat under den onde. Jesaja beskriver detta så tydligt: ”sanningen vacklar på torget och vad rätt är kan ej komma fram. Så måste sanningen hålla sig undan, och den som vände sig ifrån det onda blev plundrad”(Jes 59:14-15). Sådana är de levnadsvillkor som mänskligheten lever under idag, ända tills man tar emot Jesus som sin Herre och befriare. Jesaja, som levde många hundra år före Jesus, profeterade nämligen också om, att det i framtiden skulle komma en befriare, som skulle föra fram rätten till seger. Rättfärdigheten ska än en gång få inta sin gudagivna plats i skapelsen. 

Jesus gör själv anspråk på att vara den befriare, som Jesaja profeterade om. Han var den som skulle ”förkunna rätten för folken” och en dag ”föra rätten fram till seger. Och hans namn skall ge folken hopp.” (Matt 12:18, 20-21)


BÖN

Tack Jesus för hoppet, att en dag ska rätten segra. Vi ser hur orättfärdigheten råder, och vi ber om hjälp att kunna kämpa för sanning och rätt tillsammans med dig.
___________________
 
14 jan - Esra 1
BYGGA UPP HERRENS HUS

Bibelläsning: Esra 1
"...alla de vilkas sinne Gud hade påverkat, gjorde sig beredda att bygga upp Herrens hus..."  (Esra 1:5 FB)

Esras bok börjar på samma sätt som Andra Krönikeboken slutar. Kung Koresh proklamerar att Gud har befallt honom att bygga upp Herrens hus i Jerusalem.

Efter många år i den babylonska fångenskapen kom äntligen budskapet att det nu var dags att återvända till Jerusalem och bygga upp templet igen.

Alla hade möjlighet att återvända men alla gjorde inte det. De som återvände var "De vilkas sinne Gud hade påverkat, gjorde sig beredda" (vers 5)

Den kristna församlingen i Sverige har under många år varit på defensiven. Antalet medlemmar har minskat och många röster har höjts för att man inte bör ge utrymme för kristen tro i politiken och i det offentliga rummet.

Men Gud vill idag påverka många sinnen för att på nytt bygga upp "Herrens hus" i Sverige.

-På vilket sätt påverkar Guds Ande dig att bygga?
-Vilken insats inspirerar Gud dig att göra i Guds församling?

Gud vill på nytt bygga upp sin församling och han vill att du ska vara med. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vilken insats inspirerar Gud mig att göra i Guds församling?
______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar