tisdag

TISDAG DEN 14 NOVEMBER

Från Nyhetsflödet den 14 november
Det är dags att granska RFSU och RFSL

- Ruth Nordström i Världen idag -


Häromdagen satt jag i väntrummet på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I tidsskriftsstället låg RFSU:s tidning Ottar, en ”tidskrift om sexualitet och samhälle”.

Huvudartiklarna i tidningen handlar om ”begränsade begär”, om dömda sexualförbrytare som inte får tillräckligt stor ”rätt till sin sexualitet” på kåken. En av de intervjuade dömdes till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn.


En av journalistens första frågor är om det ”går att ha sex” nu när han sitter i fängelset? Eller var hans sexualitet ”begränsad” på något sätt?


Det är ju en relevant fråga, inte bara till en sexualbrottsling. Bör sexualiteten på något sätt begränsas av ramar, eller skall sexualiteten frigöras, från alla gränser, från alla normer?


Läs mer HÄR.

_______________

14 nov - 1 Krön 3
GENOM ALLT

Bibelläsning: Första Krönikeboken 3

"Dessa var de söner som föddes åt David i Hebron: Amnon, den förstfödde, av Ahinoam från Jisreel, Daniel, den andre, av Abigail från Karmel, Absalom, den tredje, son till Maaka, som var dotter till Talmaj, kungen i Gesur, Adonia, den fjärde, Haggits son, Sefatja, den femte, av Abital, Jitream, den sjätte, av hans hustru Egla.
Dessa sex föddes åt honom i Hebron, där han regerade i sju år och sex månader.
I Jerusalem regerade han i trettiotre år. Dessa söner föddes åt honom i Jerusalem: Simea, Sobab, Natan och Salomo, tillsammans fyra, av Bat-Sua, Ammiels dotter.
" (1 Krön 3:1-5 FB)

Släktregistren fortsätter. I detta kapitel möter vi kung Davids barn. Här påminns vi om många av de dramatiska händelserna i Davids liv. Problem och misslyckanden.

Här nämns Absalom, Davids egen son, som gjorde uppror mot sin far så att David fick fly ut ur Jerusalem. David berättar om detta i Psalm 3. Han berättar om alla sina fiender och hur alla sa att det inte fanns någon frälsning för David (Ps 3:1-3). Men David uttrycker också sin tillit till Guds beskydd genom allt (Ps 3:4).

Här nämns också Bat-Sua, som är den Batseba som David tog till sig fast hon var en annan mans hustru. Hur det ledde till att David dödade Batsebas man. I Psalm 51 uttrycker David sin stora ånger inför sitt misslyckande.

Genom allt. Genom alla misslyckanden kunde David få upprättelse och bli en gudsman. Genom allt kunde David sätta sin lit till Gud under alla förhållanden. Till och med i dödsskuggans dal (Psalm 23).

Kan du sätta din lit till Gud genom allt? Kan du be den 23:e psalmen, som David skrev och som miljoner människor sedan dess har kunna stämma in i? 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Genom allt är Herren vid min sida.
______________

Ord för dagen den 14 november - 2 Pet 1
SNUBBLA OCH FALLA
Bibelläsning: 2 Petrusbrevet 1
"Var desto ivrigare, mina bröder, att göra er kallelse och utkorelse fast. Gör ni det, skall ni aldrig någonsin snubbla och falla." (2 Pet 1:10)

Om man vet vart man är på väg minskar risken för att "snubbla och falla" verkar bibelordet säga.

Jag tror att det högsta måttet av livskvalitet är att ha gjort sin kallelse och utkorelse fast. Att veta vart man är på väg. Att förstå vad man är till för. Att ha en mening med sitt liv.

Dessutom blir livet mycket enklare i valsituationer. Om jag har bestämt mig och vet vad som är min livsuppgift blir det enklare att välja bort många saker.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gör det tydligt för mig, Gud, vilken som är min livsuppgift.

__________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar