onsdag

ONSDAG DEN 22 NOVEMBER

Då slutade oljan att rinna...
- Bloggpredikan Peter Baronowsky -

Läs 2 Kung 4:1-7
En änka efter en profetlärjunge kommer till Elisa med sitt problem. Kvinnans man hade haft en skuld och nu kom fordringsägarna och krävde att få hennes söner som slavar för att betala skulden.

Elisa frågar änkan vad hon har i huset och kvinnan svarar att hon bara har en flaska olja. Elisa säger då till henne att samla ihop alla krukor hon kunde finna och sedan gå in i sitt hus och fylla alla dessa krukor med olja från sin flaska.

Kvinnan gjorde så och sönerna bar fram den ena krukan efter den andra och oljan från hennes enda flaska tar inte slut. Så säger kvinnan till sönerna att ställa fram ännu en tom kruka, men får svaret att det inte finns några fler tomma krukor. "Då stannade oljeflödet av" (vers 6).

Tillgången på olja var obegränsad. Så länge det fanns tomma krukor fortsatte oljan att flöda. Den enda begränsningen var tillgången på tomma krukor!

Oljan är i Bibeln ofta en bild på den Helige Ande. På pingstdagen skedde undret. Tillgången på den Helige Ande är obegränsad. Gud utgjuter sin Ande över alla människor (Apg 2:17). Problemet är inte bristande tillgång av den Helige Ande. Utflödet är obegränsat och gäller alla. Den enda begränsningen som kan finnas är att det inte finns några tomma krukor som den Helige Ande kan fylla.

Vi kan se tillbaka på tider då väckelsen flödade i våra församlingar. Människor kunde göra vad som helst för att komma på mötena och få del av den Helige Andes kraft. Idag kan vi ibland uppleva att vi lever i en andlig torka. Varför är det så? Varför sker det så lite nu för tiden? Har tillgången på den Helige Ande avtagit, eller är orsaken att det är brist på tomma krukor som kan fyllas? Har vi fyllt våra krukor med så mycket annat, så det inte finns plats för den Helige Andes olja i våra liv?

Jag kan tänka mig olika saker som vi fyllt våra liv med, och som förhindrar det fria utflödet av den Helige Ande i våra liv....

LÄs mer HÄR.
_______________
 
22 nov - 1 Krön 12
FRAMTIDSTRO

Bibelläsning: Första Krönikeboken 12
"Alla dessa krigsmän kom till Hebron, beredda till strid, fast beslutna att göra David till kung över hela Israel. Hela det övriga Israel var också enigt i att göra David till kung. De var där hos David i tre dagar och åt och drack, för deras bröder hade försett dem med livsmedel. De som bodde närmast dem, ända upp till Isaskar, Sebulon och Naftali, förde också till dem på åsnor, kameler, mulåsnor och oxar, livsmedel i mängd till föda: mjöl, fikonkakor och russinkakor, vin och olja, nötboskap och småboskap. Ty det rådde glädje i Israel." (1 Krön 12:38-40 FB)

Saul var död. Folket samlades för att kröna David till kung. En ny tid skulle komma och folket fylldes av framtidstro. Framtidstro och hopp om en segerrik tid förlöste något hos folket:

1/En ny överlåtelse till ledaren och till saken/visionen för framtiden (vers18)
2/En ny offervillighet (vers 40)
3/Många ville vara med och ansluta sig till det som hände
4/Glädje (vers 40)

Hur är det med framtidstron i Guds församling idag? Be den Helige Ande att han fyller våra församlingar med framtidstro så vi fylls av glädje, överlåtelse och offervillighet. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Framtidstro fyller oss med glädje, överlåtelse och offervillighet.
_____________
 
Ord för dagen den 22 november - Psalm 138
 
FÖRVANDLADE MÄNNISKOR

Bibelläsning:  Psalm 138
  "När jag ropade svarade du mig, du gav mig frimodighet, min själ fick kraft" (Ps 138:3 FB)

Psalm 138 är en tacksägelsepsalm. David uttrycker sin tacksamhet till Gud för hjälp i svåra situationer.

Men Gud svarar inte bara på våra böner genom att förändra de yttre förhållandena. David uttrycker också vad som händer inom oss då vi ber. Herren håller oss vid liv, även om vår väg går genom nöd (vers 7). David säger också att bön till Gud ger frimodighet och ger kraft till själen (vers 3), bön frigör energi att handla.

Även om bönen inte alltid besvaras på det sätt som vi bad om så kan bönen förvandla oss själva så att vi kan möta de situationer som vi hamnar i.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bön till Gud skapar förvandlade människor. Förvandlade människor kan förvandla världen.

__________________



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar