torsdag

TORSDAG DEN 11 MAJ

Fem minuter inför Gud
 
_____________________
 
Nyhetsflödet torsdag den 11 maj
Förbud mot konfessionella friskolor är oproportionerligt
- Svenska Evangeliska alliansen - "Signalen från S-kongressen att det är förbud mot religiösa inslag som garanterar elever att de är fria att forma sin egen uppfattning och framtid, väcker frågor. Särskilt då religiösa inslag var ett genomgående tema under kongressen. Jacob Rudenstrand skriver om varför förbudet mot konfessionella friskolor är problematiskt."
Läs mer HÄR.


Prästen Kent Wisti: Därför måste Svenska kyrkan dö
- Dagens Nyheter (betallänk) - "I sin självbild lever Svenska kyrkan ett halvsekel efter världen. Stora resurser används för att inte bara behålla utan även återställa en gammal ordning som hörde folkhemmet till. Det finns något både sorgligt och vackert i det. En ängslig konfirmand med flackande blick i sin första kostym, ärvd och därför löjeväckande stor i förhållande till den egna volymen. Det gäller att sträcka på ryggen och skjuta fram bröstet för att försöka fylla ut.
   Det är som en desillusionerad sosse av den gamla stammen som konstaterar att man fick hångla lite mer på Tage Erlanders tid.
   Svenska kyrkan kommer att dö. Om 100 år finns inte Svenska kyrkan. Det är bra!
   Kyrkan kommer alltid att finnas. Det är något annat. Människor kommer alltid att berätta om befrielse genom den poetiske snickarsonen från Nasaret, berätta de goda nyheterna för varandra och söka tröst i ord från medkristna som gått före."
Läs mer HÄR.


Judiska församlingar utmanar Margot Wallström i brev
- Världen idag - "I ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S) fördömer Judiska världskongressen den senaste Unesco-resolutionen riktad mot Israel, och beklagar att Sverige som enda EU-land röstade för skrivelsen.
   Judiska världskongressen, WJC, företräder 100 judiska grupper runt om i världen. Initiativet till brevet kom från Judiska centralrådet, som företräder Sveriges judiska församlingar.
   "Som det enda EU-land som stödde detta beslut, fortsätter Sverige att sticka ut som en av de mest ensidiga kritikerna av Israel i den fria och demokratiska världen", skriver Judiska världskongressen i sitt brev, som finns tillgängligt på engelska och jiddisch.
Läs mer HÄR.

På norsk: Steg 9: Samtale med Gud. Hva er det viktigste i kristenlivet?
- Perleportalen - Jesus får en gang spørsmål om hva som er det viktigste. Han blir spurt om hva som er det største budet i loven (Matt 22, 36). Jesus svarer da at det første og største budet er å elske Herren av hele hjertet, hele sjelen og av all forstand. Om vi elsker Herren av hele vårt hjerte og vår neste som oss selv, så kommer vi automatisk til å følge alle de andre budene i Bibelen. Jesus sier at hele loven og profetene hviler på dette.  
Les mer HER

____________________
11 maj - 4 Mos 20
"TALA TILL KLIPPAN"
Bibelläsning: Fjärde Moseboken 20
"Tag staven, och kalla samman menigheten, du och din bror Aron, och tala till klippan inför deras ögon, och den skall ge vatten. Så skaffar du fram vatten åt dem ur klippan och ger menigheten och dess boskap att dricka....
... Sedan lyfte Mose upp sin hand och slog med sin stav två gånger på klippan, och mycket vatten kom ut, så att menighet och boskap fick dricka."  (4 Mos 20:8+12)

Det var varmt i öknen och folket blev törstiga. Folket började klaga på Mose, och Mose bad till Gud. Gud gav då Moses befallningen att tala till klippan. Då skulle det komma vatten ur klippan.

Men Moses hade varit med förr. Förra gången hade Gud bett honom att slå på klippan med staven (2 Mos 17:6) för att få vatten. Det hade fungerat bra då, och i stället för att lyda Gud använder Moses sin egen erfarenhet för att lösa problemet.

I vår relation med Gud är det viktigt att vi hör vad Gud säger och gör vad han säger till oss. Vi måste vara beroende av Gud i allt vad vi gör.

Vi har så lätt att, i stället för att söka Gud, använda vår erfarenhet och kunskap och på så sätt göra oss oberoende av Gud.

Det är inte fel med erfarenhet och kunskap. Det blir bara fel då den erfarenheten får ersätta Guds ledning i våra liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att höra din vägledning i mitt liv. Hjälp mig så att min kunskap och erfarenhet inte gör mig "döv" för ditt tlltal.

_____________________
Ord för dagen den 11 maj - Psalm 56 och 57
 
SAMLA ALLA TÅRARNA I EN SKÅL - Psalm 56

Dagens bibelläsning: Psalm 56
"På Gud förtröstar jag och fruktar inte. Vad kan människor göra mig?" (Ps 56:12 FB)

David ropar ut sin nöd till Gud. Han talar om hur länge han har måst lida. Han ber Gud räkna alla flyktdagar, att samla alla tårar i en skål (vers 9)

Mitt i sitt lidande uppmanar han sin själ att förtrösta på Herren. Då kan människor inte göra honom illa.

Liknande ord finner vi i Hebreerbrevet:
"Därför kan vi frimodigt säga :"Vad kan en människa göra mig?" (Hebr 13:6 FB)

Citatet börjar med ordet ´därför´. Orsaken till att vi frimodigt kan säga att vi inte behöver frukta står i versen innan: "Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig".

Därför att Gud har lovat vara med David kunde David säg till sig själv: "På Gud förtröstar jag och fruktar inte".

Därför att Gud lovat vara med dig kan du frimodigt säga: "Herren är min hjälpare, jag skall inte frukta"

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Herren är min hjälpare, jag skall inte frukta"

Läs mer HÄR.

____________________
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar