fredag

FREDAG DEN 26 MAJ

Nyhetsflödet fredag den 26 maj
Chip i handen – ny biljettyp för SJ
- Världen idag - "Mellan 1 500 och 2 000 svenskar har i dag ett chip inopererat i handen. Det uppger SJ som just nu testar att använda chippet vid biljettavläsning.
   Den som reser med SJ kan numera använda ett mikrochip i handen som resehandling. Chippet är inte större än ett riskorn och skjuts in under huden med en särskild sorts kanyl.
   Det hela började med att SJ:s samarbetspartner Epicenter, ett innovationscenter för företag i den digitala branschen, erbjöd sina medlemmar möjlighet att använda ett chipinplantat, i stället för passerkort, till sina lokaler."
Läs mer HÄR.


Kyrkorna skriver öppet brev till Migrationsverket om konvertiter
- Sändaren - "Sveriges Kristna råd skriver idag ett öppet brev till Migrationsverket om myndighetens bemötande av kristna konvertiter när asylansökan utreds. I brevet lägger kyrkorna fram tre konkreta förslag.
   Brevet har tillkommit efter SVT:s avslöjande om att asylsökande konvertiter får en rad frågor om kristendomen av Migrationsverkets handläggare. ”Vissa frågor ter sig naturliga, andra mer märkliga”, skriver SKR, som konstaterar att även rapporter från olika kyrkor bekräftar dessa uppgifter.
   -Vi har sedan tidigare en god samverkan med Migrationsverket och därför har vi skrivit detta öppna brev med förslag till förändringar, samt beskriver kyrkornas upplevelser, fortsätter Karin Wiborn."
Läs mer HÄR.

På norsk - Dødshjelp er å godta et brutalisert menneskesyn- Skaperkraft "Forslaget om å åpne for dødshjelp bygger ikke på respekt for folks egne valg, men på et menneskesyn på avveie.

   Men spørsmålet om dødshjelp er ikke så enkelt.
Vår kunnskap om smertelindring gjør for det første at svært få i Vesten i dag trenger å oppleve store smerter mot slutten av livet. Hvis vi engasjerer oss for dem, burde vi heller gjøre tilbudet om god lindrende behandling tilgjengelig for de som trenger det. De fleste som velger død i land hvor det er tillatt, oppgir da heller ikke smerte som primærmotivasjon, men heller tap av mening, ønske om selvbestemmelse og frykt for å være en byrde...."
Les mer HER.
__________________
 
26 maj - 5 Mos 1
INTAG LANDET
 
Bibelläsning: Femte Moseboken 1
"Se, HERREN, din Gud, har lagt landet framför dig. Drag dit upp och intag det, så som HERREN, dina fäders Gud, har befallt dig. Var inte rädd och var inte förfärad." (5 Mos 1:21 FB)

Intag landet! Det var den uppmaningen som Israels folk fick då de stod vid gränsen till det utlovade landet (vers 8+21).

Gud hade gett folket landet, men folket måste själv inta det. Utanför köksfönstret i den lägenhet vi bor hänger en stor flagga med texten "Lettland för Kristus". Liknande flaggor har Frälsningsarmén över hela världen med namnet på landet, staden eller stadsdelen. På den kår jag växte upp var texten på flaggan "Kungsholmen för Kristus".

En sådan uppmaning och en sådan text indikerar att det finns ett område som ska intas. Ett område som är moget för skörd.

Hur lyder uppmaningen i ditt liv? Uppmaningen i din personliga tjänst kanske inte handlar om att inta ett helt land. Eller också gör det det.

Men det finns ett fält som är moget för skörd i din omgivning. Det kan vara en annan människa som bara väntar att någon ska hjälpa honom eller henne att ta steget in i det nya livet.

-Gud hade gett folket landet, men folket måste själv inta det.
-Gud kan ha förberett en människa att ta emot frälsningen, men du måste själv gå och ta in skörden.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: På vilka områden önskar Gud att jag skall utvidga Guds rike på jorden? 

__________________
 
Ord för dagen den 26 maj - Apostlagärningarna 15
 
ENIGHET OCH OENIGHET
Bibelläsning: Apostlagärningarna 15
"Den helige anden och vi har beslutat..." (Apg 15:28)

På grund av oenighet ute på fältet om de nykristna skulle vara tvungna att hålla de gamla judiska lagarna, samlades apostlamötet i Jerusalem. Oenigheten ledde fram till ett beslut där man kunde säga att beslutet togs i enighet mellan "den Helige Ande och vi" (Apg 15:28).

Kapitlet avslutas med att Paulus och Barnabas blir oeniga om Markus skulle få åka med dem på nästa missionsresa eller inte. Samtalet slutade med att ett "så häftigt uppträde att de skildes åt." (Apg 15:39). Knappast hedrande för Paulus och Barnabas - men, så mänskligt. Det var tydligen inte alla beslut i apostlarnas liv som togs i enighet med den Helige Ande.

Hjälp mig Gud, att de beslut jag tar i dag och i dagar som kommer, ska fattas i enighet med den Helige Ande.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger den helige Ande till mig idag?

Läs mer HÄR.
____________________


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar