söndag

SÖNDAG DEN 28 MAJ

Tidig söndagsmorgon i Stockhom den 28 maj

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och den här söndagsmorgonen vaknar vi upp i Stockholm.

Stockholm är den stad där Rut och jag har vuxit upp. Vi har gjort det mesta samtidigt. Vi var juniorsoldater samtidigt på Stockholms 6:e kår på Kungsholmen. Vi blev invigda till soldater i Frälsningsarmén samtidigt, den 1 januari 1961. Ja, vi till och med gifte oss samtidigt, den 29 mars 1969.

På åttiotalet flyttade vi till Norge och arbetade i nio år som lärare på Jelöy Folkhögskola. Sedan flyttade vi tillbaka till Sverige och arbetade i tjugo år med utbildning på Frälsningsarméns Sociala Institut.

Efter det flyttade vi till Riga och var ledare för Frälsningsarmén i Lettland i tre och ett halvt år. Som nyblivna pensionärer flyttade vi därefter hem till Sverige och Stockholm igen, men efter bara några månader fick vi frågan från Frälsningsarmén i Norge att flytta dit under två år för att vara "coacher" för de nya löjtnanterna i territoriet Norge, Island och Färöarna. De "två åren" har nu blivit fyra och nu räknar vi med att flytta hem till Sverige igen.

Ja, tankarna går tillbaka i tiden då vi nu åter trampar på Stockholms gator, i den miljö där vi en gång växte upp.

Nu är vi, som sagt, i Stockholm. Det är långhelg. Vi besöker yngste sonen med familj. Solen skiner. Grillfest med barn, barnbarn och vänner. Skansenbesök. Det är sommar!

Men snart är långhelgen över och nästa vecka står för dörren.

Jag ber att det ska bli en välsignad vecka för dig.
Peter Baronowsky 

_________________
 
Nyhetsflödet söndag den 28 maj
 
 
Kristna ofta utom höger-vänsterskalan
- Stefan Swärd i Världen idag - "En kristen hållning till olika samhällsfrågor passar inte in i politikens vänster-höger-modell. Vi kan stå för en mycket konservativ syn i vissa frågor, till exempel när det gäller familjevärderingar och synen på de ofödda. Och samtidigt stå för en socialt radikal hållning i ett antal frågor; i svensk debatt har kristna utmärkt sig tydligt i sin syn på flyktingar och flyktingpolitik, och ställer upp på den svages sida. Det är Bibeln och inte partiprogrammet som definierar vad som är en kristen hållning och kristna värderingar i aktuella samhällsfrågor."
Läs mer HÄR.

 Inblick på besök hos Ellinor Grimmark i Norge
- Inblick - "– Jag har hela tiden sagt att jag vill ha ett jobb i Sverige. Men nu har vi tagit steget att flytta hela familjen hit till Norge. Våra barn börjar i norsk skola, säger Ellinor Grimmark.
– Vi har köpt ett hus här. Så jag har ändrat mig. Arbetsvillkoren för en barnmorska i Norge är mycket bättre än för mina kollegor hemma i Sverige. Vi flyttar inte hem igen, fortsätter hon.
   Inblick har besökt familjen Grimmark i deras nya hem i samhället Saltnes i Norge. I en exklusiv intervju berättar barnmorskan och hennes man Carl-Johan om livet i exil i Norge, domen i Arbetsdomstolen och framtidsplanerna.
   En norsk flagga vajar på en flaggstång utanför entrén till den vita trävilla som sedan några månader tillbaka är familjen Grimmarks norska hem."
Läs mer HÄR.
 

 Abortvägrande barnmorska vädjar om bidrag
- Sändaren - "Barnmorskan Ellinor Grimmark som nekats anställning för att hon vägrat utföra aborter ska betala 1,6 miljoner i rättegångskostnader. Nu vädjar hennes man om bidrag.
   "Vi har ett akut behov av 714 948 kronor", skriver Carl Johan Grimmark i ett brev till vänner och församlingsledare, enligt tidningen Dagen.
   Ellinor Grimmark stämde Region Jönköping och förlorade processen i Arbetsdomstolen. Hon dömdes då enligt gängse regler att stå för rättegångskostnaderna. Pengarna ska betalas nästa vecka, senast den 3 juni."
Läs mer HÄR.
___________________


28 maj - 5 Mos 3
VAR INTE RÄDD
Bibelläsning: Femte Moseboken 3
"Var inte rädda för dem, ty Herren, er Gud, skall själv strida för er" (5 Mos 3:22 FB)

Israels barn var på väg in i det utlovade landet. Överallt var de omgivna av fiender.

Så kan det också vara att leva som kristen idag. Vi kan uppleva oss som främlingar i vårt eget land. Vi kan uppleva att vi är omgivna av en kultur som är fientlig till evangeliet och talet om Jesus. I vissa delar av världen kan det vara ett reellt dödshot över varje kristen. I vår del av världen är främlingskapet inte en fråga om liv och död, men snarare att vara omgiven av en kristendomsfientlig kultur.

I det sammanhanget kan det vara viktigt att ta till sig löftet i dagens bibelord. Var inte rädd! Herren ska strida för dig!

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Var inte rädd! Herren ska strida för dig!"

________________
 
Ord för dagen den 28 maj - Apostlagärningarna 17
 
EN NY KUNG

Bibelläsning: Apostlagärningarna 17
"De bryter alla mot kejsarens förordningar och säger att det är en annan som är kung, en som heter Jesus." (Apg 17:7)

Det blev en total kulturkollision. I romarriket där det bara fanns en kung, herre och kejsare, kommer det plötsligt ett folk och påstår att de hör till en helt annan herre och kung.

Att bli en kristen, att bli frälst, innebär att byta herre i livet. "Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. " (Rom 10:9 FB)

Oavsett vem, eller vad, som varit herre över ditt liv tidigare, så innebär det ett maktskifte att bli frälst. Jag får bekänna Jesus som Herre och leva mitt liv i Guds herradöme, Guds rike.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad får det för konsekvenser för mig i dag att Jesus är Herre i mitt liv? 
____________________ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar