fredag

FREDAG DEN 12 MAJ

Nyhetsflödet fredag den 12 maj
Ett stolpskott igen
- Hemmets Vän - "Bara Sverige av 27 EU-länder röstade för en resolution i FN-organet UNESCO, som slår fast att israeliska utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag. Vidare konstaterar resolutionen att Israel är en ockuperande makt och menar att man inte har suveränitet över Jerusalem. Återigen har alltså Sverige sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 visat sin fientlighet mot den enda demokratin i Mellanöstern. Sverige gjorde i denna omröstning sällskap med Iran, Ryssland, Qatar och Egypten. Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar Sveriges agerande ”smaklöst”. EFS-prästen Anders Sjöberg frågar sig om den svenska regeringen har en dold agenda eftersom man gång på gång stöder judehatande arabiska stater.
   I ett öppet brev till regeringen skriver EFS-prästen Anders Sjöberg att fram till 1940-talet fanns varken Israel eller de arabiska staterna. Namnet var ”det brittiska mandatet – Palestina” där både judar och araber bodde.
   1937 kom första delningsplansförslaget för området. Judarna skulle få en liten del i norr i dåtidens Galileen och araberna resten av området. Judarnas förhandlingsansvarige Ben Gurion sade ja men palestiniernas Amin Husseini sade nej. Och nej har det blivit från arabsidan vid varje försök att hitta en fördelning av landområdet sedan dess."
Läs mer HÄR.


Uppladdning igång för stora bönedagen 6 juni
- Världen idag - "Mot bakgrund av attacken på Drottninggatan i Stockholm nyligen så är det mer aktuellt än någonsin att avsätta tid på nationaldagen för att be för Sverige. Det menar Patrik Sandberg på Sverigebönen som nu hoppas att en ännu större del av kristenheten ska delta i bönen runt om i landet den 6 juni.
   Nationaldagsbönen har blivit en tradition på många platser, då kristna från olika samfund möts för att gemensamt lovsjunga och be för sin stad och för Sverige. Förra året var 216 bönesamlingar i 166 kommuner registrerade den 6 juni och redan har flera samlingar i en rad olika kommuner anmält att de kommer att arrangera böneträffar i år. Målsättningen är att bönen ska växa och breddas."
Läs mer HÄR.


Kyrkan behöver annan demokrati
- Kristin Molander­, präst i Svenska kyrkan, i Dagen - "Den demokratiska metod Svenska kyrkan just nu använder sig av arbetar på många sätt emot kyrkans uppdrag och identitet snarare än stödjer denSvenska kyrkan är en kyrka där ett flertal av de förtroendevalda kandiderar utifrån sina politiska ideologiska preferenser, där det majoriteten anser vara rätt röstas igenom och blir allas beslut, där ökad profilering av det egna i opposition mot den andra är det ”språk” som förordas.
En sådan kyrka får svårt med Enheten. Den får svårt med det gemensamma vi:et, får svårt att härbärgera de kristna syskonens olika teologiska, politiska, ideologiska och liturgiska åsikter. Jag menar att den demokratiska metod Svenska kyrkan just nu använder på många sätt arbetar emot kyrkans uppdrag och identitet snarare än stödjer den."
Läs mer HÄR.

På norsk: En ny oppskrift for bønn – en tid for alt 
- Fra Jostein Nielsens blogg - Da disiplene spurte om hvordan de skulle be, lærte Jesus dem det som vi idag kaller «Herrens bønn». Den ‘nye oppskriften’ reduserer ikke innholdet eller posisjonen denne bønnen har blant de kristne over hele verden. Tvert imot forsterkes den bønnen og enhver bønn gjennom denne oppfordringen: Hittil har dere ikke bedt om noe i mitt navn. Be, og dere skal få, så deres glede kan være fullkommen. Joh 16:24
Les mer HER
____________________
12 maj - 4 Mos 21
KOPPARORMEN
Bibelläsning: Fjärde Mosebok 21
"HERREN sade till Mose: "Gör dig en orm och sätt upp den på en påle. Den som har blivit ormbiten och ser på den skall leva." Mose gjorde då en kopparorm och satte upp den på en påle. Om någon blev biten av en orm, fäste han blicken på kopparormen och fick leva."  (4 Mos 21:8-9 FB)

Folket klagade och knorrade. Resultatet blev att det kom in giftormar i lägret (vers 6). Det är lätt att det kommer in giftormar i församlingen också då vi börjar knorra, klaga och kritisera.

Folket insåg sitt misstag och bekände sin synd. Mose fick då i uppdrag att sätta upp en kopparorm i lägret. Och var och en som såg upp på den blev helad.

Gud använde kopparormen som metod för att frälsa folket från giftormarna. Problemet blev att folket fortsatte att dyrka metoden (kopparormen) i stället för att dyrka Herren. Många hundra år senare fick Hiskia riva ned kopparormen, eftersom folket fortfarande dyrkade den. De hade till och med givit ormen ett namn, Nehustan (2 Kung 18:4).

Vi har också lätt att fastna i en form. Vi vill ha saker och ting som de brukar vara i församlingen. Vi kan tillbe vårt sätt att fira gudstjänst, vårt sätt att lovsjunga, vårt sätt att klä oss. Många gånger kan vårt sätt vara ett hinder för att vara öppen mot Gud och höra vad han vill säga till oss idag. Ibland kanske till och med vårt sätt måste krossas så att vi bygger vårt kristna liv på Jesus och inte på traditioner och symboler.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig Herre att inte fastna i en form, utan att vara formbar av dig.
___________________

Ord för dagen den 12 maj - Apostlagärningarna 5
 
ATT RESA SIG OCH GÅ VIDARE

Bibelläsning: Apostlagärningarna 5
"De fortsatte dag efter dag med att undervisa i templet och hemma och förkunna budskapet att Jesus är Messias." (Apg 5:42)

Då jag var liten fanns det en leksak i form av en liten trägubbe med rund botten och en tyngd i botten. Vad man än gjorde med trägubben reste den sig alltid till upprätt stående ställning. Jag kunde slå hur hårt som helst, men den reste sig alltid.

Så måste det ha känts för myndighterna då man försökte "slå ned" de kristna. De bara reser sig och går vidare.

I kapitel fyra i Apostlagärningarna (gårdagens kapitel) togs Petrus och Johannes till fånga och fördes inför rådet. Efter stränga förhållningsorder om att att aldrig mer tala i Jesu namn släpptes de och gick rätt ut och förkunnade Guds ord med frimodighet (Apg 4:31).

I kapitel fem fängslas apostlarna på nytt (Apg 5:18). En ängel släpper ut dem och de går direkt till templet och undervisar.

Då myndigheterna upptäckte detta fängslades apostlarna åter. Man ville döda dem, men begränsade sig till att prygla dem och igen förbjuda dem att tala i Jesu namn (Apg 5:40). Då står det om apostlarna:
"Apostlarna lämnade rådet, glada över att de befunnits värdiga att förnedras för Namnets skull. De fortsatte dag efter dag med att undervisa i templet och hemma och förkunna budskapet att Jesus är Messias." (Apg 5:41-42)

Det verkar som det var omöjligt att tysta lärjungarna. De bara reste sig och fortsatte förkunna.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
-Har vi i dagens kristna församling "tystnat" med att tala i Jesu namn?
-Hur mycket behövs för att "tysta" mig?

Läs mer HÄR.
_____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar