torsdag

TORSDAG DEN 21 DECEMBER

Från Nyhetsflödet den 21 december
 Slaget om Jerusalem

- Ruben Agnarsson i Inblick -


Det verkar som västvärldens överlåtelse till resonemang, saklighet och kända historiska fakta på ett ganska dramatiskt sätt överges när staden Jerusalem kommer på tal. Frågan är om det beror på politiskt storhetsvansinne hos världens politiker, en rädsla för terror och våldshandlingar hos desamma eller om det endast är ett uttryck för allmänna eftergifter inför en religiös fanatism som upplevs skrämmande.

Faktum är att inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem. I Gamla testamentet nämns staden en bra bit över 200 gånger. Staden har aldrig någonsin varit en huvudstad i ett arabiskt land/imperium, trots att muslimskt influerade regimer har haft mer än tusen år på sig att göra Jerusalem till en huvudstad.

När Jordanien mellan 1948 och 1967 hade kontroll över Västbanken, krävde varken arabländer eller FN att landet skulle dra sig tillbaka från dessa områden. Ingen krävde en palestinsk stat där och världens arabiska ledare var under denna tid helt ointresserade av att be vid al-Aqsamoskén på tempelberget. Judiska synagogor raserades och judiska begravningsplatser användes som soptippar.


Läs mer HÄR

___________________
 
Adventskalendern den 21 december
ALLT BLIR NYTT
 
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 21
"Och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga. Ty det som förr var är borta." Han som satt på tronen sade: "Se, jag gör allting nytt." (Upp 21:4-5 FB)

I kapitel 21 börjar den nya verkligheten. Det kommer en ny himmel och en ny jord (vers 1), och Gud själv ska vara hos sitt folk (vers 3).

I Guds nya verklighet är allt nytt. Där finns inga tårar, ingen sorg, ingen smärta och ingen död.

Rösten som talar med Johannes i synen säger: "Åt den som törstar skall jag ge att dricka fritt och för intet ur källan med livets vatten" (vers 6).

Det är en röst som talar om vad som ska komma. Men den talar också rätt in i vår tid. Vår törst, vårt behov är Guds möjlighet i våra liv. Den avgörande frågan är om jag längtar och törstar efter ett djupare liv i gemenskap med Jesus.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Saliga äro de som hungra och törsta efter rättfärdighet, ty de skola bliva mättade". (Jesus i bergspredikan)
_____________________
 
21 dec - 2 Krön 13
HERREN VÅR GUD 

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 13
"Men vi har Herren till vår Gud, och vi har inte övergett honom" (2 Krön 13:10 FB)
 
Salomos sonson Abia var nu kung i Sydriket. Sydriket och Nordriket ställde upp till strid mot varandra och Abia håller tal till Nordriket. Han talar om att Nordriket övergett Herren och att de skapat sig egna gudar, att Jerobeam gjutit guldkalvar som gudar (vers 8) och att vem som helst som kunde betala fick bli präst.

Abia framhåller att i Sydriket har man inte övergett Herren. Sydriket vinner striden även om Nordriket hade dubbelt så många soldater (vers 3). Orsaken till Sydrikets seger var att de var starka, "ty de stödde sig på Herren, sina fäders Gud" (vers18).

Idag finns det kyrkor i Sverige som välkomnar andra gudar, som öppnar för religioner som ofta bygger på österns gudar. Det verkar som om det finns kyrkor som inte tror att Herren, vår Gud, är nog. I sin iver att locka fler till kyrkan inbjuder man till olika aktiviteter som bygger på läror från främmande religioner.

Orsaken till tillbakagången för flera kyrkor i Sverige beror säkerligen inte på att man trott för mycket på Gud. Snarare att man trott för lite på Gud och försökt vidga budskapet med alternativa inslag, vilket i stället har urvattnat budskapet.

Men det finns fortfarande människor och kyrkor som inte har slutat lita på Gud. Som fortfarande stöder sig på Herren, våra fäders Gud. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: "De stödde sig på Herren, sina fäders Gud" (vers18). Vad stöder jag mitt liv på?

_____________________


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar