lördag

LÖRDAG DEN 16 DECEMBER

Från Nyhetsflödet den 17 december

Oväntat generöst efter rån mot Frälsningsarmén

- Dagen -
Frälsningsarméns julinsamling i Jönköping åkte på ett rejält bakslag, då rånare bröt sig in i deras lokaler och snodde deras julkassa. Men efter inbrottet har människor visat större givmildhet än innan.

Det var i tisdags natt som någon eller några bröt sig in i Frälsningsarméns lokaler i Jönköping. De hade brutit sönder dörrarna, och orsakat en hel del förstörelse. Rånarna fick också med sig 14 000 kronor, pengar som samlats in inför julen, då många vänder sig till Frälsningsarmén för att få hjälp.

– De visste väl om att vi har vår julinsamling, och att vi får in pengar, säger föreståndare Edvard Björnvinge till Dagen, angående rånet.

– Framförallt känns det här tungt, för vi gör det här för behövande människor. Då går man in och gör en sådan här grej mot en organisation och kyrka som försöker hjälpa. Det är oerhört tråkigt, och luften går ur en.

Men berättelsen om inbrottet slutar inte där, med uteblivna julkassar, julklappar och hjälpen till behövande. För det som hänt efter att inbrottet blivit känt är att julinsamlingen fått en rejäl skjuts framåt.

– Det känns som att vi har fått ett uppsving, berättar Edvard Björnvinge.
Läs mer HÄR.

____________________
 
Tidig lördagsmorgon i Riga den 16 december
En höjdpunkt under den gångna veckan var onsdagskvällens besök på Riga andra kår.

Församlingen på Riga 2
Där är lokalen fullsatt varje onsdagskväll och varje lördag. Där samlas gatans folk för några timmars värme, lovsång, vittnesbörd, predikan och mat. Man sitter på träbänkar utan stoppning för att lopporna inte ska spridas alltför mycket, men ibland hjälper inte ens det.

Kvällen vi var där var det runt hundra personer i lokalen. Vittnesbörden avlöste varandra. En man stod fram och berättade att han i fem år sparat för att kunna köpa sig en lägenhet och under folkets jubel tog han fram en nyckelknippa. Vad de andra sa förstod vi inte, eftersom allt försiggår på ryska. Men, som Rut sa till dem under mötet, vi kunde se Jesus i dem.

Rigas andra kår har soldat- och rekrytmöte varje vecka (det är väl inte många kårer som har det nuförtiden). Bibelstudiet som man inbjuder till varje vecka samlar runt sextio deltagare och en kväll inbjuder man till högläsning ur Bibeln. Ett tillfälle som också samlar många människor.

Rut och jag vittnade, predikade och sjöng duett. På ryska! Vi kan visserligen inte ryska, men för fem år sedan skrev vår sekreterare ned en rysk text med våra bokstäver och så försökte vi sjunga texten från hennes "översättning". Här är de vackra orden vi sjöng:
"Njesu svoi krest, Pustj dazhe ja stradaju.
Gaspotj vsegda so mnoi bitj obeshal.
I jeslji vdrug Hrist vse prizerajut, Tavo kamu ja zhiznj svaju atdal"

Då vi sjungit sa de till och med at de förstod vad vi sjungit, och dom brukar ju inte ljuga, men jag vet inte jag.

Du kanske undrar vad det betyder. Jo det börjar med:
"Om kors och nöd och lidande mig möter.....", med kören: "Ja, jag vill gå..."

Du kan läsa mer om Riga 2 HÄR.

Vad som hänt mer under veckan kan du läsa i morgon i Tidig söndagsmorgon i Riga den 17 december. Ha en bra lördag.
Peter Baronowsky 

___________________
 
Adventskalendern den 16 december
BEHÅLL KLÄDERNA PÅ
 
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 16
"De är ondskefulla andar som gör tecken, och de beger sig ut till kungarna i hela världen för att samla dem till striden på Guds, den Allsmäktiges, stora dag. - "Se, jag kommer som en tjuv. Salig är den som vakar och bevarar sina kläder, så att han inte går naken och man ser hans kön." - Och de samlade dem på den plats som på hebreiska heter Harmagedon." (Upp 16:14-16 FB)


Sista striden är här! Det börjar i varje fall närma sig den stora striden i tidens slutskede vid Harmagedon.

Som Jesus sagt i evangelierna säger han nu igen: "Se, jag kommer som en tjuv". Och som så många gånger tidigare i Nya Testamentet uppmanas vi att inte slumra till i vårt andliga liv, utan vara vakna. Här används bilden av att vara klädda och bevara kläderna på.

I Jesu stora tal om tidens slut (Matteus 24-25) berättar Jesus liknelsen om de tio jungfrurna: "Vid midnatt hördes ett rop: Se brudgummen kommer!" (Matt 25:6). "Vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer." (Matt 25:13)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Då nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt skall ni då inte leva" (2 Petr 3,11)
_________________
 
16 dec - 2 Krön 8
SER DU MÅLET?

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 8
"Sedan Salomo i tjugo år hade byggt på Herrens hus....." (2 Krön 6:1 FB)
 
Salomo hade startat ett stort projekt. Det skulle inte bli färdigt förrän tjugo år senare. Hur kan man ha motivation att starta ett projekt som inte kommer att vara färdigt inom överskådlig tid?

Det var ett stort projekt. 153.600 arbetare jobbade heltid på projektet. 80.000 av dem fanns inte ens på byggarbetsplatsen. De var uppe i bergen och jobbade som stenhuggare. (2 Krön 2:17-18).

Om Salomo inspekterade arbetet två dagar i rad, kunde han förmodligen inte se att det hade hänt något som förde närmare målet, men tjugo år senare stod det färdigt. Salomo hade fångat visionen och det gav honom motivation att fortsätta arbetet, också de dagar då det såg ut som om ingenting hände.

Vad ska du ha uppnått om ett år? Om fem år? Om tio år? Om tjugo år? Du kanske inte lever om tjugo år, men är du villig att sätta igång det som du kanske inte själv får se frukten av?

Fråga Herren om vilken vision du ska vara en del av att uppfylla. Låt honom fylla dig med visionen om vad som skulle kunna vara resultatet om du började arbeta mot visionen idag. Använd sedan varje dag till att ta steg mot visionens uppfyllande. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad vill jag åstadkomma med mitt liv? Vilket är nästa steg jag kan ta mot det målet?

__________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar