fredag

FREDAG 1 DECEMBER

Adventskalendern 2017

Det har ju blivit tradition att vi på rupeba.se har vår egen bibelläsningsadventskalender. Årets adventskalender heter 24 dagar med Uppenbarelseboken.

Ingen bibelbok kan passa bättre i adventstider. Ordet "advent" betyder ju ankomst och Uppenbarelseboken handlar om den sista tiden och kulminerar med att Jesus kommer tillbaka till jorden och tar den i besittning: "Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den heter Trofast och Sann, och han dömer och strider i rättfärdighet. Hans ögon var som eldslågor, och på sitt huvud bar han många kronor. Han hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv, och han var klädd i en mantel som var doppad i blod, och hans namn är Guds Ord. De himmelska härarna följde honom på vita hästar, och de var klädda i vitt rent linne. Ur hans mun kom ett skarpt svärd som han ska slå folken med, och han ska styra dem med järnspira, och han trampar Guds, den Allsmäktiges, stränga vredes vinpress. Och på sin mantel och på sin höft har han ett namn skrivet: "Kungarnas Kung och herrarnas Herre."
 (Upp 19:11-16)

Varje dag fram till den 24 december räknar jag med att öppna dagens kapitel i Uppenbarelseboken. Den kommer att innehålla en andakt, översikt över kapitlet, kommentar, och frågor att fundera över.

Välkommen att följa med på den spännande resan genom Uppenbarelseboken!
(Innehållet är huvudsakligen hämtat från NT-boken del 4)


/PB 

________________

Adventskalendern dag 1

ÄLSKAD OCH FRIKÖPT – Upp 1

Bibelläsning: Uppenbarelseboken 1
"Han som älskar oss och har friköpt oss från våra synder med sitt blod och som har gjort oss till ett konungadöme, till präster åt sin Gud och Fader, honom tillhör äran och makten i evigheternas evigheter, amen." (Upp 1:5-6 FB)

Älskad och friköpt. Smaka på orden. Jesu död på korset är en manifestation av Guds kärlek till dig och det pris Jesus betalade för att friköpa dig.

Älskad och friköpt. Det är en beskrivning av vem du är som kristen. Det är din identitet, din viktigaste titel som borde stå på ditt visitkort.

Älskad och friköpt. Tänk att det finns människor på jorden som ännu inte upptäckt att de är älskade och att de kan bli friköpta.

 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, hjälp mig att kunna berätta de goda nyheterna för någon idag.



ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


Inledning och hälsning - Vers 1-8
Kapitlet börjar med att tala om att hela boken är en uppenbarelse från Gud om vad som snart ska ske.
I de första verserna kan vi också läsa ett löfte om att de som läser boken och tar vara på budskapet är saliga, välsignade.

Johannes beskriver också den som har givit denna uppenbarelse:
- Han har löst oss från våra synder med sitt blod (vers 5).
- Han ska komma tillbaka med molnen och varje öga ska se honom (vers 6).
 

Johannes syn på Patmos - Vers 9-20
Här presenterar sig den som talar med Johannes:

- den förste och den siste (vers 16)
- den levande som var död (vers 18)

 Johannes får här en uppmaning att skriva ned vad han sett, vad som är och vad som ska ske i framtiden (vers 19)
Budskapet i de första kapitlen är riktade till sju församlingar, som representeras av sju ljusstakar. 

Till eftertanke:
- Vem det är som förmedlar uppenbarelsen till Johannes? 
- Då han kommer tillbaka ska alla se honom. Då du tänker på Jesus tänker du då mest på den lidande Messias eller på kungars kung?
- Varje församling liknas med en ljusstake. På vilket sätt kan en ljusstake symbolisera församlingen?
__________________

1 dec - 1 Krön 21
UPPEGGAD AV SATAN
Bibelläsning: Första Krönikeboken 21
"Men Satan trädde upp mot Israel och uppeggade David till att räkna Israel. Då sade David till Joab och till folkets befälhavare: "Gå och räkna Israel, från Beer-Sheba till Dan, och ge mig besked så att jag får veta hur många de är." (1 Krön 21:1 FB)

David bestämde sig för att genomföra en folkräkning. Uppenbarligen var det emot Guds vilja, och det visste David. Davids närmaste medarbetare varnade honom för att dra skuld över Israel (vers 3).

Varför det var emot Guds vilja kan vara svårt att förstå. Kanske hade det att göra med att räkna och lita på sina egna resurser istället för att lita på Gud och hans resurser.

Davids beslut ledde till en katastrof för många oskyldiga människor. Det kan också vara svårt att förstå varför oskyldiga människor skulle drabbas av Davids olydnad, men det är så det är. Vi matas dagligen av nyheter från olika länder där människor lider och dödas på grund av sina ledares beslut.

David inser sitt stora misstag och ber Gud om förlåtelse (vers 8). Till slut ber David Gud att de oskyldiga inte ska drabbas utan att domen ska falla över honom själv (vers 17), och till slut avbryts ödeläggelsen.

Allt började med att Satan uppeggade David (vers 1). Då David hade lyssnat på Satan tillräckligt länge kunde inget stoppa honom från att synda. Även om hans mest pålitliga medarbetare varnade honom, var David fast i sitt felaktiga tankemönster.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
På vilka områden försöker Satan uppegga dig till att synda?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar