tisdag

TISDAG DEN 13 DECEMBER

Från Nyhetsflödet den 12 december
”Trumps erkännande utlöste attacken mot synagogan”

- Elisabeth Sandlund i Dagen -
"Ungdomarna hamnade i skottgluggen av en enda orsak, att de är judar", konstaterar Elisabeth Sandlund i en kommentar.

Fördömandena haglar efter brandbombsattacken mot de judiska ungdomarnas fest i synagogan i Göteborg på lördagskvällen, det senaste exemplet på antisemitiska hatbrott i Sverige. Vad som är den utlösande faktorn behöver vi inte tvivla om. Det är ogillandet av Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och hans beslut att flytta den amerikanska ambassaden dit. Men bakgrunden finns i den antisemitism som frodas i Sverige och på andra håll i Europa. Den lurar hela tiden under ytan och det behövs inte mycket för att den ska manifesteras i ord och handling av den mest obehagliga karaktär som tänkas kan...

I en tid när de som kan vittna om sina egna erfarenheter från Förintelsen blir allt färre är detta extra viktigt. Förintelsen inträffade inte av en slump. Den var kulmen på århundraden av förföljelse av det judiska folket, det värsta exemplet på vart antisemitism kan leda om den inte hejdas i sitt lopp. Det är en lärdom även för vår tid.

- Läs mer HÄR.

_______________
 
12 dec - 2 Krön 3
OCH SALOMO BÖRJADE BYGGA...
Bibelläsning: Andra Krönikeboken 3
"Salomo började bygga HERRENS hus i Jerusalem på Moria berg, där HERREN hade uppenbarat sig för hans fader David, på den plats som David hade ställt i ordning, jebusiten Ornans tröskplats." (2 Krön 3:1 FB)

Det hade börjat med att Herren uppenbarade sig. Det är ofta så det börjar. Gud ger oss en tanke. Det kan ske då vi är i bön och söker hans vilja. Det kan också ske mitt i vardagslivet på språng mellan det ena eller det andra.

Känner du igen det? Du får en impuls att göra något som kan ha betydelse för Guds rike. En insats som du skulle kunna göra och som skulle kunna vara till välsignelse för andra människor.

Men ofta stannar det där. Det stannar med en god tanke som aldrig förverkligas. 


Världen skulle se annorlunda ut om fler goda tankar förverkligats. Församlingen/kåren skulle kunna se annorlunda ut om fler tankar förverkligades.

Det är bra att gå och drömma om saker som skulle kunna förverkligas. Salomo hade en dröm om ett Tempel till Gud, men han lät det inte stanna med en dröm: Han började bygga! (vers 1)

Det finns många drömmar kvar som väntar på att förverkligas. Gör som Salomo: Sätt igång, börja bygga.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Det finns många drömmar kvar som väntar på att förverkligas.

_____________
 
Adventskalendern den 12 december
ANKLAGAD?
 
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 12
"Och jag hörde en stark röst i himlen säga: Nu har frälsningen och makten och riket blivit vår Guds och väldet hans Smordes. Ty våra bröders åklagare har blivit nerkastad, han som dag och natt anklagade dem inför vår Gud. De övervann honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv så högt att de drog sig undan döden." (Upp 12:10-11 FB)
 
I Uppenbarelseboken får vi ofta se in i det som sker "bakom kulisserna". Vi ser att djävulen kallas åklagaren och att han anklagar oss dag och natt. Ibland kanske vi till och med "hör" inom oss alla anklagelser som dag och natt riktas mot oss och som kan få oss att må väldigt dåligt.
 
I bibelavsnittet ovanför talas det om dem som övervunnit åklagaren. De övervann honom med två vapen:
 
1/ Lammets blod
Det handlar om förlåtelsen från Jesus och om beskydd. De litade inte på sin egen förträfflighet eller rättfärdighet utan var ständigt beroende av Guds beskydd och förlåtelse.
2/Sitt vittnesbörd
De vågade vittna om frälsningen och förlåtelsen genom Jesu blod.
 
==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det finns befrielse och förlåtelse i kraften från Jesu blod. Det är mitt vittnesbörd.
Läs mer HÄR.
_______________


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar