torsdag

TORSDAG DEN 22 JUNI

Kongress i Oslo 22-25 juni 2016
 
Vad händer idag torsdag den 22 juni?
13:00-17:00 Bönedag på Templet (basement)

19:00 Kadetternas invigning- och utsändningsmöte på Templet

Seks av kadettene på Frelsesarmeens offiserskole (til høyre på bildet) utnevnes i år til offiserer. De fire andre er halvveis i sin toårige utdanning. (Från Perleportalen.no. Foto: Kristianne Marøy)
____________________
 
Nyhetsflödet torsdag den 22
Barnmorskan som vägrar utföra abort och som stämmer Sverige
- Dagens Nyheter (Betallänk) - "Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrade utföra aborter. Den drivna juristen Ruth Nordström tog sig an hennes fall.
   Tre år senare står de på Europadomstolens trappa – redo att stämma Sverige. DN:s Matilda Gustavsson och Nicklas Thegerström följer fallet från det småländska bibelbältet till domstolen i Strasbourg." DN-HÄR.


Gammal gudstjänst duger för Gud
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Dagens Nyheters teverecensent heter Johan Croneman. Han är en namnkunnig mångårig journalist som gjort sig känd för sina inte sällan bitska men träffande texter om olika programproduktioners tillkortakommanden....
   Att fira gudstjänst tillhandahåller ett ramverk som ger oss mening med våra liv och åskådliggör det mysterium som ändå aldrig riktigt kan förklaras. Gud möter oss. Vi får möta Gud. Vi anar meningen med livet och varför vi alls älskar. Det är så magnifikt omodernt att framhärda i denna respekt för något som alltid sett likadant ut. Kanske är det just därför det aldrig skulle bli en positiv recension i Dagens Nyheter?
Läs mer HÄR.


Alla åsikter är inte lika mycket värda
- Stefan Svärd i Världen idag - "Genom Facebook och bloggar har debatt- och diskussionsmöjligheter exploderat senaste tio åren. Det har också skett genom att vanliga tidningar ofta ger möjlighet för läsarna att skriva kommentarer på sina hemsidor, som till exempel respons till debattartiklar. Det pågår mycket diskussioner om att detta har förråat debattklimatet. Även om jag tycker att det kristna debattklimatet är bättre än det som vi kan se i mer sekulära miljöer, har det blivit en grövre ton i diskussioner även i kristna kretsar. Inte minst genom anonyma skribenters inlägg....
   Som kontrast till denna sanningens relativisering uppmanar Paulus Timoteus att vara sund och förnuftig på alla sätt. Som kristna i debatten bör vi präglas av ödmjukhet, vänlighet och saklighet – men också ett patos för det som är sant och rätt."
Läs mer HÄR.


Josefina Gniste vill att lovsången ska förena alla generationer
- Thomas Österberg i Dagen - " Nya sånger till Jesus fyller Nyhemshallen. Omkring 70 lovsångare och musiker i olika åldrar leder tusentals pingstvänner i tillbedjan under veckan.
– Jag längtar efter lovsång där alla generationer kan vara tillsammans, säger Josefina Gniste, lovsångsledare på Nyhemsveckan."
Läs mer HÄR.

_____________________
 
22 juni - 5 Mos 32
 
"HERRENS NAMN SKALL JAG FÖRKUNNA"

Bibelläsning: Femte Moseboken 32
"Ty Herrens namn skall jag förkunna, ge ära åt vår store Gud"  (5 Mos 32:3 FB)

Vi närmar oss slutet av Femte Moseboken och här håller Moses sitt avskedstal. Han talar om Guds trofasthet genom åren som gått och om folkets trolöshet.

Han börjar talet med att proklamera sitt "Mission Statement", sitt livsuppdrag. Han hade tidigt bestämt sig för vad hans liv skulle gå ut på.

Moses allt överskuggande uppdrag här i livet, hans mening med livet, var att förkunna Herrens namn och att ge ära åt Gud (vers 3).

Han hade bestämt sig. Hans liv hade en mening.

Vad är ditt livsuppdrag? Varför finns du till? Att formulera en viljeinriktning med ditt liv kommer att hjälpa dig att fokusera på det du bestämt dig för och att inte slösa tid och krafter på sådant som inte tillhör ditt livsmål.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vem vill du vara? Hur ska ditt liv levas i förhållande till Gud och andra människor? Hur lyder ditt ´Mission Statment´? Formulera det, skriv ned det och kom ihåg det!
_______________________
 
Ord för dagen den 22 juni - Psalm 74 oc 75
EN GUD SOM HÅNAS - Psalm  74
Bibelläsning: Psalm 74
"Stå upp Gud och för din talan! Tänk på hur du hela tiden hånas av dåren" (Ps 74:22 FB)

Psalmförfattaren lider av att leva i en tid då Guds namn och Guds verk förtalas. Psalmen frågar hur länge Gud ska låta det fortgå: "Hur länge Gud, skall fienden smäda och ständigt förakta ditt namn? Varför håller du tillbaka din hand?" (vers 10-11)

Författaren känner vanmakt över situationen och att Guds namn blir hånat.

Man kan undra vad Gud tänker då han läser bussreklamen som säger: "Gud finns nog inte. Du behöver inte oroa dig. Gläd dig åt livet." Precis som om Guds existens skulle vara ett problem...

Han som så ofta säger: "Oroa dig inte" (Matt 6:31), Han finns och det är just därför du inte behöver oroa dig. Så, kom loss och låt Honom fylla ditt liv med glädje.
Även vår tid kännetecknas av en allt mer högljudd ateistisk propaganda. Röster höjs för att kristna värden inte ska få plats i politiken eller i skolan. Däremot får utställningar där Jesus smädas plats i våra kyrkor.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Oroa dig inte Gud finns!


 NÄRHET - Psalm 75
Dagens bibelläsning: Psalm 75
"Vi tackar dig Gud. Vi tackar dig. Ditt namn är nära, man talar om dina under." (Ps 75:2 FB)


Här sammankopplas tacksägelse med gudsnärhet.
Är inte alltid Gud nära? - Jovisst är han det!
Men det kan vara så att vi många gånger inte är medvetna om hans närvaro.

Vi rusar genom dagen som är fylld av olika aktiviteter och krav. Även om Gud är nära kanske inte vi är nära Honom.

Till och med i bönen, då vi talar om alla våra behov, kan det vara så att behoven står så mycket i fokus och att Gud placeras långt borta.

Gud vill att vi ska be om hjälp med alla våra behov. Men då vi börjar med tacksägelse så lämnar vi våra behov och bönen "lyfter" till en annan nivå. Det blir då inte längre problemcentrerad bön, utan gudscentrerad. I det första fallet är vi nära våra problem och i det andra fallet är vi nära Gud.

Det är inte undra på att tacksägelse liknas vid en port in till Herrens gårdar: "Gå in i hans portar med tacksägelse" (Ps 100:4)
_____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar