fredag

FREDAG DEN 30 JUNI

Debatt angående Krubbans förskola i Umeå
Vi tänker inte sluta med bordsbön för att kommunen vill det!
Debattinlägg i Dagen av Kjell Olausson och Lars Beijer

"Låt kristna förskolor få vara på kristen grund – bara de följer lagen!
Vi – enskilda personer, företag, organisationer och kristna förskolor – förväntas att följa de lagar som reglerar hur samhället ska fungera. Detta gäller också kommuner och de politiker och tjänstemän som utövar tillsyn över konfessionella förskolor. Ett aktuellt exempel visar att det kan brista i kommuners kunskap kring denna lagstiftning. Förarbetet till en lag är en stark rättskälla som är till hjälp att tolka ett lagrum. Denna tolkning bör göras på ett mer professionellt sätt.

Undervisning vid en kristen förskola ska vara icke-konfessionell. Kring detta finns ingen tvekan. Utbildning – som är ett vidare begrepp och omfattar själva verksamheten – får dock ha konfessionella inslag. Det är här bristen på förståelse främst förekommer hos kommuner, trots att tydlig definition finns i 1 kap. 7 § skollagen.

I förarbetet till skollagen är det tydligt angivet några moment som kan inrymmas i begreppet konfessionellt inslag.  Bedömningen är att ”Det kan exempelvis röra sig om bordsbön, högläsning av religiösa berättelser eller kyrkobesök”. För de flesta kommuner, politiker och handläggare är detta naturligt, men inte för alla."

Läs mer HÄR

____________________
 
Krigen i Gamla Testamentet - ett försök att förstå
- Olof Edsinger
Till alla som följer med i vår bibelläsning av Gamla Testamentet: Tycker du att alla krig som vi läser om är besvärande och svåra att första? I så fall är du inte ensam om det. Men det finns hjälp. Här är ett tips för den som vill tänka vidare om detta:
Kan man verkligen lita på Gamla Testamentet?
Frågan har på senare tid blivit allt mer aktuell. Särskilt brännande blir den i relation till Gamla testamentets skildringar av krig i Guds namn.

Innebär inte dessa att Bibeln är moraliskt korrupt?
Vilka blir konsekvenserna om vi i dag tar bibeltexter som handlar om krig, våld och dom på allvar?

I denna bok, som är en reviderad och utökad nyutgåva, får vi följa teologen Olof Edsinger när han går i närkamp med dessa och andra frågor.
I den första delen presenterar han systematiskt vad Gamla testamentet har att säga om krig i Guds namn.
I den andra delen diskuterar han de många frågor och invändningar som detta väcker hos en modern bibelläsare.

Som avslutning behandlas den yttersta domen och Jesu återkomst – två områden som visar sig ha viktiga kopplingar till Gamla testamentets krigsskildringar.

Om författaren:
Olof Edsinger har läst teologi på Johannelunds teologiska högskola. Han är författare till ett dussintal böcker om Bibeln och det kristna livet, och var under nio år verksam som generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS.

Du kan beställa boken på Olof Edsingers hemsida HÄR.

___________________________

Krigen i Gamla testamentet – nu även på norska!

Den här veckan har min bok om krigen i Gamla testamentet kommit ut på norska. Tidigare finns den (tillsammans med böckerna Domen och Välsignat givande) översatt till finska, men detta är den första av mina böcker som lanseras för en norsk läsekrets. Det känns förstås väldigt roligt!

För mig själv finns det även en viss ironi i detta, då det första förlag som jag vände mig till med manuset inte vågade ge ut boken då ämnet bedömdes som alltför kontroversiellt. Men nu finns den alltså  utgiven på tre språk, och i sin andra upplaga på svenska! Både den svenska och norska utgåvan innehåller en hel del uppdateringar jämfört med det ursprungliga manuset, då jag bland annat har inkorporerat material från de senaste tio årens forskning i fråga om krigen, men även om de kristna korstågen och det muslimska jihad. En bok i tiden, helt enkelt!

En krönika i norska Dagen på temat Krigen i Gamla testamentet – ett försök att förstå finner du här.

En länk till Lunde förlag, där boken nu finns till försäljning, finner du
  HÄR.
______________________

30 juni - Jos 7
BEGÄRETS KONSEKVENSER

Bibelläsning: Josua 7
"Det är sant. Jag har syndat mot HERREN, Israels Gud. Detta är vad jag har gjort: Jag såg bland bytet en dyrbar mantel från Sinear och tvåhundra siklar silver och en guldplatta som vägde femtio siklar, och jag fick begär till det och tog det." (Jos 7: 20-21 FB)

Allt hade gått så bra. Herren hade öppnat alla vägar. Och plötsligt blir de besegrade av folket i en liten ort, med många dödsoffer till följd.

Israels folk blev förskräckta. Vad skulle hända nu då alla folk fick veta att israeliterna hade blivit besegrade. Folkets hjärta smälte (vers 5), Josua kastade sig på marken och ropade "Varför!" (vers 7).

Det visade sig att en enda person hade varit ohederlig och stulit och ljugit (vers 11). Det var orsaken till att framgången för Guds folk upphörde.

Akans förklaring var att han fick begär till det och tog det (vers 21). Begäret ledde till en orätt handling.

Begär leder ofta till synd och synd leder till katastrof.

Men det fanns en väg tillbaka. Folket fick göra upp med synden och helga sig (vers 13). Det är aldrig hopplöst. Det finns en väg tillbaka. Men vi får aldrig kompromissa med synden. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Kompromissa inte med synden!
_________________
 
Ord för dagen den 30 juni - Romarbrevet 12
BESEGRA DET ONDA MED DET GODA
Bibelläsning: Romarbrevet 12
"Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda." (Rom 12:20-21 FB)

Den bibliska principen är inte att "ge igen med samma mynt". Hämndlystnad existerar inte.
-"Löna inte ont med ont. Sträva efter det som är gott inför alla människor" (vers 17)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Välsigna och be för dem som talar illa om dig.

Läs mer HÄR.
____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar