torsdag

TORSDAG DEN 5 MAJ

Tidens tecken med Anders Wigholm - Del 5 av 11
Anders Wigholm var en av Frälsningsarméns kunnigaste bibellärare. Han hade ett specialintresse för den sista tiden före Jesu tillkommelse och tidens tecken i förbindelse med det.

1979-80 spelade Anders Wigholm in en serie om tidens tecken. Elva bibelstudier på 45-60 minuter.

Vi lägger här ut bibelstudierna som ljudfiler så att många fler kan få ta del av Anders Wigholms undervisning. Ta dig tid att lyssna. Det är verkligen högintressanta bibelstudier.


Del 5 av 11 - Lyssna HÄR.

Del 5 handlar om den första delen av Uppenbarelseboken:
Kap. 1 - Vad som har varit
Kap 2:3 - Vad som  nu är
Kap 4 - Vad som ska komma

Här ger också Anders Wigholm en historisk tolkning av breven till de sju församlingarna. Från apostlakyrkan till vår tid.
Efesus - Apostlakyrkan - första århundradet
Smyrna - Den förföljda kyrkan - 100-316
Pergamus - Giftermål, upphöjelse, går ihop med staten - 300-500
Tyatira - Ständigt offrrande, gärningslära, arbetar hela tiden utan att få frid - 500-1500
Sardes - "de som har undsluppit", statskyrkosystem - 1500-1790
Filadelfia - "Broderskärlek", den  missionerande församlingen, En öppen dörr till andra världsdelar - 1800-talet
Laodicea - "Folkvälde", Jesus står utanför församlingen - 1900 --

_______________
 
Nyhetsflödet torsdag den 5 maj
Kyrkan måste stå upp för de ofödda barnen
- Stefan Swärd i Världen idag - "Att vara politiskt korrekt är ett vanligt skällsord i svenskt debattklimat. Det är svårt att uttolka innebörden av detta. En rimlig definition är att det handlar om att det finns någon form av svensk gemensam uppfattning i en viss fråga, och att olika aktörer i samhällsdebatten ansluter sig till denna allmänna uppfattning. Att bara rutinmässigt ansluta sig till det som det tycks råda konsensus om i Sverige kan kanske definieras som politiskt korrekt. Uttrycket att vara politiskt korrekt har de senaste åren ofta använts av Sverigedemokrater och dess närstående kretsar mot dem som vill värna om en generös flyktingpoltitik. Nu när inställningen till flyktingpolitiken snabbt skiftar i hela samhällsdebatten, både inom medierna och inom politiska partier, är frågan vad som just nu är politiskt korrekt i den frågan."

Behandlades med yoga: ”Jag blev lurad”
- Världen idag - "På smärtmottagningen vid Danderyds sjukhus fick Deborah löfte om att yoga inte ingick i behandlingen. Det visade sig vara felaktigt. – De blåljög för mig, menar kvinnan som är mycket kritisk.
   Efter en trafikolycka våren 2015 remitterades Deborah till smärtkliniken i Danderyd.  Sedan tidigare visste hon att yoga är vanligt inom dagens smärtsjukvård. Eftersom hon är en troende kristen – och är skeptisk mot yoga – tog hon upp saken med personalen på sjukhuset.
   – Jag markerade att jag inte vill ha yoga. Då sa de att vi har ingen yoga här, vi har ”Basal kroppskännedom”, berättar Deborah som valde att lita på detta.
– Men det var ett misstag. Jag blev lurad fullständigt, säger hon.
   Den basala kroppskännedomen visade sig ha inslag av just det Deborah undanbett sig.
– Vid ett tillfälle skulle vi sitta i yogaställning och göra yogarörelsen fjärilen. Att försöka slappna av där var omöjligt för mig, säger Deborah, och berättar att hon istället började må dåligt."

 
Bussene i Oslo skal kjøre rundt med bibelvers
Bibelselskapet tar i bruk samme reklameflater som ateister har brukt i England og Danmark. – En test på det livssynsåpne samfunn, mener bibelgeneral.
– Det skal ikke være mulig å reise til Oslo sentrum på de mest brukte transportmidlene uten å bli eksponert for bibeltekst, sier generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen til Vårt Land.
Som et forspill til Bibelselskapets mangfoldige 200-årsjubileumsmarkering den siste helgen i mai, skal utvalgte bibelsitater i klistres opp på busser, trikker og busser i hovedstaden i en storstilt reklamekampanje.
Les mer i Vårt Land 

_______________
 
Ord för dagen den 5 maj - Johannes 21
"VAD RÖR DET DIG?"

Bibelläsning: Johannesevangeliet 21

Jesus svarade: "Om jag vill att han skall vara kvar tills jag kommer, vad rör det dig? Följ du mig!" (Joh 21:22 FB)

Petrus hade just frågat hur det skulle gå med en annan lärjunge. Vi har så lätt att ha synpunkter på andra människors liv. Men här uppmanar Jesus Petrus att ta ansvar för sin egen efterföljelse.
Jesu sista ord till Petrus i Johannesevangeliet är "Följ mig!". Det var också en gång, tre år tidigare, Jesu första ord till Petrus, då han blev kallad vid båten till efterföljelse.

Efterföljelse är inte ett beslut för länge sedan. Efterföljelse håller på hela tiden. Att följa Jesus är ett beslut att ta för varje dag.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bedöm inte de andra: Följ du mig! Vad innebär det för mig att idag att följa Jesus.

Läs mer HÄR.
_______________ 

Bibelläsning från GT den 5 maj
År 1:   "Vi vänder tillbaka" - 4 Moseboken 14 - Läs HÄR.
År  2:  Vem faller i gropen? - Predikaren 10 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.

_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar