söndag

SÖNDAG DEN 22 MAJ

Tidig söndagsmorgon norr om polcirkeln
 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Förra söndagen avslutades veckan med "Pinsestevne" i Stavanger för kårerna i distriktet. Många människor hade hörsammat inbjudan och lokalen var välfylld under de två mötena. Många sökte sig fram till böneplatsen för att be om den helige Andes kraft i sina liv.

Nu är det söndag igen och den gångna veckan har det firats "syttende mai" här i Norge, timslånga parader i de flesta städer och byar i Norge.

Den här söndagsmorgonen vaknar vi upp i Bodö, norr om polcirkeln. Vi har en bibelhelg på kåren där, en kår som för första gången på hundra år står utan kårledare. Igår (lördag) hade vi bibelstudier mellan 12:00 och 16:00, med en matpaus i mitten och idag har vi avslutningsmötet på förmiddagen innan vi återvänder hem till Jelöy.

I Bodö är det fortfarande snöklädda fjäll och så här såg det ut under inflygningen till Bodö...


Läs mer HÄR.
______________
 
Nyhetsflödet söndag den 22 maj
Andras tystnad tvingar Olof Edsinger att prata om sex
- Dagen - "Olof Edsinger är inte rädd för att sticka ut hakan i etiska och teologiska frågor. Men tro för den sakens skulle inte att han är okänslig för kritik.”Jag tycker inte om att bli missförstådd och att andra människor lägger på mig åsikter som jag inte har”, säger 40-åringen.
– Jag funderar mycket på vad kulturen gör med oss, inte bara med samhällets normer utan även med vår gudsrelation.
   Det har bland annat inneburit ett ifrågasättande av vår tids normupplösning på det sexuella området.
– För mig är det en diakonal fråga. Särskilt många unga far illa."


Forskare: Samvetsfrihet är extra laddat i Sverige
- Dagens Nyheter - "Var går gränsen mellan individens rätt till frihet och andra människors rätt att inte fara illa av individens val? Etikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson tror att frågor om samvetsfrihet kommer att bli allt vanligare i vårt samhälle.
En polis vägrar vara med om att tvångsutvisa en gömd barnfamilj. En journalist vägrar att ringa en anhörig till en mördad person mitt i natten. Handlar det om arbetsvägran eller moraliskt mod?
Och hur gör vi med bussföraren som inte vill arbeta på fredagar av religiösa skäl – men däremot gärna jobbar på söndagar? Eller veganen som efter ett besök på Arbetsförmedlingen vägrar en provanställning på en köttrestaurang?Det här är något som etikforskaren och docenten Susanne Wigorts Yngvesson
funderat mycket över. I boken ”Frihet till samvete” (Timbro förlag) resonerar hon om samvetsfrihet, ett begrepp som skapat en het debatt. Hon menar att Sverige sticker ut i Europa."


Tid att återvända till trons rötter
- Stefan Swärd i Världen idag - "Riktmärket för all form av kristen verksamhet och kristet liv är berättelsen om den första kristna församlingen i evangelierna och i Apostlagärningarna. Väckelse- och förnyelsekristendom handlar alltid om att återvända till rötterna, gräva upp de gamla brunnarna igen och hitta riktmärkena i apostlarnas kristendom.
   Och det fantastiska är att detta aldrig är ouppnåeligt. Jesus är densamme. Anden är densamme. Guds ord har samma kraft i dag, och Gud är densamme.
   Kyrkohistorien visar på rörelse efter rörelse, där Guds folks längtan har blivit så stark efter den apostoliska kristendomen, att törsten har fört fram gudsfolket till källan. Bed och ni ska få, sade Jesus."

In Depth with Danielle Strickland
- God TV - "Social justice advocate, Danielle Strickland of the Salvation Army talks about William Booth's historic role in helping refugees, which continues today. Danielle believes the Refugee Crisis could be the Church’s greatest opportunity and that we must not allow fear to stop us. “As we share a revolution of kindness, we will enter the Church's finest hour,” she says.
   Danielle is a speaker, writer and currently serves as Social Justice Secretary for the Salvation Army in the Western United States, based in Los Angeles. She is also associated with Stop The Traffik, Canada and exposes the vulnerability of refugees to Human Trafficking, sharing ways viewers can help support victims."
Watch the video HERE (28 min) 
______________________
 
Ord för dagen den 22 maj - Apostlagärningarna 13
 
DEN HELIGE ANDES VERK

Bibelläsning: Apostlagärningarna 13
"Och lärjungarna uppfylldes alltmer av glädje och helig ande" (Apg 13:52)


Apostlagärningarna handlar huvudsakligen om Apostlarnas gärningar. Men bakom eller bortom det synliga ser vi hela tiden att den Helige Ande är verksam genom att tala, inspirera, vägleda, utrusta och ge kraft till lärjungarna. Helt enligt Jesu löfte i inledningen av Apostlagärningarna: "Ni ska få kraft när den Helige Ande kommer över er..." (Apg 1:8)

I Apostlagärningarnas trettonde kapitel syns det tydligt:
-Den Helige Ande talar till lärjungarna: "..sade den helige anden till dem.." (Apg 13:2)
-Den Helige Ande sänder och vägleder lärjungarna: "..sändes ut av den helige anden.." (Apg 13:4)
-Den Helige Ande fyller Paulus då han konfronteras med ondskans makter och låter Paulus utföra tecken och under: "Paulus, fylldes då av helig ande. Han spände blicken i honom och sade.."(Apg 13:9)
-Lärjungarna blir uppfyllda med glädje och helig ande då de möter motstånd och förföljs: "Och lärjungarna uppfylldes alltmer av glädje och helig ande" (Apg 13:52).

Den Helige Ande är densamme i dag. Han talar till oss, sänder och vägleder oss fyller oss med sin kraft och önskar göra sina mäktiga gärningar genom oss.

I Apostlagärningarna 13 återges också innehållet i apostlarnas förkunnelse:
"Vi förkunnar alltså för er detta budskap: ´löftet som fäderna fick har Gud infriat åt oss" (Apg 13:32-33). Folket väntade tydligen på det som redan hade infriats. Apostlarnas glada budskap var att man inte behövde vänta längre. Löftesuppfyllelsen fanns här och nu.

Också i dag finns det många människor som går och väntar på det som redan uppfyllts. Petrus första predikan på pingstdagen var just detta. Löftena är uppfyllda! Vi behöver inte vänta längre. Och löftena gäller alla!
"Var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst" (Apg 2:21)
"..jag utgjuter min ande över alla människor." (Apg 2:17)

Det glada budskapet är det samma i dag: Gud har infriat löftena!-Du behöver inte vänta längre på att bli frälst. Du kan tacka och ta emot frälsningen just nu.
-Du behöver inte vänta längre på att bli fylld med den Helige Ande. Du kan tacka och ta emot uppfyllelsen av den Helige Ande just nu.
-Du behöver inte vänta längre på att få förlåtelse. Du kan tacka och ta emot förlåtelsen just nu.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: löftet som fäderna fick har Gud infriat åt oss (Apg 13:32)

Läs mer HÄR.
__________________
 
Att tolka Apostlagärningarna
Apostlagärningarna - del 5 av 12
Parallellt med bibelläsningen från Apostlagärningarna lägger jag här ut bibelstudieserien som jag skrivit om den boken. I den dagliga bibelläsningen finner du kommentarer och samtalsfrågor till varje kapitel. Här får du mer översikter över de olika teman som tas upp i Apostlagärningarna. /PB
Det första kapitlet i Apostlagärningarna avslutas med att man utser en ersättare för Judas. Jesus hade haft tolv apostlar och man ville upprätthålla tolvtalet. Ersättaren blir Mattias, och han utses genom att kasta lott (Apg 1:26). Betyder det att man ska utse ledare i församlingen i dag genom att kasta lott? Betyder det att det bibliska sättet att utse ledare på är att kasta lott?

De flesta menar nog att man inte ska följa detta exempel bokstavligt. Men om vi inte ska följa Apostlagärningarna "som det står skrivet", hur ska vi då tolka Apostlagärningarna?

Läs mer HÄR.
_______________
Bibelläsning från GT den 22 maj

År 1:  Irra omkring i öknen  - 4 Mosebok 32 - Läs HÄR.

År  2:  Att ha ett fäste som håller  - Jesaja 7 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
____________________
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar