söndag

SÖNDAG DEN 8 MAJ

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 8 maj
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Den gångna veckan har vi medverkat i en distriktsdag i Lena. Det var en samling för nio kårer i den nordligsa delen av Östra divisionen i Norge.
Inbjudan hade gått till kårerna i Hallingdal, Fagernes, Hönefoss, Brandbu, Jevnaker, Odnes, Gjövik, Raufoss och Lena.

Lokalen var fullsatt under dagens två möten och jag kan ana vad mycket det betyder för soldaterna på små kårer att komma tillsammans på det här sättet i en större gemenskap.

På förmiddagen var vi samlade om texterna för Kristi himmelfärdsdag och de två löften som gavs till lärjungarna i förbindelse med att Jesus tas upp til himlen. Löftet om den helige Ande och löftet om att Jesus ska komma tillbaka.

På eftermiddagen handlade förkunnelsen om att Jesus alltid ger en ny möjlighet då den första planen misslyckas.

Det var mycket sång, musik och vittnesbörd under dagen. Sångarna från Lena, "Ny vår", sjöng i båda mötena och det gjorde också "Staben" från Hallingdal. Chris spelade flygelhorn ackompanjerad av Rut, och Rut och jag sjöng duett.

Idag är det konfirmationsgudstjänster hemma på kåren i Moss. Konfirmation är något stort i Norge och Moss kår har 17 konfirmander i år. Det kommer att komma så mycket folk så vi måste ha två gudstjänster. Den ena börjar 11.00 och den andra 12.30. Konfirmanderna delas upp på de två gudstjänsterna och minuterna mellan mötena blir det fotografering. Tidigare år har vi haft dörrarna öppna längst bak i lokalen, så folk kunde stå på den öppna platsen utanför lokalen. Det blir det säkert behov för även idag och vädret ser ut att bli fint.

Ja, sedan är det snart dags för en ny vecka som avslutas med pingsthögtid och för vår del mötesserie i Jörpeland och Pinsestevne på kåren i Stavanger.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky 

__________________

Nyhetsflödet söndag den 8 maj
Sveket mot barnen
- Lukas Berggren i Världen i dag - "Pappor är viktiga. Sägs det. När föräldraförsäkringen debatteras brukar de bli alldeles särskilt viktiga. Argumenten för att nämnda försäkring ska tvångskvoteras brukar ofta handla om just pappans betydelse. I de sammanhangen är pappan så viktig att han själv inte förstår hur viktig han är. Han förstår varken sitt eget eller sina barns bästa. Staten måste därför gå in och lagstifta om hans hemmavaro med barnen. De behöver bestämma över huvudet på föräldrarna och instifta så kallade pappamånader. Detta trots att hela 76 procent av väljarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma (Novus, maj 2015)....
   Den 1 april i år legaliserades assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. Eller för att formulera det med andra ord: pappan blir gjord oviktig för barnet. Först vid 18 års ålder, efter barndom och en potentiellt turbulent tonårstid, ska barnet ha rätt att ta reda på vem pappan är. Innan dess saknar han helt betydelse, om man får tro lagstiftaren." 
Behövs det apostlar och profeter idag?
- Barnabasbloggen - "För några år sedan var det här med apostlar en mycket kontroversiell fråga och vi hade en laddad debatt om apostoliskt ledarskap. Nu verkar inte frågan så känslig längre. Jag hörde inte många invändningar mot undervisningen och både Daniel Alm och Alan Hirsch beskriver den apostoliska tjänsten på ett helt annat sätt än dem som företrädde apostoliskt ledarskap för tio år sedan. Idag är betoningen mer missionell och mindre hierarkisk. Det känns sunt. Det är också viktigt att göra en tydlig skillnad mellan de ursprungliga tolv apostlarna och deras speciella uppgift och senare tiders apostlar.
   Jag tror att det behövs apostlar idag. Den apostoliska tjänsten hänger ihop med mission och församlingsplantering. Om vi ska få se en församlingsplanterande rörelse ta form i Sverige behöver den apostoliska tjänsten komma i funktion och erkännas."
MIDNATTSTID - Var vaken i ändens tid!
- Bok av Holger Nilsson. Du kan läsa hela boken HÄR. - "Det är ett mycket angeläget budskap som denna bok vill förmedla. Det kan naturligtvis låta väldigt anspråksfullt att påstå något sådant. Detta inte sagt för att framhålla boken i övrigt på något  sätt,  det  handlar  inte  om  det.  Det  handlar  om  något  mycket  större:  Den  absoluta nödvändigheten av att vara en andligt vaken kristen inför Jesu snara återkomst ─ att vara redo inför världshistoriens mest dramatiska händelse.
Det är mycket som talar för att vi kanske kommer att få vara med om detta i vår generation. Vi skall återkomma till varför vi kan skriva något sådant. Skulle det verkligen vara så, vilket det finns anledning att tro, då borde detta vara den mest prioriterade frågan och det viktigaste för varje kristen. Nu är det långt ifrån på det sättet, därför finns det all anledning att verka för att en kraftfull förändring skall bli en verklighet. Kan denna bok få vara ett redskap till det, då är syftet med boken uppnått."
 
Frelsesarmeen åpner Safe House
- Pressemeldning - "Menneskehandel er et økende problem i Norge. Tendensen viser at det er en særlig økning av menn i tvangsarbeid. Frelsesarmeen åpner Safe House «Filemon» i Oslo for å hjelpe mennesker som er rammet av menneskehandel.
– Her kan mennesker som trenger beskyttelse få hjelp i en periode, forteller Petra Kjellen Brooke, Koordinator for Frelsesarmeens anti trafficking arbeid i Norge." Les mer HER

__________________

Ord för dagen den 8 maj - Apostlagärningarna 3
GÅR DU FÖRBI?
Bibelläsning: Apostlagärningarna 3
"Silver och guld har jag inte, men vad jag har, det ger jag dig: I Jesu Kristi, nasaréns, namn: stig upp och gå!" (Apg 3:6 FB)

Petrus och Johannes är på väg till den dagliga bönen. De gick dit varje dag. Vid Sköna porten sitter den lame mannen och tigger. Det gjorde han varje dag enligt texten (v.2)

Varje dag måste Petrus och Johannens ha passerat den lame mannen på väg till bönemötet. Men just den här dagen måste den Helige Ande ha gett Petrus en speciell ingivelse. Petrus var lydig och genom det förvandlades den lame mannens liv och flera tusen människors liv på grund av händelsen på väg till bönemötet. Petrus kunde ha varit olydig och sagt: "Jag hörde nog fel..."

Då jag läser den här berättelsen tänker jag "Hur ofta har jag gått förbi...". Hur ofta har inte jag tänkt: "Jag hörde nog fel..."

Tänk om Gud förbereder "gudomliga möten" utefter min livsväg. En människa som behöver höra ett ord till uppmuntran? En människa som just nu ber att någon ska ringa till henne? En människa i djup livskris som ropar på hjälp?

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Gud hjälp mig att inte gå förbi de "gudomliga möten" du har förberett för mig i dag!

Läs mer HÄR.
__________________

Bibelläsning från GT den 8 maj

År 1:   Gud utväljer - 4 Moseboken 17 - Läs HÄR.


År  2:  Inne i kammaren - Höga Visan 1 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar