torsdag

TORSDAG DEN 21 APRIL

Om avfällingar, fängelsekunder och om starten i Oslo
Då jag letade efter något att läsa i bokhyllan fann jag en gammal bok om Kommendör Johan Ögrim skriven av Nils Hydén. Den gavs ut av Stridsropets tryckeri i Stockholm 1939 och kostade då tre kronor och femtio öre. Det framgår av första sidan att den tillhört Ruts mamma och att hon fick den i juni 1939. Här kommer några intressanta citat ur boken.

Den nya tonen
Det berättas om skolläraren Ögrims första besök på Frälsningsarmén:
"Vad dom särskilt slog honom vid detta och andra möten, som han bevistade, var ´den nya tonen´, den starkt framträdande förkunnelsen av pånyttfödelsens under och nödvändighet samt Hanna Ouchterlonys förkunnelse av helgelsens välsignelse.
   Pånyttfödelsen och den levande tron såsom villkor för frälsningen hade ju förkunnats förut, tidvis, alltifrån Luthers och George Fox dagar, ja , långt tidigare i små bönekretsar och sammanslutningar som i alla tider utgjort ´den verkliga kristenheten´. Men i de stora kyrkosamfunden var denna sanning glömd och förbisedd."

Templet i Stockholm
Johan Ögrim blev sedermera officer i Frälsningsarmén och hans första förordnande som kapten var att bli den förste ledaren på Stockholms första kår i det nya Templet, som på den tiden hade omkring 600 aktiva soldater. Johan Ögrims förordnande på Templet varade i tre och en halv månad och under den tiden "böjde sig över fem hundra själar för Kristus".

Läs mer HÄR.

________________
 
Nyhetsflödet torsdag den 21 april
Friskvård viktigare än plåster i samlevnadsundervisning
- Claphaminstitutets hemsida - "Den 1 april lanserade Stockholm stad utbildningssatsningen ”Respekt och självrespekt” – detta efter att ha testkört programmet i fyra högstadieskolor. Upprinnelsen till satsningen är en insikt om att något måste göras som en motreaktion efter de många övergrepp och sexuella ofredanden som har rapporterats från festivalen We are Sthlm. Även det ökade antalet gruppvåldtäkter bland ungdomar, med en kulmen hösten 2013, ligger med i potten.
   Problemen visar sig dock vara större än några enstaka incidenter. Sexuella övergrepp och avsaknad av respekt för den kroppsliga integriteten har på senare tid rapporterats från hela riket. Leila Baksi, projektledare för utbildningssatsningen, berättar i pressen om en allmän normförskjutning, där en ny norm har uppstått bland unga killar som menar att det är fullt legitimt att ta för sig hur man vill med vilka tjejer man vill. Som en av de killar som är engagerad i projektet uttrycker det:
– Grabbarna fattar inte riktigt vad de håller på med, de kopplar inte att det inte är okej att göra vad man känner för. Det är så normaliserat att ingen ser problemen.
   Detta är förstås djupt oroväckande. Men varken sexuella eller andra normer uppstår i ett vakuum. Att insikten nu börjar sippra ner i det svenska samhället att en destruktiv normförändring har skett på det sexuella området är förstås glädjande. Men samtidigt finns det anledning att fundera på hur denna trend ska kunna motverkas."


Porr utgör en folkhälsokris
- Världen idag - "Utah blir den första amerikanska delstat som formellt förklarar att pornografi utgör en folkhälsokris. Republikanerna har drivit kravet i ett försök att skydda medborgarna mot "epidemiskt" eller "beroendeframkallande" sexuellt innehåll.
En av de stora porrproducenterna avfärdade åtgärden som "skadlig" och en gammaldags "morallag". Men experter tror att beslutet kan leda till att fler delstater följer Utahs exempel."


Även ondskan kan se snäll ut
- Göran Skytte krönika i Dagen - "Det är som att se en livsfarlig orm i ögonen.
Osama Krayem – misstänkt för delaktighet i massmordet i Bryssel 22 mars – såg nog ut som en av många unga muslimska killar i Rosengård, Malmö. Liksom jag tog han buss nr 5 in till stan, men jag steg på bussen i den välbärgade västra delen av staden, han steg på någonstans i de östra delarna, i Rosengård.
   Kanske var han av de många förortsungdomar som under sommaren strömmar till de nya badbryggorna med dopp i Öresund och nära utsikt mot Köpenhamn. Jag bor där, så vi kan ha gått förbi varandra. Kanske stod vi i samma kö på ICA Maxi, eller vid samma glasskiosk där vid badet."

______________
 
Ord för dagen den 21 april - Johannes 11
GUDS HÄRLIGHET
Bibelläsning: Johannesevangeliet 11
"Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?" (Joh 11:40 FB)

Vi behöver få uppleva mer av Guds härlighet. Ibland kan vi uppleva att våra samlingar och gudstjänster bara blir ord och sånger om Gud. Men jag tror att många idag har en längtan att få uppleva Guds härlighet på ett påtagligt sätt.

Jesus säger att det är vår tro på honom och hans möjlighter som öppnar för att hans härlighet ska bli synlig.

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Låt mig se din härlighet!
 
ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE
 
Lasarus uppstår från de döda
Jesus kommer försent. Det var det alla trodde. Till och med systrarna Marta och Maria, som verkligen trodde på Jesus, trodde att allt hopp var ute för att Jesus kom för sent. De säger båda två vid olika tillfällen "Om du hade varit här skulle min bror inte ha dött" (vers 21+32).
Jesus var inte oberörd av situationen och då han såg den stora sorgen finner vi den kanske kortaste versen i Nya Testamentet "Och Jesus grät" (vers 35).
   Men Jesus visste så mycket mer än de andra. Jesus visste att detta skulle bli en demonstration om hur livet övervinner döden. Jesus säger "Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör" (vers 25).
 
Herrens härlighet
Då människorna tvekade att ta bort stenen framför graven säger Jesus: "Har jag inte sagt dig att om du tror skall du få se Guds härlighet" (vers 40)
Till eftertanke:
Det ser ut som om vår tro är det som gör att vi kan se Guds härlighet.
 
Befria de bundna resurserna
Och då Lasarus till slut kommer ut av graven med fötter och händer inlindade i i bindlar säger Jesus "Befria honom och låt honom gå" (vers 44)
Till eftertanke:
Kan det vara på samma sätt i dag. Att församlingen och de kristna har fallit tillbaka till passivitet och de resurser som finns är bundna? Skulle du behöva höra Jesus säga till dig "Skaka av dig bindlarna som håller dig tillbaka och kom ut i Herrens frihet och lev ut det nya livet"?
_______________

Bibelläsning från GT den 21 april
År 1:  Med upprätt huvud - 3 Moseboken 26 - Läs HÄR.

År  2:  Lejon på vägen - Ordspråksboken 26 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar